Εγγυήσεις για την ασφάλεια των μεταναστών ζητά η Ρουμανία από την Ιταλία
Σε σημείο καμπής οι σχέσεις Ιταλίας-Ρουμανίας εξαιτίας των απελάσεων μεταναστών με αμφιλεγόμενη νομοθεσία της κυβέρνησης Πρόντι. Μιλώντας για κύμα ξενοφοβίας φθάνει στη Ρώμη ο Ρουμάνος πρόεδρος, ζητώντας από τις Αρχές εγγυήσεις για την ασφάλεια των μεταναστών.
51
Σε σημείο καμπής οι σχέσεις Ιταλίας – Ρουμανίας εξαιτίας των μαζικών απελάσεων μεταναστών με αμφιλεγόμενη νομοθεσία που εισήγαγε εκτάκτως η κυβέρνηση Πρόντι σε απάντηση της αυξανόμενης εγκληματικότητας, που αποδίδεται κατά κύριο λόγο σε Ρουμάνους μετανάστες.
Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Καλίν Παπέσκου Ταριτσεάνου επισκέπτεται την Τετάρτη τη Ρώμη μεταφέροντας αίτημα προς τις ιταλικές Αρχές να προστατεύσουν τους Ρουμάνους πολίτες που ζουν στη χώρα.
«Η καταστολή του εγκλήματος εξαρτάται κυρίως από τις ιταλικές Αρχές και η τοπική διοίκηση και η αστυνομία πρέπει να αναλαμβάνουν δράση, όταν οι πολιτικές διακηρύξεις δημιουργούν ανησυχητικό κύμα ξενοφοβίας» δήλωσε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός κατά την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο Βουκουρεστίου.
Ο Καλίν Ταριτσεάνου θα συναντηθεί με τον Ρομάνο Πρόντι, εκπροσώπους της ρουμανικής κοινότητας και Ιταλούς επιχειρηματίες για να συζητήσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά τη δολοφονία Ιταλίδας, συζύγου ναυάρχου για την οποία κατηγορείται Ρουμάνος τσιγγάνικης καταγωγής. Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας θα γίνει επίσης δεκτός από τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣτ.
Οι ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον Ρουμάνων αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Ιταλία, εν μέσω προσπαθειών των Αρχών της χώρας να απελάσουν Ρουμάνους μετανάστες που έχουν διαπράξει αδικήματα.
Τουλάχιστον 38 Ρουμάνοι επέστρεψαν στη χώρα τους την τελευταία εβδομάδα, όταν το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας υιοθέτησε διάταγμα που επιτρέπει την απέλαση πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν βεβαρυμένο ποινικό μητρώο ή εκτιμάται ότι αποτελούν απειλή για τη δημόσια ασφάλεια.
Ο νόμος πρέπει να επικυρωθεί εντός 60 ημερών από τη Βουλή και στη συνέχεια να κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στον ιταλικό Τύπο αναφέρεται ότι δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να υιοθετηθεί το αμφιλεγόμενο διάταγμα.
Ο δήμαρχος της Ρώμης και ηγέτης του νεοσυσταθέντος Δημοκρατικού Κόμματος Βάλτερ Βελτρόνι έχει ζητήσει «κατανόηση» από το Βουκουρέστι γι αυτές τις τελευταίες εξελίξεις, εξηγώντας πως «στη Ρώμη, η παρουσία τόσων πολλών μεταναστών δεν μπορεί να είναι ανεκτή».
Ο συντηρητικός ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει ζητήσει να κλείσουν τα σύνορα στους Ρουμάνους μετανάστες. Ο σύμμαχός του Τζιανφράνκο Φίνι, αρχηγός του νεοφασιστικού κόμματος, Εθνική Συμμαχία ζητά την απέλαση φτωχότερων ξένων και κυρίως των Ρομά και την κατεδάφιση των καταυλισμών τους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Χανιά: Σύλληψη 19χρονου για όπλα στα Σφακιά
- Ολυμπιακός: Κυκλοφορούν τα εισιτήρια για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό
- Ρόδος: Στο εδώλιο 56χρονος από την Κω για αδικήματα σε βάρος της ανήλικης κόρης της συντρόφου του
- Φύκια για μεταξωτές κορδέλες: Τελικά, πήρε ή όχι «Χρυσή Κάρτα Τραμπ» η Νίκι Μινάζ;
- Συγκίνηση στη Βουλή για τα Ίμια «Ο Τάκης ήταν το άλλο μου μισό, νιώθω υπερήφανος για εκείνον», λέει ο αδερφός Βλαχάκου
- BHMAGAZINO: Μια θεαματική φωτογράφιση με το απόλυτα chic ski style


