30

Ένας ακόμα ομαδικός τάφος – μάρτυρας της φρίκης που έζησαν οι κάτοικοι της Σρμπρένιτσα από τις σερβοβοσνιακές δυνάμεις το 1995 εντοπίστηκε στην περιοχή. Οι ειδικοί ανακοίνωσαν ότι έγινε η εκταφή των λειψάνων 733 ανθρώπων στην άγνωστη -έως τώρα- τοποθεσία του χωριού Καμενίτσα.

Μάλιστα, οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι στον ίδιο ομαδικό τάφο θα βρεθούν περίπου άλλα 150 λείψανα σφαγιασθέντων μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα.

«Το ένα τρίτο του χώρου του ομαδικού τάφου ακόμα δεν εξερευνήθηκε λεπτομερώς» ανέφερε εκπρόσωπος της ομάδας που βρέθηκε στην περιοχή.

Περισσότεροι από 7.000 Μουσουλμάνοι εκτελέστηκαν από τις δυνάμεις των Σερβοβόσνιων τον Ιούλιο του 1995 στη Σρμπρένιτσα, στη χειρότερη μαζική σφαγή που «έζησε» ο πλανήτης από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη στο Διεθνές Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) η δίκη έξι πρώην αξιωματικών των σερβοβοσνιακών δυνάμεων, ενώ ο έβδομος, ο πλέον καταζητούμενος και πρώην αρχηγός του στρατού των Σερβοβοσνίων, Ράτκο Μλάντιτς, εξακολουθεί να διαφεύγει της σύλληψης.

Όλοι τους αντιμετωπίζουν κατηγορίες για γενοκτονία ή συνενοχή σε γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και παραβιάσεις του πολεμικού δικαίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ