Τις θέσεις Μπαρόζο για τη διεύρυνση της ΕΕ προσεγγίζει και ο Ζακ Σιράκ
Τη θέση του Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος ζήτησε να «παγώσει» η διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ, μετά την ένταξη Ρουμανίας και Βουλγαρίας, φαίνεται ότι προσεγγίζει ο Ζακ Σιράκ, προβάλλοντας την απόφαση της χώρας η επόμενη διεύρυνση της ΕΕ να εγκριθεί μέσω δημοψηφίσματος.
43
Τη θέση του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος ζήτησε να «παγώσει» η διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ, μετά την ένταξη Ρουμανίας και Βουλγαρίας, φαίνεται ότι προσεγγίζει ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, προβάλλοντας την απόφαση της χώρας του η επόμενη διεύρυνση της ΕΕ να εγκριθεί μέσω δημοψηφίσματος.
Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό RFI, ο πρόεδρος της Γαλλίας υποστήριξε ότι «για να γίνει διεύρυνση πρέπει να υπάρχει μία ελάχιστη πολιτική συναίνεση, πρέπει να την αποδέχονται οι λαοί» και γι αυτό «αποφάσισα από τις επόμενες διευρύνσεις να γίνεται δημοψήφισμα στη Γαλλία για την αποδοχή ή την απόρριψή της».
Σύμφωνα με τον Ζακ Σιράκ, η αρχή της διεύρυνσης είναι θετική, αλλά πρέπει να εξασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση η λαϊκή υποστήριξη ώστε να έχει αποτελέσματα και επιπλέον χρειάζονται προσαρμογές στα θεσμικά όργανα της ΕΕ ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά με την προσθήκη νέων μελών.
«Η διεύρυνση είναι θεμελιώδης για την ειρήνη και τη Δημοκρατία. Θεωρητικά, λοιπόν, είναι επιθυμητή, όμως, πρακτικά, δεν μπορείς να οργανωθείς… χωρίς να υπάρχουν συνέπειες» υποστήριξε.
Πριν από λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας το 2007, ζητώντας παράλληλα από τις δύο χώρες να προχωρήσουν στη μεταρρύθμιση του δικαστικού τους συστήματος, προκειμένου να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα διαφθοράς.
Διάχυτος είναι, όμως, ο προβληματισμός για το κατά πόσον η ΕΕ μπορεί, στην παρούσα φάση, να δεχθεί στους κόλπους της νέα μέλη, ενώ δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας, δεδομένης της αρνητικής στάσης των Γάλλων και των Γερμανών πολιτών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Greek Tax Authority: No Such Thing as Free Gifts for Influencers
- Σκύλος μόνος στο αυτοκίνητο το καλοκαίρι: Αρκούν 10 λεπτά για να απειληθεί η ζωή του
- Άργος: Αστυνομικοί πυροβόλησαν άνδρα που «προσπάθησε να διαφύγει τον έλεγχο» – Νοσηλεύεται στην Αττική
- Παναθηναϊκός: Πώς διαμορφώνεται το ρόστερ μετά τη διαφαινόμενη μεταγραφή του Γιαμπουσέλε
- Μύκονος: Κώστας Σλούκας, Jan Vesely και Bryant Dunston απολαμβάνουν χαλαρές στιγμές στο νησί
- Ιταλία: Η Βαρένα βάζει πρόστιμα στα… μαγιό ως απάντηση στον υπερτουρισμό – Έως 200 ευρώ στους παραβάτες
- Τροχαίο στα Ιωάννινα: Αυτοκίνητα συγκρούστηκαν και το ένα… σκαρφάλωσε πάνω στο άλλο – Δείτε εικόνες
- «Όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας Παναθηναϊκού – Γιαμπουσέλε»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442