30

Στο θέμα των σχέσεων της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας ουσιαστικά την επιστολή της επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κ.Ράις προς τα Σκόπια.

Στο περιθώριο της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι «έχουμε κάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, δυστυχώς όμως η άλλη πλευρά παραμένει αδιάλλακτη».

Υπενθυμίζεται ότι η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κοντολίζα Ράις είχε στείλει επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας, ωστόσο, το ζήτημα δεν θα εμποδίσει την πορεία ένταξης της FYROM -την οποία ανέφερε ως «Μακεδονία»- στο ΝΑΤΟ.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση Αχτισάαρι για το Κόσοβο, ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε ότι στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων δεν επιτεύχθηκε προσέγγιση μεταξύ των δυο πλευρών και αυτό, κατ αρχήν, δεν είναι ευχάριστο.

«Δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να βρεθεί μια βιώσιμη και λειτουργική λύση» τόνισε, για να καταλήξει: «Η όποια λύση πρέπει να είναι τουλάχιστον ανεκτή από όλους στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής και στρατηγικής».

Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση της ΕΕ και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο Κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η πόρτα της Ευρώπης πρέπει να είναι ανοιχτή για όσους επιθυμούν να μπουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

«Θα πρέπει όμως να τηρηθούν απόλυτα οι προϋποθέσεις που θέτει η ΕΕ» ξεκαθάρισε.

Στη συνάντησή του πρωθυπουργού με τον Σλοβένο ομόλογό του συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και υπογράφηκαν τρεις συμφωνίες, που αφορούν στη συνεργασία στο πλαίσιο του πολυεθνικού συντονιστικού κέντρου στρατηγικών θαλασσίων μεταφορών, στη συνεργασία μεταξύ των υδρογραφικών υπηρεσιών και στον τουριστικό τομέα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ