28

Ευρωπαίοι και Ρώσοι αξιωματούχοι διέψευσαν δηλώσεις του επιτρόπου Εμπορίου της ΕΕ Πίτερ Μάντελσον, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα ισχυρίσθηκε πως οι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των «27» και της Μόσχας έχουν φτάσει στο κατώτατο σημείο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

«Σέβομαι αφάνταστα τον κ. Μάντελσον, όμως οι εκτιμήσεις του κατά τη γνώμη μου δεν είναι ορθές», δήλωσε ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ) Χαβιέρ Σολάνα.

«Αυτήν τη στιγμή είμαστε αναμεμειγμένοι από κοινού σε πολυάριθμες διαδικασίες και τολμούμε να πούμε πως βασιζόμαστε ο ένας στον άλλον», είπε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, του οποίου η χώρα ασκεί την προεδρία στην ΕΕ.

Εντούτοις, ο ίδιος παραδέχθηκε πως «μολονότι, σε πολλούς τομείς, σημειώνουμε επιτυχίες, αυτό δε σημαίνει πως σε κάποιους άλλους δεν έχουμε συνομιλίες».

Ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ, παραδέχθηκε και ο ίδιος πως υπάρχουν όντως διαφορές, πρόβαλλε ιδιαίτερα τη συνεργασία που έχει η χώρα του με την ΕΕ. «Πιστεύω πως αλληλοκατανοούμεθα, πως έχουμε εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον, η Ρωσία κι η ΕΕ πασχίζουν να είναι αξιόπιστοι εταίροι», δήλωσε ο Λαβρόφ.

«Ωστόσο, δεν υπάρχει δρόμος χωρίς κάποιο συννεφάκι, υπάρχουν αναπόφευκτα αρκετά προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό