
Οι ενέσεις Botox στη θεραπεία των μυϊκών κραμπών
Λονδίνο: Οι ενέσεις τοξίνης αλλαντίασης ή κοινώς Botox μπορούν να ανακουφίσουν τα άτομα που πάσχουν από μυϊκές κράμπες, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.
Λονδίνο: Οι ενέσεις τοξίνης αλλαντίασης ή κοινώς Botox μπορούν να ανακουφίσουν τα άτομα που πάσχουν από μυϊκές κράμπες, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.
Η τοξίνη αλλαντίασης συνήθως χρησιμοποιείται στην κοσμετολογία για την άμβλυνση των ρυτίδων, ωστόσο Ολλανδοί ερευνητές του Ακαδημαϊκού Ιατρικού Κέντρου του Aμστερνταμ υποστηρίζουν ότι μπορεί να αναστείλει το μυϊκό «πιάσιμο» των άνω και κάτω άκρων.
Έχει και παλαιότερα αναφερθεί ότι οι ενέσεις Botox είναι χρήσιμες στην αντιμετώπιση άλλων μορφών μυϊκών σπασμών, όπως η δυστονία.
Οι ερευνητές έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 40 άτομα με μυϊκές κράμπες και με τυχαία επιλογή τους υπέβαλλαν είτε σε μια σειρά ενέσεων Botox ή σε ανενεργές ενέσεις, δύο διαφορετικών δοσολογιών, συνήθως σε δύο μύες για 12 εβδομάδες.
Εκ των 20 ατόμων που υπεβλήθησαν σε ενέσεις Botox, τα 14 δήλωσαν ότι η κατάστασή τους βελτιώθηκε σημαντικά και εύχονταν να μπορέσουν να συνεχίσουν τη θεραπεία. Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι υπήρχαν βελτιώσεις.
Μόνο έξι εκ των 19 ατόμων στην ομάδα ελέγχου ένιωσαν ότι η κατάστασή τους είχε βελτιωθεί. Ένα άτομο αποχώρισε.
Ένα άτομο της ομάδας ελέγχου στην πρώτη συνεδρία που μετά μεταπήδησε στην ομάδα του Botox στη δεύτερη συνεδρία επίσης παρατήρησε βελτίωση των συμπτωμάτων.
Έναν χρόνο μετά τη μελέτη, οι μισοί εξ αυτών που είχαν λάβει μέρος εξακολουθούσαν να υποβάλλονται σε ενέσεις Botox, καθώς έβρισκαν τη διαδικασία πραγματικά επιβοηθητική.
Κατά μέσο όρο, τα άτομα χρειάζονταν επανάληψη των ενέσεων κάθε τέσσερις μήνες. Οι ενέσεις Botox εφαρμόζονταν στο συγκεκριμένο μυ που προκαλούσε τον σπασμό.
Η τοξίνη αλλαντίασης δρα μπλοκάροντας το χημικό μήνυμα από το νεύρο προς τον μυ που τον κάνει να συσπάται χωρίς να χρειάζεται και έτσι ο μυς χαλαρώνει.
health.in.gr
- Η άγνωστη ιστορία του Λιονέλ Μέσι σε ντοκιμαντέρ του ESPN (vids)
- Τέσσερις ακόμη Κρήνες κοσμούν πλέον την Άνω Πόλη
- Προς πλήρη απαγόρευση για ανηλίκους τα ηλεκτρικά πατίνια – Τι λένε ειδικοί για τους κινδύνους και τα μέτρα
- Σωτήρης Τσαφούλιας: Το σύντομο πέρασμα από ταινία που του χάρισε την «αθανασία»
- Γερμανία: Κρατούν ομήρους σε τράπεζα – Άγνωστοι επιτέθηκαν σε χρηματαποστολή
- Mommy’s nights: Tips και οι «σύμμαχοι» που κάνουν τη νύχτα πιο εύκολη για το μωρό σου και για εσένα

