37

Μετά την έρευνα που πραγματοποίησαν την Πέμπτη στην κατοικία του Γάλλου τέως πρωθυπουργού Ντομινίκ ντε Βιλπέν στο Παρίσι, οι διωκτικές αρχές επισκέφθηκαν το πρωί της Παρασκευής και το γραφείο του, στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση Clearstream.

Οι δικαστικές αρχές, συνοδευόμενες από αστυνομικούς του τμήματος δίωξης οικονομικού εγκλήματος, πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής αυτοψία σε ένα γραφείο που χρησιμοποιούσε ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν και το οποίο βρίσκεται σε κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών.

Το προηγούμενο βράδυ της Πέμπτης δύο δικαστές που έχουν επιληφθεί του θέματος, διεξήγαγαν αυτοψία διάρκειας περίπου έξι μισή ωρών στο διαμέρισμα του στο Παρίσι. Τους δικαστές συνόδευαν αστυνομικοί του τμήματος δίωξης οικονομικού εγκλήματος. Οι αρχές δεν σφράγισαν το διαμέρισμα του τέως πρωθυπουργού.

Η ερευνά στο γραφείο του πραγματοποιήθηκε παρουσία του τέως πρωθυπουργού ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε αναχωρήσει για διακοπές την Τετάρτη και επέστρεψε το βράδυ της Πέμπτης, αφού είχε ολοκληρωθεί η έρευνα στην οικία του.

Η δικαστική δίωξη κατά του Ντομινίκ ντε Βιλπέν για την υπόθεση Clearstream φαίνεται στο εξής αναπόφευκτη με δεδομένα τα στοιχεία που ανακτήθηκαν από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του στρατηγού των υπηρεσιών πληροφοριών Φιλίπ Ροντό, ο οποίος ερευνούσε το σκάνδαλο. Στις σημειώσεις του στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο στρατηγός φέρεται να ανέφερε ότι δύο πρόσωπα-κλειδιά στην υπόθεση τού είπαν πως ενήργησαν κατόπιν οδηγιών του κ. Ντε Βιλπέν.

Ο τέως πρωθυπουργός εξέδωσε την Πέμπτη ανακοίνωση στην οποία κατήγγειλε ως «αβάσιμες» τις κατηγορίες, σύμφωνα με τις οποίες είχε προσπαθήσει να εμπλέξει στην υπόθεση Clearstream, τον Νικολά Σαρκοζί. Σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση του, ελπίζει τώρα να ενταχθεί σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.

Η υπόθεση χρονολογείται από το 1994 όταν ο τότε υπουργός Εσωτερικών και νυν πρόεδρος της χώρας Νικολά Σαρκοζί, επιχειρηματίες, ακόμη και πρώην μυστικοί πράκτορες, εμφανίστηκαν να διατηρούν μυστικούς λογαριασμούς στον χρηματοπιστωτικό οργανισμό του Λουξεμβούργου Clearstream.

Στους λογαριασμούς καταγγέλθηκε ότι είχαν κατατεθεί προμήθειες από τη σύμβαση πώλησης γαλλικών φρεγατών στην Ταϊβάν, ύψους 2,8 δισ. δολαρίων, το 1991. Η γαλλική Δικαιοσύνη κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι κατηγορίες ήταν ψευδείς, και ο Σαρκοζί και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι υπέβαλαν μήνυση, μιλώντας για εκστρατεία δυσφήμησής τους.

Πολιτικός αντίπαλος του Νικολά Σαρκοζί, ο Ντομινίκ Ντε Βιλπέν κατέθεσε τον περασμένο Δεκέμβριο ως μάρτυρας στην υπόθεση επί 17 ώρες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ