
Η συχνή κατανάλωση αλλαντικών βλάπτει τους πνεύμονες
Η συχνή κατανάλωση αλλαντικών επιβαρύνει τους πνεύμονες και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, δείχνει νέα έρευνα στις ΗΠΑ. Τα άτομα που καταναλώνουν αλλαντικά πάνω από 14 φορές το μήνα αντιμετωπίζουν 78% υψηλότερο κίνδυνο
36
Η συχνή κατανάλωση αλλαντικών επιβαρύνει τους πνεύμονες και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, δείχνει νέα έρευνα στις ΗΠΑ.
Τα αλλαντικά περιέχουν νιτρώδεις ενώσεις οι οποίες παράγουν στον οργανισμό δραστικές μορφές του αζώτου, εξηγεί στο Reuters ο Γκράχαμ Μπαρ του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.
Προηγούμενες μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι οι νιτρώδεις ενώσεις αυξάνουν τον κίνδυνο εμφυσήματος. Το φαινόμενο, ωστόσο, δεν είχε ερευνηθεί μέχρι σήμερα στον άνθρωπο.
Ο όρος χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια περιλαμβάνει μια ποικιλία παθήσεων, όπως το εμφύσημα και η χρόνια βρογχίτιδα, στις οποίες παρατηρείται μη αναστρέψιμη μείωση της ροής αέρα στους πνεύμονες. Στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλείται από το κάπνισμα και είναι συχνή αιτία θανάτου.
Η ομάδα του Δρ Μπαρ ανέλυσε δεδομένα για 7.352 Αμερικανούς που είχαν συμμετάσχει σε ευρύτερη μελέτη για την υγεία και τη διατροφή το διάστημα 1988-1994.
Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που καταναλώνουν αλλαντικά 14 φορές το μήνα ή περισσότερο αντιμετωπίζουν 78% υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
Οι ερευνητές ζητούν τώρα περαιτέρω έρευνες για να διαπιστωθεί το κατά πόσο η πρόσληψη νιτρωδών από τα τρόφιμα είναι παράγοντας κινδύνου για τη νόσο.
Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύονται στο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Δέκα πτώματα βρέθηκαν στο Μεξικό, πέντε εκ των οποίων κρέμονταν μαζί από γέφυρα με ένα μήνυμα
- «Τίτλοι τέλους» από τον Άντι Μπέρναμ στην ψηφιακή ταυτότητα που προωθούσε ο Κιρ Στάρμερ
- Δείτε την απονομή των χάλκινων μεταλλίων στην Αγγλία (vid)
- Το Ισραήλ σκότωσε πενταμελή οικογένεια στη Γάζα – Ένα παιδί έλειπε την ώρα της επίθεσης – Δέκα νεκροί συνολικά
- Αποδοκιμασίες επειδή ο Μπέλιγχαμ έδωσε το πέναλτι στον Σάκα για να κάνει χατ τρικ (vid)
- Πώς οι ΗΠΑ ενίσχυσαν την ήπια ισχύ τους με το Μουντιάλ



