Τρίτη 18 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Εκμεταλλευτείτε τη νηστεία της Σαρακοστής για να χάσετε τα «κιλά του χειμώνα»

Εκμεταλλευτείτε τη νηστεία της Σαρακοστής για να χάσετε τα «κιλά του χειμώνα»

Η νηστεία της Σαρακοστής που ξεκίνησε αντιπροσωπεύει την καλύτερη ευκαιρία που έχουμε για να τα καταφερουμε να απαλλαγούμε από τα κιλά του χειμώνα. Το διαιτολόγιο της Σαρακοστής σε συνδυασμό με ένα χαλαρό πρόγραμμα γυμναστικής υπόσχονται να μας φέρουν πιο κοντά στο καλίγραμμο σώμα που όλοι ονειρευόμαστε.

Η νηστεία της Σαρακοστής που ξεκίνησε αντιπροσωπεύει την καλύτερη ευκαιρία που έχουμε για να τα καταφερουμε να απαλλαγούμε από τα κιλά του χειμώνα. Το διαιτολόγιο της Σαρακοστής σε συνδυασμό με ένα χαλαρό πρόγραμμα γυμναστικής υπόσχονται να μας φέρουν πιο κοντά στο καλίγραμμο σώμα που όλοι ονειρευόμαστε.

Συνδυάστε τη «νηστεία» με ένα ευχάριστο πρόγραμμα φυσικής άσκησης και θα νιώσετε πολύ καλύτερα ενω ταυτόχρονα θα «ξαναχωρέσετε» στα ανοιξιάτικα ρούχα σας.

Δεν έχει σημασία αν δεν έχετε αθληθεί ποτέ στο παρελθόν ή αν δεν προλαβαίνετε να ασκείστε καθημερινά ούτε χρειάζεται να παρασκευάζετε ειδικά φαγητά, να αποφεύγετε με αυστηρότητα τις ζωικές τροφές και το λάδι και να μετράτε τα γραμμάρια των τροφών που καταναλώνετε.

Η νηστεία των σαράντα ημερων που σας προτείνουμε δεν αφορά στην κλασσική νηστεία με την έννοια της αποχής από το γάλα, το γιαούρτι και το κρέας. Πρόκειται για μια πιο «χαλαρή» νηστεία καθώς επιτρέπει τις ζωικές τροφές αλλά με μέτρο και συνιστά την λήψη άφθονων φρούτων και λαχανικών και τον περιορισμό των λιπών.

Απλώς, πάρτε την απόφαση, προετοιμαστείτε ψυχολογικά και ξεκινήστε για την κατάκτηση του στόχου σας. Μην αναβάλλετε την προσπάθεια καθώς το Πάσχα πλησιάζει και, δυστυχώς, μαζί με αυτό και νέες διατροφικές ατασθαλίες. Εκμεταλλευτείτε το χρόνο που απομένει μέχρι να βάλουμε στο ντουλάπι τα φαρδιά μακριά πουλόβερ. Νιώστε καλύτερα με το σώμα σας και βελτιώστε τη διάθεσή σας ακολουθώντας απλές συμβουλές.

Τι μπορεί να σας προσφέρει ένα πρόγραμμα άσκησης
Η άσκηση θα πρέπει να σας γίνει τρόπος ζωής και όχι να την αντιμετωπίσετε ως ένα προσωρινό μέτρο αναγκαίο για να αποβεί αποτελεσματική η δίαιτά σας.

Η γυμναστική μπορεί να σας βοηθήσει να δείχνετε αλλά και να νιώθετε καλύτερα, ενώ, βέβαια, επιταχύνει σε μεγάλο βαθμό το ρυθμό απώλειας βάρους, καθώς:

 • αυξάνει το ρυθμό καύσης των θερμίδων τόσο κατά τη διάρκεια της άσκησης όσο και ύστερα από αυτήν,
 • ελαττώνει το ποσοστό λίπους του σώματός σας και ενισχύει το μυϊκό ιστό, κάνοντας το σώμα σας να δείχνει πιο λεπτό και καλλίγραμμο,
 • σας κάνει να πεινάτε λιγότερο και έτσι διευκολύνει την πιστή τήρηση ενός διαιτητικού προγράμματος,
 • από τη στιγμή που θα φτάσετε στον επιθυμητό στόχο, σας βοηθά να διατηρήσετε τα κιλά σας και να μην ξαναπάρετε βάρος.

Εκτός του ότι βοηθά στην καλυτέρευση της εικόνας του σώματός σας, η άσκηση συμβάλλει στην αύξηση της ζωντάνιας και της ενεργητικότητάς σας και βελτιώνει σε μεγάλο βαθμό την ψυχική σας διάθεση.

Ξεκινήστε σωστά και με προσοχή
Πριν ξεκινήσετε την άθληση, πρέπει να κάνετε ένα λεπτομερή ιατρικό έλεγχο, προκειμένου να γνωρίζετε τη γενική κατάσταση της υγείας σας και μέχρι ποιο βαθμό και σε ποιο επίπεδο έντασης μπορείτε να αθλείστε.

Εμπρός, αγοράστε τα καινούρια σας αθλητικά παπούτσια, φόρμες και μπλουζάκια και ξεκινήστε.

Τα πλέον κατάλληλα αθλήματα για αρχάριους αθλητές, αλλά και τα πιο αποτελεσματικά για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, είναι το περπάτημα, το ποδήλατο και η κολύμβηση. Αν φροντίζετε τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα για είκοσι λεπτά να τηρείτε το πρόγραμμά σας και αν το συνδυάσετε με ένα εικοσάλεπτο ασκήσεων για τους κοιλιακούς, τα χέρια και τα πόδια, θα δείτε ‘θαύματα’ μέσα σε χρονικό διάστημα τριών μηνών περίπου. Δεν σας συνιστούμε να αρχίσετε να αθλείστε εντατικά και, πολύ περισσότερο, με τις ώρες σε καθημερινή βάση, καθώς το πιο πιθανό είναι να εγκαταλείψετε την προσπάθεια μετά τη δεύτερη ή τρίτη εβδομάδα. Να θυμάστε ότι η άσκηση πρέπει να σας γίνει τρόπος ζωής. Είναι ο χρόνος που θα αφιερώνετε στη φροντίδα του εαυτού σας και της υγείας σας.

Απλές ασκήσεις για την κοιλιά, τα χέρια, τους μηρούς και τα πόδια σας

1. Χέρια και ώμοι
Γονατίστε και ακουμπήστε τα χέρια στο πάτωμα, ενώ ταυτοχρόνως διατηρείτε την πλάτη σας σε ευθεία θέση χωρίς να καμπουριάζετε (θέση για push-ups). Στη συνέχεια, λυγίστε αργά τους αγκώνες σας προσπαθώντας να πλησιάσετε το στήθος σας όσο πιο πολύ γίνεται στο έδαφος. Επιστρέψτε στην αρχική θέση τεντώνοντας τους βραχίονές σας. Μην καμπουριάζετε και κρατάτε τους κοιλιακούς σας σε σύσπαση, έτσι ώστε να μπορέσετε να κατεβείτε πιο χαμηλά. Επαναλάβετε την άσκηση για δύο σετ των οκτώ κάμψεων.

2. Κοιλιακοί
Ξαπλώστε ανάσκελα με τα χέρια πίσω από το κεφάλι. Λυγίστε τα γόνατά σας και ακουμπήστε τα στο έδαφος. Σφίξτε τους κοιλιακούς σας και προσπαθήστε να ανασηκώσετε τον κορμό σας χωρίς να πιέζετε το κεφάλι, ενώ το πηγούνι σας παραμένει ψηλά. Η μέση σας πρέπει να παραμένει κολλημένη στο έδαφος και τα πόδια λυγισμένα, έτσι ώστε να αποφύγετε τον τραυματισμό και τον πόνο στη μέση. Ανεβείτε αργά όσο πιο ψηλά μπορείτε και επιστρέψτε στην αρχική σας θέση. Επαναλάβετε τρία σετ των δώδεκα επαναλήψεων.

3. Μηροί-Γλουτοί
Γονατίστε και ακουμπήστε τους αγκώνες σας στο έδαφος. Κρατώντας τη μέση σας σε ευθεία, τεντώστε το ένα πόδι πίσω και ανασηκώστε το αργά μέχρι το επίπεδο της μέσης σας. Επιστρέψτε στην αρχική θέση. Μη λυγίζετε την πλάτη σας και προσπαθήστε να στηρίζετε όλο το βάρος σας στα χέρια. Επαναλάβετε τρία σετ των είκοσι επαναλήψεων.

Αυτές οι ασκήσεις θα πρέπει να γίνονται αφού έχει προηγηθεί μια μικρή προθέρμανση, όπως, π.χ., δέκα λεπτά περπάτημα ή ποδήλατο. Είναι απλές αλλά αρκετά αποτελεσματικές, αν τις επαναλαμβάνετε τουλάχιστον τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα. Πρόκειται για ασκήσεις σύσφιξης, που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τη χαλάρωση του σώματός σας καθώς χάνετε βάρος. Επιπλέον, βοηθούν στην απώλεια τοπικού πάχους.

Μην αγχωθείτε αν δεν μπορείτε από την αρχή να κάνετε όλες τις επαναλήψεις που σας προτείνουμε. Ξεκινήστε με το δικό σας ρυθμό, όσο μπορείτε, και σιγά σιγά θα δείτε το σώμα σας να δυναμώνει και την αντοχή σας να αυξάνεται σε σημείο που θα ξεπεράσετε το στόχο που θέσαμε εμείς.

Να θυμάστε ότι όσο πιο συχνά ακλουθείτε το παραπάνω πρόγραμμα, τόσο περισσότερο πλησιάζετε το στόχο σας, δηλαδή στη δημιουργία ενός όμορφου, καλογυμνασμένου και κομψού σώματος.

Φάκελος δίαιτα: Δεν θα χρειαστεί να θυσιάσετε τίποτα

 • Δεν θα χρειαστεί να θυσιάσετε τίποτα. Απλώς, μειώστε την ποσότητα του φαγητού: σερβίρετε σε πιάτο του φρούτου.
 • Πάντοτε τρώτε πρώτα μια σαλάτα. Έτσι, θα χορτάσετε πιο γρήγορα και θα καταναλώσετε μικρότερη ποσότητα κυρίου γεύματος.
 • Στα εστιατόρια, ξεχάστε την ολέθρια συνήθεια του ψωμιού με βούτυρο μέχρι να έλθει το φαγητό. Μπορείτε ακόμη και ζητήσετε να μη σας φέρον κουβέρ, καθώς έτσι παίρνετε άχρηστες θερμίδες.
 • Έχετε πάντα στο ψυγείο λαχανικά (καρότα, αγγουράκια, σέλινα). Θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τα θερμιδοφορα σνακ, όπως τα πατατάκια, τις σοκολάτες και τα μπισκότα στο ενδιάμεσο των γευμάτων.
 • Προετοιμάστε το φαγητό που θα πάρετε στη δουλειά.
 • Τρώτε πάντα πρωινό.
 • Τα γεύματα της ημέρας πρέπει να είναι τουλάχιστον πέντε: πρωινό, δεκατιανό, γεύμα, απογευματινό και βραδινό. ‘Έτσι δεν θα πέφτετε ‘με τα μούτρα’ στο βραδινό, φαγητό έχοντας ‘λιμοκτονήσει’ όλη την ημέρα.
 • Φροντίζετε να τρώτε νωρίς το βράδυ. Όχι μετά τις εννέα ή τουλάχιστον δυο ώρες πριν από τη νυχτερινή κατάκλιση.
 • Βάλτε τη γυμναστική στο ημερήσιο πρόγραμμά σας.
 • Έχετε μαζί σας ένα θερμιδομετρητή. Θα σας βοηθήσει να κάνετε σωστό υπολογισμό των θερμίδων που καταναλώνετε.
 • Να θυμάστε ότι η δίαιτά σας πρέπει να είναι ισορροπημένη όσον αφορά στα θρεπτικά συστατικά. Αποκλείστε τις μονομερείς δίαιτες που απαγορεύουν πλήρως κάποιες από τις βασικές ομάδες θρεπτικών συστατικών. Αφενός τα πιθανά αποτελέσματά τους είναι προσωρινά, αφετέρου μπορούν να προκαλέσουν σοβαρότατες βλάβες στην υγεία σας.
 • Πίνετε άφθονο νερό, τουλάχιστον 1,5 λίτρο την ημέρα. Ο καφές και το τσάι δεν αντικαθιστούν το νερό, αντίθετα σας αφυδατώνουν.

Διατηρείτε την αισιοδοξία σας
Αναμφίβολα, κάποιες στιγμές θα ξεφύγετε από το πρόγραμμα της δίαιτας και της γυμναστικής, αλλά αυτό είναι αναμενόμενο. Μην απογοητεύεστε και ξεκινήστε ξανά. Αν έχετε επιμονή και υπομονή, οι προσπάθειές σας θα ανταμειφθούν, αρκεί η επιθυμία σας να χάσετε βάρος να είναι πιο μεγάλη από την προσωρινή απόλαυση που θα χαρίσει στον ουρανίσκο σας μια σοκολάτα.

health.in.gr

inSports

H «θρυλική περιοδεία» συνεχίζεται: Τρέλα και στην Χίο για τις ευρωκούπες του Ολυμπιακού (pics)

Μοναδικές στιγμές, με τους φίλους του Ολυμπιακού να απαθανατίζονται δίπλα στα τρόπαια του Europa Conference League και Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024