Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Πολωνία συνεχίζει να μπλοκάρει την αναβάθμιση της οικονομικής συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας

Η Πολωνία συνεχίζει να μπλοκάρει την αναβάθμιση της οικονομικής συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας

Η Πολωνία συνεχίζει να μπλοκάρει την αναβάθμιση της οικονομικής συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας, ζητώντας από τις Βρυξέλλες να ζητήσουν από τη Μόσχα δεσμεύσεις ότι θα επιτρέψει πάλι τις εισαγωγές πολωνικών τροφίμων και θα εγγυάται ασφαλείς ενεργειακές προμήθειες.

27

Η Πολωνία μπλόκαρε και την Τετάρτη την εντολή για τη διαπραγμάτευση μιας νέας συμφωνίας οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία.

Η Βαρσοβία δεν επιτρέπει να υπάρξει συναίνεση στην ΕΕ όσον αφορά τους όρους για την έναρξη των συνομιλιών κατά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας στις 24 Νοεμβρίου και επιμένει ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να ζητήσουν από τη Μόσχα δεσμεύσεις ότι θα επιτρέπει τις εισαγωγές πολωνικών τροφίμων και θα εγγυάται ασφαλείς ενεργειακές προμήθειες.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν τη Δευτέρα σχετικά με την εντολή και παρέπεμψαν το θέμα και πάλι στους πρεσβευτές τους, αλλά όταν αυτοί συναντήθηκαν την Τετάρτη ο Πολωνός αντιπρόσωπος δήλωσε πως η θέση της χώρας του δεν έχει αλλάξει.

«Τίποτε καινούριο δεν έχει εμφανιστεί στο τραπέζι, έτσι δεν υπήρξε πρόοδος» δήλωσε. Αξιωματούχος της φινλανδικής προεδρίας της ΕΕ δήλωσε πως το θέμα θα πρέπει τώρα να εξεταστεί σε πολιτικό επίπεδο.

Η Ρωσία κατηγόρησε την Πολωνία ότι η στάση της ισοδυναμεί με απαράδεκτο εκβιασμό.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Γιάροσλαβ Κατσίνσκι προχώρησε ένα βήμα περισσότερο, λέγοντας πως η επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας είναι μια πιθανή λύση, αν η Μόσχα δεν άρει την απαγόρευση στις εισαγωγές πολωνικού κρέατος και ορισμένων άλλων τροφίμων.

Πάντως, μιλώντας την Τετάρτη στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ουκρανό ομόλογό του Βίκτορ Γιανούκοβιτς στο Κίεβο, είπε ότι «εφόσον υπάρχει ακόμη χρόνος πριν από την οριστική απόφαση, ελπίζω πως με μια κάποια καλή θέληση από τις δύο πλευρές αυτό το θέμα μπορεί να διευθετηθεί».

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Μόσχα και τη Βαρσοβία προς την κατεύθυνση αυτή «έχουν ήδη ξεκινήσει», διαβεβαίωσε.

Η Ρωσία απαγόρευσε πέρυσι τις εισαγωγές, αφού διαπίστωσε ότι μερικά κτηνιατρικά πιστοποιητικά είχαν πλαστογραφηθεί. Η Πολωνία και η ΕΕ χαρακτήρισαν την απαγόρευση αδικαιολόγητη.

Η Βαρσοβία έχει ζητήσει επίσης να επικυρώσει η Ρωσία την Ευρωπαϊκή Συνθήκη του Χάρτη της Ενέργειας που θα την υποχρεώσει να απελευθερώσει τους τομείς του πετρελαίου και του αερίου. Η Μόσχα έχει αρνηθεί να εφαρμόσει τη συνθήκη και επιδιώκει αλλαγές.

Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ, οι εξαγωγές κρέατος και λαχανικών φαίνεται πως είναι η κύρια ανησυχία της Πολωνίας και η Βαρσοβία είναι πιθανό να μην επιμείνει στον ενεργειακό χάρτη, αν λάβει διαβεβαιώσεις στο θέμα των τροφίμων.

Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο άφησε να αιωρείται η πιθανότητα να προβεί σε μέτρα αντιποίνων.

Ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν για την ανάπτυξη των σχέσεων με την ΕΕ Σεργκέι Γιαστρζέμπσκι αναρωτήθηκε αν οι κυρώσεις που ζητεί η Βαρσοβία εναντίον της Μόσχας θα έπρεπε να περιλαμβάνουν τις παραδόσεις από τη Ρωσία «ενεργειακών πόρων στην Ευρώπη, περιλαμβανομένης της Πολωνίας».

«Αν είναι συνολικές, μήπως πρέπει να περιλάβουν τις παραδόσεις ενεργειακών πόρων στην Ευρώπη, της Πολωνίας περιλαμβανομένης; Αν ναι, τότε πότε ο κ. πρωθυπουργός προτείνει να επιβληθούν τέτοιες κυρώσεις; Πριν ή μετά τα Χριστούγεννα των Καθολικών;» δήλωσε ο Γιαστρζέμπσκι.

Εξάλλου, ο Ρώσος υπουργός Γεωργίας Αλεξέι Γκορντέεφ δήλωσε την Τετάρτη πως η Πολωνία έχει γίνει κέντρο διακίνησης προϊόντων λαθρεμπορίου και απομιμήσεων με προορισμό τη Ρωσία.

«Ας αρχίσουν οι Πολωνοί να βάζουν μια ελάχιστη τάξη στο σπίτι τους επειδή έχουμε πολλά ερωτηματικά για το επίπεδο του επιχειρηματικού πνεύματος των πολωνικών επιχειρηματικών κύκλων» είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Στο «καμίνι» του ΣΕΦ για το προβάδισμα πρόκρισης ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Μπαρτσελόνα στο κατάμεστο ΣΕΦ για το Game 3 των playoffs της Euroleague με μοναδικό στόχο να κάνει το 2-1 στη σειρά των προημιτελικών απέναντι στη Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024