
Μνημόνιο συνεργασίας των ΕΛΠΕ με την Edison για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
Στην ίδρυση μεικτής εταιρίας 50-50, με αντικείμενο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, προχωρούν τα Ελληνικά Πετρέλαια και η ιταλική Edison. Στόχος της κοινοπραξίας είναι η ανάπτυξη ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού 1.500-2.000 MW.
27
Στην ίδρυση μεικτής εταιρίας 50-50, με αντικείμενο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, προχωρούν τα Ελληνικά Πετρέλαια και η ιταλική Edison.
Όπως επισημαίνει η «Ημερησία», στη νέα εταιρεία θα ενταχθούν όλα τα σχέδια ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, η «Ενεργειακή Θεσσαλονίκης», ισχύος 390MW των ΕΛΠΕ και τα δύο υπό ανάπτυξη έργα, η συμμετοχή της Edison κατά 65% στην «Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης», ισχύος 420MW και η ανθρακική μονάδα στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, ισχύος 600MW.
Στόχος της κοινοπραξίας είναι η ανάπτυξη ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού 1.500-2.000 MW από ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο καυσίμων, φυσικό αέριο, λιγνίτη ή άνθρακα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Την Τετάρτη, οι δύο όμιλοι ανακοίνωσαν ότι τα ΔΣ ενέκριναν την υπογραφή Μνημονίου Συμφωνίας το οποίο προβλέπει:
Νέα κοινή εταιρεία συμμετοχών, 50% ΕΛΠΕ και 50% Edison στο μετοχικό κεφάλαιο και στη διοίκηση. Η εταιρεία θα έχει μία ή περισσότερες θυγατρικές, στις οποίες θα ανήκουν τα πάγια περιουσιακά στοιχεία ηλεκτροπαραγωγής και μία θυγατρική για την εμπορία ηλεκτρισμού.
Η συμμετοχή άλλων εταίρων στο μετοχικό κεφάλαιο των θυγατρικών επιτρέπεται, με την προϋπόθεση ότι η συμμετοχή θα δημιουργεί προστιθέμενη αξία για τη μητρική.
Η Edison θα καταβάλει στα ΕΛΠΕ 55 εκατ. ευρώ και θα αναλάβει το 50% του δανεισμού της Ενεργειακής Θεσσαλονίκης.
Στην «Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης», εκτός της Edison μετέχουν με 35% η ΕΛΤΕΧ και 5% η Βιοχάλκο. Η κοινοπραξία εξετάζει την επέκταση της συνεργασίας στη συμπαραγωγή ηλεκτρισμού, στα Βαλκάνια, στην παραγωγή και προμήθεια φυσικού αερίου, καθώς και σε άλλες επιχειρηματικές ευκαιρίες στην ελληνική αγορά.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Οι μεγαλύτεροι φόβοι για την παγκόσμια οικονομία των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής
- Η «έκρηξη» της AI απειλεί τις τράπεζες
- Η Βουλγαρία ψηφίζει την Κυριακή με τον πρώην πρόεδρο Ράντεφ να προηγείται στις δημοσκοπήσεις
- Το Ιράν επιβεβαιώνει πως επιτέθηκε στο Ιρακινό Κουρδιστάν
- Ο ράπερ Τόρι Λέινζ μήνυσε την φυλακή του ζητώντας 100 εκατ. δολάρια για μαχαίρωμα από συγκρατούμενο
- Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο ενός διοικητή εφέδρων στο νότιο Λίβανο


