Το παγωμένο καρπούζι είναι λιγότερο θρεπτικό
Ουάσιγκτον: Μπορεί μια δροσερή φέτα καρπούζι να είναι αναζωογονητική, αλλά είναι λιγότερο θρεπτική από μια μερίδα που σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Ουάσιγκτον: Μπορεί μια δροσερή φέτα καρπούζι να είναι αναζωογονητική, αλλά είναι λιγότερο θρεπτική από μια μερίδα που σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Ερευνητική ομάδα του Αμερικανού Υπουργείου Γεωργίας, συγκεκριμένα του Νότιου Κεντρικού Αγροτικού Ερευνητικού Εργαστηρίου, με επικεφαλής την Δρ Πηνελόπη Πέρκινς-Βιζ διαπίστωσε ότι το καρπούζι σε θερμοκρασία δωματίου παρέχει στον οργανισμό περισσότερα θρεπτικά συστατικά απ’ αυτό που έχει μπει στο ψυγείο ή μόλις έχει συλλεχθεί από το χωράφι.
Η Αμερικανίδα ερευνήτρια μελέτησε τα καροτενοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες που μπορεί να εκμηδενίσουν τη βλάβη που προκαλεί η ηλιακή έκθεση, διάφορες χημικές ουσίες και η καθημερινή διαβίωση.
Το καρπούζι είναι πλούσιο σε λυκοπένη, ένα αντιοξειδωτικό που κάνει τα καρπούζια και τις ντομάτες κόκκινες και ίσως συμβάλλει στην πρόληψη της καρδιακής νόσου και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Η Δρ Πέρκινς-Βιζ σε συνεργασία με την Δρ Τζούλι Κολινς έλεγξαν διάφορες ποικιλίες καρπουζιού αποθηκευμένες για 14 ημέρες σε 21, 13 και 5 βαθμούς Κελσίου.
Τα ολόκληρα καρπούζια αποθηκευμένα σε θερμοκρασία 21 βαθμών Κελσίου, δηλαδή σε θερμοκρασία δωματίου με κλιματισμό, είχαν ουσιαστικά περισσότερα θρεπτικά συστατικά.
Συγκριτικά με τα καρπούζια που μόλις είχαν συλλεχθεί από το χωράφι, αυτά που είχαν μείνει σε θερμοκρασία δωματίου είχαν 40% περισσότερη λυκοπένη και 50% έως 139% επιπλέον β-καροτένη, την οποία ο οργανισμός μετατρέπει σε βιταμίνη Α.
Όλα τα καρπούζια που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη είχαν επιλεγεί από παραγωγούς και είχαν ωριμάσει όταν συλλέχθηκαν.
Από τα παραπάνω οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι τα καρπούζια συνεχίζουν να παράγουν θρεπτικές ουσίες ακόμα και μετά την συλλογή τους και η ψύξη επιβραδύνει αυτή τη διαδικασία.
Η διάρκεια ζωής του καρπουζιού είναι 14 με 21 ημέρες σε θερμοκρασία 13 βαθμούς Κελσίου μετά την συγκομιδή. Σε θερμοκρασία ψύξης, όπως 5 βαθμών Κελσίου, το καρπούζι αρχίζει να αλλοιώνεται.
health.in.gr
- LIVE: Ολυμπιακός – ΑΕΚ
- Τσουκαλάς: Ο πρωθυπουργός μάλλον θεωρεί τους αγρότες και συνολικά τους Έλληνες πολίτες λωτοφάγους
- Μπενίν: Απόπειρα πραξικοπήματος – «Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», ασφαλής ο πρόεδρος, λέει η κυβέρνηση
- «Ο κόσμος δεν είναι χαζός» – Ο Βασίλης Μπισμπίκης για το τροχαίο, τους δικούς του ανθρώπους και τον κιτρινισμό
- Αναστάτωση στο Χίθροου: Επίθεση με σπρέι πιπεριού, αναφορές για τραυματίες – Μια σύλληψη
- Πρωτοφανής επίθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ΕΕ μετά το πρόστιμο στο Χ