Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Έκτακτα μέτρα στις χώρες της Καραϊβικής για το πέρασμα του τυφώνα Ντιν

Έκτακτα μέτρα στις χώρες της Καραϊβικής για το πέρασμα του τυφώνα Ντιν

Μέτρα προστασίας λαμβάνουν οι χώρες της Καραϊβικής για να αντιμετωπίσουν το πέρασμα του κυκλώνα Ντιν. Ο τυφώνας κατευθύνεται στη Τζαμάικα και μέσα στην Δευτέρα και την Τρίτη θα πλήξει με την μέγιστη ισχύ τις ακτές του Μεξικού για να συνεχίσει την πορεία του προς το Τέξας.

96

Μέτρα προστασίας λαμβάνουν η μία μετά την άλλη οι χώρες της Καραϊβικής για να αντιμετωπίσουν το πέρασμα τουκυκλώνα Ντιν. Ο κυκλώνας κατευθύνεται στη Τζαμάικα και μέσα στην Δευτέρα και την Τρίτη θα πλήξει με την μέγιστη ισχύ τις ακτές του Μεξικού για να συνεχίσει την πορεία του προς το Τέξας.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τυφώνες των ΗΠΑ ο κυκλώνας είναι κατηγορίας 4 και αφού πλλήξει τη Τζαμάικα, αναμένεται ναενισχυθεί ακόμη περισσότερο, φτάνοντας στην υψηλότερη βαθμίδα της κλίμακα Σάφιρ-Σίμπσον, την κατηγορία 5.

Στο Μεξικό, οι αρχές κήρυξαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 106 δήμους στη χερσόνησο Γιουκατάν με αποτέλεσμα να αναχωρούν εσπευσμένα από τα θέρετρα του Κανκούν, της Πλάγια ντελ Κάρμεν και Κοζουμέλ χιλιάδες τουρίστες.

ΟιΑρχές στη Τζαμάικα προετοιμάζονται για το χτύπημα του κυκλώνα στη χώρα έχοντας μετατρέψει σχολεία και άλλους κλειστούς, προστατευμένους χώρους σε καταφύγια.Χιλιλαδεςτουρίστεςέχουν εγκαταλείψει τη χώρα πριν το κλείσιμο των αεροδρομίων. Όπως εκτιμούν οι μετεωρολόγοι, ο Ντιν θα «χτυπήσει» τη Τζαμάικα με ανέμους 230 χιλιομέτων και περίπου 50 εκατοστά βροχής.

Τρεις άνθρωποι έχουν χάσειτη ζωή τους από τον κυκλώναστις Μικρές Αντίλλες και συνολικά έξι.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ενέκρινε την παροχή έκτακτης βοήθειας προς την πολιτεία του Τέξας για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο να πληγεί από τον κυκλώνα Ντιν, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Γκόρντον Τζόντρο.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά το αίτημα του κυβερνήτη του Τέξας και επιτρέπει στις αρχές να συγκεντρώσουν προληπτικά εξοπλισμό και είδη πρώτης ανάγκης για να προσφέρουν βοήθεια στους κατοίκους του νότιου Τέξας που αναμένεται να πληγεί από τον κυκλώνα.

Τυφώνας στην Κίνα

Εν τω μεταξύ, στην Κίνα ο τυφώνας Σεπάτ σάρωσε τις νότιες ακτές της χώρας την Κυριακή σκορπώντας τον θάνατο σε εννέα ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 60. Επιπλέον, σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Επιπλέον, ο τυφώνας πλήττει την Κίνα μετά το πέρασμά του από την Ταϊβάν και αρκετά κοντά στις Φιλιππίνες, όπου το Σάββατο, πλημμύρισαν περιοχές και διακόπηκε η ηλεκτροδότηση. Στις Φιλιππίνες, ο τυφώνας ενέτεινε τις βροχές των μουσώνων, με αποτέλεσμα, τρεις άνθρωποί να χάσουν τη ζωή.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν από το κέντρο αντιμετώπισης καταστροφών της Ταϊβάν την Κυριακή, 27 άνθρωποι τραυματίσθηκαν ενώ το Σάββατο, 2.500 άνθρωποι χρειάστηκε να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο