Παρασκευή 01 Μαϊου 2026
weather-icon 13o
Υποσχέσεις εν όψει Μουντομπάσκετ έδωσε η εθνική με το 70-56 επί της Γαλλίας

Υποσχέσεις εν όψει Μουντομπάσκετ έδωσε η εθνική με το 70-56 επί της Γαλλίας

Η εθνική μπάσκετ, όχι μόνο «ξύπνησε» αναμνήσεις από τον ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ, αλλά «πλημμύρισε» τους 10.000 φιλάθλους που βρέθηκαν στο κλειστό του ΟΑΚΑ με ελπίδες για διάκριση στο Μουντομπάσκετ 2006. Στον άτυπο τελικό του 20ού τουρνουά «Ακρόπολις» επικράτησε της Γαλλίας 70-56 και δεν άφησε περιθώρια στους «τρικολόρ» για τη ρεβάνς. MVP ο Διαμαντίδης.
- «Κόπηκε» και ο Μπουρούσης

66

Η εθνική μπάσκετ, όχι μόνο «ξύπνησε» αναμνήσεις από τον ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ της 24ης Σεπτεμβρίου, αλλά «πλημμύρισε» τους 10.000 φιλάθλους που βρέθηκαν στο κλειστό του ΟΑΚΑ με ελπίδες για διάκριση στο Μουντομπάσκετ 2006.

Στον άτυπο τελικό του 20ού τουρνουά «Ακρόπολις», η ομάδα μας επικράτησε της Γαλλίας 70-56 και δεν άφησε περιθώρια στους «τρικολόρ» για τη ρεβάνς.

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης με τρεις νίκες σε ισάριθμους αγώνες στο τουρνουά κατέλαβε για ενδέκατη φορά την πρώτη θέση στο «Ακρόπολις» και περιόρισε τους Γάλλους στη δεύτερη.

Τελευταίος «σταθμός» στην προετοιμασία της εθνικής μας, πριν από το τζάμπολ της 19ης Αυγούστου με το Κατάρ στην πόλη Χαμαμάτσου της Ιαπωνίας, είναι η Κίνα.

Στις 11 Αυγούστου οι διεθνείς θα βρίσκονται στην ασιατική χώρα, ενόψει της συμμετοχής της εθνικής στο 2ο «Stankovic Continental Champions Cup», όπου θα αντιμετωπίσει τις Αυστραλία, Γαλλία και ακόμη ένα αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Το «σαστισμένο» ξεκίνημα της Ελλάδας έδωσε την ευκαιρία στη Γαλλία να ξεδιπλώσει όλο το ταλέντο των παικτών της και να κάνει επίδειξη δύναμης.

Οι διεθνείς μας είχαν πρόβλημα στην ανάπτυξη και στο τελείωμα των φάσεων, απέναντι στην αποτελεσματική άμυνα των «τρικολόρ», ενώ ο Αντώνης Φώτσης ήταν για περίπου επτά λεπτά ο μοναδικό σκόρερ με πέντε πόντους.

Οι παίκτες του Κλοντ Μπαρζό εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη δύναμης της εθνικής κάτω από το καλάθι πέρασαν τη μπάλα στους ψηλούς και εκτόξευσαν πολύ γρήγορα τη διαφορά στους 10 πόντους (5-15), για να κλείσουν το πρώτο δεκάλεπτο στο +7 (8-15).

Στη δεύτερη περίοδο η αναμενόμενη αγωνιστική αφύπνιση του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος επετεύχθη, αλλά οι Γάλλοι διατήρησαν την ψυχραιμία τους και κράτησαν την πρωτοπορία στο σκορ.

Η ανάκαμψη της εθνικής μας έγινε από τη στιγμή που ο Παναγιώτης Γιαννάκης πέρασε στο παιχνίδι τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη, ο οποίος έδωσε την απαιτούμενη δύναμη στη ρακέτα, ενώ κέρδισε μάχες στα ριμπάουντ, και τον Βασίλη Σπανούλη.

Ο τελευταίος, μάλιστα, πέτυχε και το πρώτο τρίποντο της πρωταθλήτριας Ευρώπης στο παιχνίδι, διαμορφώνοντας το 17-19. Από το 10-19, πάντως, η γηπεδούχοι έτρεξαν ένα σερί 15-5 και στο 18 πέρασαν για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ.

Σε αυτό το διάστημα, καταλυτική ήταν και η προσφορά του Νίκου Χατζηβρέττα.

Η εθνική μας είχε την ευκαιρία να πάρει το δρόμο προς τα αποδυτήρια με προβάδισμα στο σκορ, αλλά η ολιγωρία των διεθνών μας στοίχισε στην τελευταία φάση του αγώνα, όταν ο M. Πιετρούς αστόχησε σε τρίποντο και ο Φουαρέ πήρε το ριμπάουντ και έγραψε το 29-27, υπέρ των Γάλλων.

Στο τρίτο δεκάλεπτο τα πάντα λειτούργησαν «ρολόι». Οι αιφνιδιασμοί βγήκαν, όπως και τα «pick n roll», η «μάχη» των ριμπάουντ βρήκε νικητές τους διεθνείς μας, ενώ ο Αντώνης Φώτσης βρήκε το καλό του εαυτό.

Με το… καλημέρα o Δημήτρης Διαμαντίδης πέτυχε την ισοφάριση (29-29), ενώ ο γκαρντ του Παναθηναϊκού έδωσε και το προβάδισμα (32-31).

Η υπεροχή των διεθνών μας ήταν εμφανής και πολύ γρήγορα ο Φώτσης, με προσωπικές ενέργειες, έστειλε τη διαφορά στο +10 (47-37), για να μπουν οι δύο ομάδες στην τελευταία περίοδο με τον φωτεινό πίνακα να γράφει 49-39.

Ο επιθετικός οίστρος των διεθνών μας συνεχίστηκε και στον… επίλογο του αγώνα. Με τους Γάλλους να μην μπορούν να σταματήσουν τη φόρα της εθνικής με άμυνα ζώνης, έβλεπαν τη διαφορά να εκτοξεύεται και το παιχνίδι να χάνεται…

Στο 36 ο Σπανούλης από τη γραμμή των ελευθέρων έγραψε το 61-40 με τους Έλληνες να πετυχαίνουν σερί 12-1 και τον πρώτο σκόρερ των Γάλλων, Τόνι Πάρκερ (20π.), να προσπαθεί να μαζέψει τα… ασυμμάζευτα.

ο τελικό 70-56, το οποίο ήρθε μετά από θεαματικό μπάσκετ των παικτών μας στα τελευταία λεπτά, έδωσε το έναυσμα για ξέφρενους πανηγυρισμούς στην εξέδρα του ΟΑΚΑ, που δεν είχε σταματήσει να αποθεώνει τους πρωταθλητές Ευρώπης.

Τα δεκάλεπτα: 8-15, 27-29, 49-39, 70-56

Διαιτητές: Βορεάδης, Φακίνι, Μούχβιτς

ΕΛΛΑΔΑ (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ): Παπαμακάριος, Σχορτσιανίτης 8, Ζήσης 6, Σπανούλης 11 (2), Βασιλόπουλος, Φώτσης 10 (1), Χατζηβρέττας 6 (1), Ντικούδης 4, Τσαρτσαρής 1, Διαμαντίδης 9 (1), Παπαδόπουλος 6, Κακιούζης 9 (1).

ΓΑΛΛΙΑ (ΚΛΟΝΤ ΜΠΕΡΖΟ): Μποκολό, Ζελαμπάλ 8 (1), Ζενό, Φουαρέ 5 (1), Μ. Πιετρούς 4 (1), Πάρκερ 20 (2), Ντιαρά , Φ. Πιετρούς 5, Ζουλιάν 4, Ντιό 8, Τουριάφ, Βάις 2.

MVP o Διαμαντίδης, πρώτος σκόρερ ο Πάρκερ

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης ψηφίστηκε ως ο πολυτιμότερος παίκτης (MVP) του 20ου τουρνουά «Ακρόπολις».

Απέναντι στη Γαλλία, ο άσος του Παναθηναϊκού σε 28:09 λεπτά συμμετοχής πέτυχε 9 πόντους (3/3 δίποντα, 1/1 τρίποντο), «μάζεψε» 4 ριμπάουντ, μοίρασε 2 ασίστ και έκλεψε 4 φορές την μπάλα από τα χέρια των αντιπάλων του.

Στο μεταξύ, ο ΝΒΑερ Τόνι Πάρκερ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του τουρνουά. Ο Γάλλος διεθνής πέτυχε συνολικά στους τρεις αγώνες 56 πόντους, όπερ σημαίνει 18.6 ανά αγώνα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 01 Μαϊου 2026
Cookies