Ανοικτό ενδεχόμενο για αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ μετά τον Ιούνιο αφήνει ο Ν.Γκαργκάνας
Ανοικτό ενδεχόμενο για νέες αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ μετά τον Ιούνιο (όπου η αύξηση κατά 0,25% έχει ήδη προεξοφληθεί) άφησε το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος Ν.Γκαργκάνας.
27
Ανοικτό ενδεχόμενο για νέες αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ μετά τον Ιούνιο (όπου η αύξηση κατά 0,25% έχει ήδη προεξοφληθεί) άφησε το μέλος του ΔΣ της ευρωτράπεζας και επικεφαλής της ΤτΕ Ν.Γκαργκάνας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg.
«Ένας αριθμός παραγόντων δείχνει σε υψηλότερο -απ ό,τι αναμέναμε μέχρι σήμερα- πληθωρισμό» είπε ο κ. Γκαργκάνας και σημείωσε:
«Όλα τα ενδεχόμενα για μία περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, καθώς και ο ρυθμός και το ύψος της περαιτέρω αναπροσαρμογής, είναι ανοικτά».
Η ΕΚΤ έχει αυξήσει επτά φορές τα επιτόκια από τα τέλη του 2005 και το βασικό επιτόκιο βρίσκεται στο 3,75%.
«Οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό αναζωπυρώνονται» είπε ακόμα ο κ. Γκαργκάνας και συμπλήρωσε ότι «γι αυτούς τους λόγους είμαστε φυσικά, όπως γνωρίζετε, σε ισχυρή επαγρύπνηση».
Η λέξη επαγρύπνηση δεν είναι τυχαία, καθώς η ΕΚΤ τη χρησιμοποιεί όταν θέλει να προετοιμάσει τις αγορές για αύξηση επιτοκίων.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κ. Γκαργκάνας είπε ότι οι προσδοκίες των επενδυτών για αύξηση εντός του Ιουνίου είναι «σωστές» και υπογράμμισε ότι το κόστος δανεισμού δεν έχει φθάσει ακόμα στο ανώτερο σημείο.
Οι αναλυτές προβλέπουν μία ακόμα αύξηση -τουλάχιστον- μέχρι τα τέλη του έτους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Φαράγγι της Σαμαριάς: Ολονύχτια επιχείρηση για τη διάσωση Βέλγου τουρίστα
- Ο Τραμπ εκθείασε τη FIFA για το σκάνδαλο Μπαλογκάν: «Ο Τζιάνι πήρε τη σωστή απόφαση»
- Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 24 Ιουλίου
- Μάριος Φραγκούλης: Τα παιδικά χρόνια χωρίς τους γονείς του και το bullying από τους συμμαθητές του
- Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε σπίτι στην Άνω Τούμπα – Σώθηκε ένας ηλικιωμένος
- Θεσσαλονίκη: 17χρονος οδηγούσε κλεμμένη μηχανή με 170χλμ/ώρα
- Κυψέλη: Συνεχίζονται οι έλεγχοι για τις ρωγμές σε σπίτια – «Δεν ξέρουμε αν υπάρχει στατική επάρκεια ή όχι»
- Έκθεση – καμπανάκι για το ελαιόλαδο: Απώλειες και αβεβαιότητα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ian-nicole-reambonanza-CICFJEHWiFY-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442