Διακόπτεται η διάθεση εμφυτεύσιμων καλωδίων απινιδωτών της Medtronic
Ουάσινγκτον: Η αμερικανική εταιρεία Medtronic ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι διακόπτει τη διάθεση καλωδίων για εμφυτεύσιμους απινιδωτές, λόγω αναφορών για πέντε θανάτους στους οποίους ίσως εμπλεκόταν θραύση των καλωδίων.
Ουάσινγκτον: Η αμερικανική εταιρεία Medtronic ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι διακόπτει τη διάθεση καλωδίων για εμφυτεύσιμους απινιδωτές, λόγω αναφορών για πέντε θανάτους στους οποίους ίσως εμπλεκόταν θραύση των καλωδίων.
To ελάττωμα, μια «μικρή πιθανότητα θραύσης σε συγκεκριμένα σημεία», αφορά τα μοντέλα καλωδίων απινιδωτών Sprint Fidelis 6930, 6931, 6948 και 6949. Σύμφωνα με την Medtronics Hellas, τέτοιες συσκευές έχουν εμφυτευθεί σε περίπου 200 ασθενείς στην Ελλάδα, όπου δεν έχει καταγραφεί πάντως κανένα περιστατικό ύποπτου θανάτου. Για το θέμα έχει ενημερωθεί και ο ΕΟΦ.
Η εταιρεία δεν συνιστά την αφαίρεση του απινιδωτή ή των καλωδίων, καθώς οι ασθενείς θα κινδύνευαν περισσότερο από τη χειρουργική επέμβαση που απαιτείται. Μάλιστα οι ασθενείς δεν χρειάζεται να προβούν σε έκτακτο έλεγχο. Η εταιρεία πάντως συστήνει οι ασθενείς να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους.
Οι απινιδωτές εμφυτεύονται κάτω από το δέρμα στην περιοχή του ώμου και συνδέονται με την καρδιά μέσω καλωδίων για να παρακολουθούν τον καρδιακό παλμό. Αν ανιχνεύσουν κάποια ανωμαλία, διοχετεύουν στην καρδιά ηλεκτρικό ρεύμα για την επαναφέρουν στην κανονική της συχνότητα.
Η θραύση των καλωδίων μπορεί να οδηγήσει σε αναίτια ενεργοποίηση του απινιδωτή ή σε διακοπή της λειτουργίας του, εξήγησε εκπρόσωπος της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Συνολικά 268.000 καλώδια του συγκεκριμένου τύπου έχουν εμφυτευθεί σε όλο τον κόσμο.
Το ελάττωμα δεν αφορά τους βηματοδότες της Medtronic, τόνισε η εταιρεία.
Associated Presshealth.in.gr
- «Του ανατέθηκε να εξαφανίσει το πτώμα» – Η μακάβρια απαγωγή της σορού της Εβίτας Περόν
- e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Πότε πληρώνονται συντάξεις και επιδόματα του Αυγούστου
- Σιρχάους: «Ο Ολυμπιακός έχει μεγάλη ευρωπαϊκή εμπειρία»
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης δεν πρόκειται να ξεφύγει ούτε από τη λογοδοσία, ούτε και από την κρίση των πολιτών
- ΚΚΕ: Έχει και η κοροϊδία τα όριά της, δήθεν οι μειώσεις που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης
- Ποια σενάρια εξετάζει η Αστυνομία για τη δολοφονία της 42χρονης στη Σύρο – Η διάρρηξη που προηγήθηκε
- Τσουκαλάς: Προχειρότητα και ασυνέπεια απέδειξε ο Μητσοτάκης – Υπηρετεί με συνέπεια τον λαϊκισμό
- Το επόμενο μεγάλο ραντεβού της Εθνικής πόλο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)















![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [26.07 – 01.08.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/4257ae45-2cab-437a-995f-0bca4858a655-315x220.jpeg)


























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442