Καλύτερη η πρόγνωση των μη καπνιστών πασχόντων από καρκίνο των πνευμόνων
Νέα Υόρκη: Οι καπνιστές που εκδηλώνουν μη μικροκυτταρικό καρκίνο των πνευμόνων έχουν λιγότερο καλό προφίλ από τους ασθενείς που δεν έχουν καπνίσει ποτέ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Chest.
Νέα Υόρκη: Οι καπνιστές που εκδηλώνουν μη μικροκυτταρικό καρκίνο των πνευμόνων έχουν λιγότερο καλό προφίλ από τους ασθενείς που δεν έχουν καπνίσει ποτέ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Chest.
Ο Δρ Ρόμπερτ Τζέιμς Κερφόλιο του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα σε συνεργασία με τον Δρ Αγιέσα Μπριαντ διαπίστωσαν ότι όχι μόνο το κάπνισμα είναι μείζον παράγοντας εκδήλωσης μη μικροκυτταρικού καρκίνου των πνευμόνων, αλλά όσο περισσότερο καπνίζει κανείς τόσο χειρότερη είναι η πρόγνωσή του.
Αν και περισσότεροι καπνιστές διαγιγνώσκονται με καρκίνο των πνευμόνων απ’ ότι μη καπνιστές, και οι τελευταίοι επίσης εκδηλώνουν τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.
Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία που είχαν συλλεχθεί σε διάστημα έξι ετών για 730 ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο των πνευμόνων. Οι καπνιστές ήταν 562 και οι 168 δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Οι τελευταίοι ήταν πιθανότερο να είναι νεότεροι, να είναι γυναίκες και να είναι συμπτωματικοί την περίοδο της παρουσίασης.
Το συνολικό ποσοστό της πενταετούς επιβίωσης ήταν σημαντικά υψηλότερο για τους μη καπνιστές (64%) απ’ ότι για τους καπνιστές (56%).
Η πενταετής επιβίωση συγκεκριμένα για τον καρκίνο, ήταν επίσης καλύτερη για τους μη καπνιστές σε διάφορα στάδια του καρκίνου. Για το στάδιο Ι της νόσου, η πενταετής επιβίωση ήταν 75% έναντι 62%, για το στάδιο ΙΙ ήταν 53% έναντι 46% και για το στάδιο ΙΙΙ ήταν 41% έναντι 36%.
Το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης ήταν σημαντικά χαμηλότερο στους ασθενείς που είχαν ιστορικό καπνίσματος περισσότερων από 20 πακέτων-ετών, συγκριτικά με αυτούς που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.
health.in.gr
- «Επανέρχεται η Ντόρτμουντ για τον Καρέτσα»
- Ryanair: «Ήταν σχεδόν ολόκληρος έξω από το παράθυρο» – Τι λέει η γυναίκα που έσωσε τον 61χρονο Σέρβο
- Παράπονα του προπονητή της Ναϊμέγκεν από τη διοίκηση για τον μεταγραφικό σχεδιαμό
- Κρήτη: Σοβαρό τροχαίο ατύχημα στα Χανιά – Εγκλωβίστηκαν και τραυματίστηκαν δύο άτομα
- Καινούργια αγάπη μου κλείνει το μάτι – Ο νέος έρωτας της Κέιτι Χολμς και οι κοινές τους εμφανίσεις
- Η συγγνώμη του Τζέισον Αλεξάντερ στην Κόρτνεϊ Στόντεν άργησε 14 χρόνια
- Ραγδαία αύξηση των AI θέσεων εργασίας στην Ευρώπη – Οι περισσότερες εκτός τεχνολογικού κλάδου
- Χανιά: Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ το 2χρονο αγοράκι που ανασύρθηκε από πισίνα – Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442