Κίνδυνος εκδήλωσης σχιζοφρένειας από τη χρήση ινδικής κάνναβης
Λονδίνο: Η συχνή χρήση ινδικής κάνναβης διπλασιάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης ψυχωσικών ασθενειών όπως η σχιζοφρένεια, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.
Λονδίνο: Η συχνή χρήση ινδικής κάνναβης διπλασιάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης ψυχωσικών ασθενειών όπως η σχιζοφρένεια, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ με επικεφαλής τον Δρ Στάνλεϊ Ζαμμιτ συνδύασαν αποτελέσματα από 35 παλαιότερες μελέτες. Η επεξεργασία των δεδομένων αποκάλυψε ότι ακόμα και το κάπνισμα ινδικής κάνναβης μια φορά αύξανε τον κίνδυνο εκδήλωσης ψυχωσικών προβλημάτων κατά 41%. Αυτό σημαίνει ότι το 14% όλων των ψυχωσικών ασθενειών στην Μ. Βρετανία προκαλείται από τη χρήση της ινδικής κάνναβης.
Τα άτομα που είχαν συμμετάσχει στις έρευνες είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση και ακόμα όταν οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη τους άλλους παράγοντες όπως η χρήση ουσιών και η ευφυΐα, οι χρήστες ινδικής κάνναβης είχαν 41% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν σχιζοφρένεια ή άλλα ψυχωσικά προβλήματα συγκριτικά με άτομα που δεν έκαναν χρήση της εν λόγω ουσίας. Δεν είναι ξεκάθαρο αν η χρήση κάνναβης σχετίζεται επίσης με την κατάθλιψη, τις τάσεις αυτοκτονίας και το άγχος.
Ο αυξημένος κίνδυνος ψύχωσης, ειδικά για τους μακροχρόνιους χρήστες ινδικής κάνναβης είναι ανησυχητικός παρά το γεγονός ότι ο πραγματικός κίνδυνος εκδήλωσης σχιζοφρένειας είναι μόνο 1% για τον γενικό πληθυσμό.
health.in.gr
- Αττική: Μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων τη νύχτα σε ΑΤΜ και επαγγελματικό αυτοκίνητο
- «Αλλαγή καθεστώτος» στο Ιράν που μας έδωσε «από σεβασμό» 20 τάνκερ με πετρέλαιο, δηλώνει ο Τραμπ
- Ελ Σαλβαδόρ: Να τερματιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ζητά η HRW από τον Μπουκέλε
- Ιράν: Πάνω από 100.000 πολιτικά κτίρια έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές από τις επιδρομές ΗΠΑ και Ισραήλ
- Γάζα: 9 νεκροί σε πλήγματα του Ισραήλ – «Κοριτσάκι» ανάμεσα στους σκοτωμένους
- Λίβανος: Κυανόκρανος σκοτώθηκε από έκρηξη βλήματος – Ενα ακόμη μέλος της UNIFIL σε κρίσιμη κατάσταση
- Πετρέλαιο: Πάνω από τα 100 δολάρια το WTI και τα 115 το Brent στις ασιατικές αγορές
- Ισραήλ: Καλείται από το Συμβούλιο της Ευρώπης να εγκαταλείψει το νομοσχέδιο για τη θανατική ποινή
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 30.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/paul-pastourmatzis-36plOdZK_uY-unsplash-315x220.jpg)



![Μέση Ανατολή: Πώς ο πόλεμος μπορεί να πυροδοτήσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/ot_sithra34-2-300x300.png)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442