37

Μία ημέρα μετά την υιοθέτηση της έκθεσης της Ευρωβουλής, η οποία διαπιστώνει έλλειμμα δημοκρατίας στην Τουρκία, ο αρχηγός του στρατού ξηράς της χώρας δηλώνει ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ιδιαιτερότητες και θα συνεχίσουν να έχουν λόγο στις πολιτικές εξελίξεις.

Σε συνέντευξή του σε μηνιαίο περιοδικό, στρατηγός Ιλκέρ Μπασμούγ, υποστήριξε ότι όσοι προσπαθούν να εξάγουν συμπεράσματα για τον τουρκικό στρατό κάνοντας συγκρίσεις με τους στρατούς άλλων χωρών πλανώνται.

«Βλέπουμε ότι, ως συνήθως, βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια ριζικών αλλαγών που απορρέουν από κύκλους στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Οι κύκλοι αυτοί βλέπουν ως εμπόδιο στα σχέδια τους τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις» είπε και συμπλήρωσε:

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανέκαθεν είχαν θέση, και θα συνεχίσουν να την έχουν, όσον αφορά την προστασία του κράτους-έθνους, την ακεραιότητα του κράτους, και τον κοσμικό του χαρακτήρα. Πρέπει να θεωρείται καθήκον τους η κατάθεση των απόψεών τους στις αρμόδιες αρχές και όργανα και, όταν προκύπτει ανάγκη, να μοιράζεται τις απόψεις αυτές με την κοινή γνώμη».

Ο Τούρκος στρατηγός υποστήριξε ότι οι εν λόγω κύκλοι επιθυμούν να μην αντιδρούν οι ένοπλες δυνάμεις στις επιθέσεις κατά της ακεραιότητα και τη κοσμικότητας του κράτους και τους κατηγόρησε για άγνοια της τουρκικής ιστορίας και πραγματικότητας, καθώς και για αποξένωση από την ταυτότητά τους.

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του αρχηγού της τουρκικής Αεροπορίας, στην τελετή έναρξης του ακαδημαϊκού έτους στη Σχολή Πολέμου. Χαρακτήρισε τον κεμαλισμό στοιχείο συνοχής του τουρκικού έθνους και υποστήριξε ότι «οι διαφοροποιήσεις των απόψεων» που ενισχύουν τον ισλαμισμό και το κουρδικό κίνημα «θα οδηγήσουν το έθνος στην καταστροφή».

Εξάλλου, κλίμα αναμονής επικρατεί στην Τουρκία για την ομιλία του αρχηγού του γενικού επιτελείου στρατηγού Γιασάρ Μπουγιουκανίτ στις τουρκικές Ακαδημίες Πολέμου, στις 2 Οκτωβρίου. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί ειδοποιήθηκαν για να μεταδοθεί η ομιλία του στρατηγού απ ευθείας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ