
Φυσικό ανθρώπινο παυσίπονο είναι ισχυρότερο από τη μορφίνη
Ουάσινγκτον: Μια αναλγητική ουσία που εντοπίστηκε στον ανθρώπινο οργανισμό είναι έξι φορές ισχυρότερο από τη μορφίνη, προκύπτει από πειράματα σε αρουραίους. Η ανακάλυψη θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε νέα παυσίπονα, αν και οι παρενέργειες της ουσίας παραμένουν άγνωστες.
Ουάσινγκτον: Μια αναλγητική ουσία που εντοπίστηκε στον ανθρώπινο οργανισμό είναι έξι φορές ισχυρότερο από τη μορφίνη, προκύπτει από πειράματα σε αρουραίους. Η ανακάλυψη θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε νέα παυσίπονα, αν και οι παρενέργειες της ουσίας παραμένουν άγνωστες.
Η «οπιορφίνη», όπως ονομάστηκε το φυσικό παυσίπονο, φαίνεται ότι ισχυροποιεί και παρατείνει τη φυσική άμυνα του οργανισμού ενάντια στον πόνο, εκτιμούν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Παστέρ στο Παρίσι. Συγκεκριμένα, η ουσία εμποδίζει την αποδόμηση των εγκεφαλινών, φυσικών ουσιών που σταματούν τον πόνο ενεργοποιώντας οπιοειδείς υποδοχείς.
Η οπιορφίνη απομονώθηκε από το ανθρώπινο σάλιο, όταν τα αρχικά πειράματα έδειξαν την ύπαρξη μιας αντίστοιχης ουσίας στο σάλιο των αρουραίων. Όταν δοκιμάστηκε στα πειραματόζωα, βρέθηκε έξι φορές πιο αποτελεσματική από τη μορφίνη στην καταπολέμηση του πόνου που προκλήθηκε με χημικά ή μηχανικά μέσα (επώδυνες ενέσεις ή τσιμπήματα από καρφίτσες).
Οι ερευνητές, που δημοσιεύουν τα αποτελέσματα στο Proceedings of the National Academy of Sciences, θεωρούν ότι η οπιορφίνη δεν δρα ειδικά στα κυκλώματα του πόνου, αλλά παρεμβαίνει και σε άλλα βιοχημικά μονοπάτια, όπου εμποδίζει την αποδόμηση διαφόρων ουσιών.
Το γεγονός ότι η οπιορφίνη αλληλεπιδρά και με άλλες ουσίες εκτός από τις εγκεφαλίνες σημαίνει ότι πιθανότατα θα έχει παρενέργειες.
Proceedings of the National Academy of Sciences
http://www.pnas.org/
health.in.gr
- Ο Ερντογάν, η απόπειρα πραξικοπήματος και η «Νέα Τουρκία»
- Αποσύρεται από την υπόθεση του Τολιόπουλου ο ΠΑΟΚ
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Γιάννης Αμανατίδης νέος γραμματέας της Κ.Ο. – Θα στείλει επιστολή για επιστροφή Πολάκη – Το Σάββατο η εκλογή προέδρου
- Κιλκίς: Φωτιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στο Πολύκαστρο – Σηκώθηκαν δύο αεροσκάφη
- Ιράν: Νέο κύμα αμερικανικών πληγμάτων – «Το Ορμούζ παραμένει κλειστό»
- Οι «Τρωάδες» στην Επίδαυρο εγκαινιάζουν μια νέα εποχή προσβασιμότητας στον πολιτισμό
- Το Ισραήλ σκοτώνει ακόμα 4 αμάχους στη Γάζα – Ανάμεσα τους και ένα παιδί και οι γονείς του
- Η Ελλάδα μεταξύ των χωρών που αντιδρούν στον ευρωπαϊκό φόρο άνθρακα στα καύσιμα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 15.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/jamie-macpherson-KTIVMMOXNu8-unsplash-1-315x220.jpg)



















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442