Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Με τη χούντα της Μιανμάρ συναντάται ανώτατη διπλωμάτης των ΗΠΑ

Με τη χούντα της Μιανμάρ συναντάται ανώτατη διπλωμάτης των ΗΠΑ

Ανώτατη διπλωμάτης των ΗΠΑ στη Μιανμάρ μετέβη την Παρασκευή στη νέα πρωτεύουσα Ναϊπιντάου, για να συναντηθεί με το στρατιωτικό καθεστώς της χώρας. Ο Ιμπραήμ Γκαμπάρι ενημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Δεν γίνεται δεκτή η πρόταση της χούντας για διάλογο με την αντιπολίτευση.

38

Ανώτατη διπλωμάτης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μιανμάρ αναχώρησε την Παρασκευή από την Ρανγκούν, για να συναντηθεί με το στρατιωτικό καθεστώς της χώρας στη νέα πρωτεύουσα Ναϊπιντάου, ανακοίνωσαν διπλωματικές πηγές.

Η Αμερικανίδα διπλωμάτης Σάρι Βιλαρόσα προσκλήθηκε στη Ναϊπιντάου (400 χλμ βόρεια της Ρανγκούν), αλλά δεν ενημερώθηκε με ποιους θα έχει συνομιλίες, ούτε και για τα θέματα που θα συζητηθούν.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση ΗΠΑ-Μιανμάρ μετά τη βία καταστολή των διαδηλώσεων κατά της χούντας την περασμένη εβδομάδα.

Στην Ουάσινγκτον, το υπουργείο Εξωτερικών επισήμανε πως οι ΗΠΑ στέλνουν ένα σαφές μήνυμα στους στρατηγούς για εποικοδομητικό διάλογο με όλες τις ομάδες της αντιπολίτευσης, για οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο μεγαλύτερη ελευθερία των πολιτών. Επίσης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογραμμίζει πως πρέπει να σταματήσει η βία καταστολή των διαδηλώσεων.

Εντός της ημέρας ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Ιμπραήμ Γκαμπάρι θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις επαφές του με την ηγεσία της χούντας της Μιανμάρ.

Εν τω μεταξύ, το κόμμα της ηγέτιδος της αντιπολίτευσης Αουνγκ Σαν Σούου Κίι ανακοίνωσε την Παρασκευή πως οι προϋποθέσεις που έχει θέσει ο ηγέτης του στρατιωτικού καθεστώτος Θαν Σβε αποδεικνύουν πως δεν εννοεί στα σοβαρά πως επιθυμεί απ ευθείες συνομιλίες με εκείνην.

«Της ζητούν να ομολογήσει αδικήματα που δεν έχει διαπράξει» τόνισε ο εκπρόσωπος του κόμματος Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία (NLD) Νιάν Νιν, έπειτα από την είδηση που μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης πως ο Θαν Σβε συναινεί σε συνομιλίες, εάν η Σούου Κιι συμφωνήσει σε ορισμένες προϋποθέσεις.

Ο Σβε είχε τονίσει στον απεσταλμένο του ΟΗΕ Ιμπραήμ Γκαμπάρι πως η Σούου Κίι, η οποία έχει περάσει τα 12 από τα 18 τελευταία χρόνια στις φυλακές, θα πρέπει να εγκαταλείψει τα «παρελκυστικά της μέτρα» και την υποστήριξή της στην επιβολή κυρώσεων, καθώς και τις θέσεις της που είναι «συγκρουσιακές» και υπέρ της «απόλυτης ισοπέδωσης», όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο