Στενότερους δεσμούς προσπαθούν να αποκαταστήσουν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Μεξικό
Την ενίσχυση των μεταξύ τους οικονομικών και άλλων δεσμών επιδίωξαν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Μεξικό, οι ηγέτες των οποίων συναντήθηκαν την Δευτέρα και την Τρίτη στο καναδικό θέρετρο του Μοντεμπέλλο. Στη συνάντηση μετείχαν ο Τζορτζ Ο. Μπους, ο Στέφεν Χάρπερ και ο Φελίπε Καλντερόν.
95
Την ενίσχυση των μεταξύ τους οικονομικών και άλλων δεσμών επιδίωξαν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Μεξικό, οι ηγέτες των οποίων συναντήθηκαν την Δευτέρα και την Τρίτη στο καναδικό θέρετρο του Μοντεμπέλλο.
Στη συνάντηση των «Τριών Φίλων» όπως έχει ανεπίσημα ονομαστεί μετείχαν ο Τζορτζ Ο. Μπους, ο πρωθυπουργός του Καναδά Στέφεν Χάρπερ και ο πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλντερόν.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές οι μεταξύ τους σχέσεις είναι καλές και οι συναντήσεις έγιναν σε εγκάρδιο κλίμα. Ωστόσο, τα επίσημα ανακοινωθέντα ήταν λιγοστά.
Οι τρεις χώρες έχουν συγκροτήσει από την δεκαετία του 1990 την Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου (North American Free Trade Agreement – NAFTA).
Στην ατζέντα των συνομιλιών θέση κατέλαβε η ασφάλεια από απειλές όπως η τρομοκρατία. το Μεξικό και ο Καναδάς διαμαρτύρονται για το ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 οι ΗΠΑ επιβάλλουν τόσο αυστηρούς ελέγχους στα σύνορά τους με αποτέλεσμα να επιβραδύνουν την εμπορική δραστηριότητα.
Οι τρεις ηγέτες συζήτησαν τρόπους για την διευκόλυνση του εμπορίου σε αυτές τις συνθήκες.
Ο πρωθυπουργός του Καναδά επανέλαβε στον Τζ.Ο.Μπους την θέση του ότι η χώρα του δεν θα μπορέσει να διατηρήσει τους 2.500 στρατιώτες στο Αφγανιστάν πέρα από το 2009 χωρίς κοινοβουλευτική έγκριση. Έθεσε ακόμη ζήτημα που αφορούν την Αρκτική.
Σε χωριστές συνομιλίες ο Μπους και ο Καλντερόν συζήτησαν για το λαθρεμπόριο ναρκωτικών στα κοινά σύνορα των δύο χωρών και εξέφρασαν την δέσμευσή τους να εργαστούν από κοινού για αυτά τα ζητήματα.
Σχετικά με τα κοινά ζητήματα ανάμεσα στις χώρες της NAFTA, οι τρεις ηγέτες ασχολήθηκαν με το ενεργειακό, την λαθρομετανάστευση και την περαιτέρω διευκόλυνση του εμπορίου.
Το πρόγραμμα των συναντήσεων περιορίστηκε καθώς ο πρωθυπουργός του Μεξικού αναχώρησε εσπευσμένα λόγω του κυκλώνα Ντιν και της απειλής που συνιστούσε για το ανατολικό τμήμα της χώρας.
Περίπου 2.000 άτομα διαδήλωσαν κατά της συνάντησης υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα που συζητούνται περιορίζουν την εθνική κυριαρχία των χωρών αλλά και το ότι δεν έχουν την έγκριση των κοινοβουλίων. Τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τον απομονωμένο χώρο των εργασιών της συνόδου ήταν εξαιρετικά αυστηρά.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Στη Βουλή τα διαβιβασιστικά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τις νέες δικογραφίες
- Υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ ΔΑΟΕ και JTI Hellas
- Viral βίντεο από την αφρικανική σκόνη που σκέπασε την Κρήτη – Απόκοσμες εικόνες και αγωνία μέσα σε πτήση
- Ο Κωστούλας έπαιξε μπάσκετ, ο Αβδάλας ποδόσφαιρο… και δεν ήταν πρωταπριλιάτικο
- Μια μεγάλη, αναδρομική έκθεση για τον Gianni Versace
- Ολυμπιακός: Η προετοιμασία του Φαλ και η συνομιλία του Φουρνιέ με τον Ερτέλ (vid)
- MEGA Stories: Πίσω από την επιβλητική σιωπή του Αγίου Όρους
- Απόφαση – «καταπέλτης» για τα Τέμπη: Ευθύνες του δημοσίου για την τραγωδία και αποζημιώσεις σε συγγενείς θυμάτων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 03.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/nick-owuor-astro-nic-portraits-b25CZm2Nnco-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442