Το Ισραήλ έχει δικαίωμα αυτοάμυνας, διαμηνύει στη Χεζμπολάχ η G8
Η Ομάδα των Οκτώ κάλεσε την Κυριακή το Τελ Αβίβ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στην κρίση με το Λίβανο, ωστόσο επιρρίπτει σε «εξτρεμιστές» την ευθύνη για την έξαρση βίας. Τονίζει ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα αυτοάμυνας και ζητά το διορισμό επιπλέον παρατηρητή του ΟΗΕ.
36
Η Ομάδα των Οκτώ κάλεσε την Κυριακή το Τελ Αβίβ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στην κρίση με το Λίβανο, ωστόσο επιρρίπτει σε «εξτρεμιστές» την ευθύνη για την έξαρση βίας. Τονίζει ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα αυτοάμυνας και ζητά το διορισμό επιπλέον παρατηρητή του ΟΗΕ στο Λίβανο.
«Δεν είναι δυνατόν να επιτραπεί στα εξτρεμιστικά αυτά στοιχεία και όσους τους υποστηρίζουν μα βυθίσουν στο χάος τη Μέση Ανατολή» αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε το απόγευμα της Κυριακής στη Σύνοδο της G8 στην Αγία Πετρούπολη. «Καλούμε το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στο έπακρο» προστίθεται στο κείμενο.
Περιγράφοντας τις θέσεις της G8 στους δημοσιογράφους, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε νωρίτερα ότι οι απαχθέντες Ισραηλινοί πρέπει να απελευθερωθούν και η Χεζμπολάχ να σταματήσει τις επιθέσεις, ώστε το Ισραήλ να παύσει με τη σειρά του τα αντίποινα.
«Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι η λιβανική κυβέρνηση πρέπει να έχει κάθε υποστήριξη ώστε να εφαρμόσει τα ψήφίσματα του ΟΗΕ για το νότιο Λίβανο» πρόσθεσε, και ζήτησε το διορισμό ενός επιπλέον παρατηρητή του ΟΗΕ στο Λίβανο.
O Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι οι «οκτώ» ζητούν ομόφωνα κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο και τη Γάζα και απηύθυνε έκκληση για «αφοπλισμό όλων των πολιτοφυλάκων στο Λίβανο» το ταχύτερο δυνατό.
Στο μεταξύ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι τηλεφώνησε την Κυριακή στον διαπραγματευτή του Ιράν για τα πυρηνικά, Αλί Λαριτζανί, ζητώντας να λάβει η Τεχεράνη «ενεργό ρόλο» στη διπλωματική επίλυση της κρίσης. Σύμφωνα με Ιταλούς αξιωματούχους, η απάντηση του Ιράν αναμένεται «τις προσεχείς ημέρες».
Το βράδυ της Κυριακής το Ισραήλ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση των ηγετών της G8. «To Ισραήλ συμφωνεί με τη θέση της διεθνούς κοινότητας που επιρρίπτει την ευθύνη της κρίσης σε εξτρεμιστικά στοιχεία» δήλωσε η Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι.
«Το Ισραήλ θεωρεί πως ο δρόμος για την επίλυση της κρίσης περνά από την απελευθέρωση των στρατιωτών, τη διακοπή της εκτόξευσης πυραύλων εναντίον του Ισραήλ και την πλήρη εφαρμογή της απόφασης 1559 του ΟΗΕ» είπε.
Οι πυραυλικές επιθέσεις της Χεζμπολάχ και οι ισραηλινές επιδρομές στο Λίβανο έχουν αφήσει περίπου 100 νεκούς τις τελευταίες ημέρες, οι περισσότεροι πολίτες, και δημιουργούν ανησυχία για κλιμάκωση της βίας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Καιρός: Συνεχίζεται η κακοκαιρία, με ισχυρά φαινόμενα και πτώση θερμοκρασίας – Πού αναμένονται καταιγίδες
- Φταίει η Τεχνητή Νοημοσύνη που μιλάμε πιο απότομα;
- Παναθηναϊκός: «Το ποσοστό μεταπώλησης που διατήρησε η Χάποελ Μπερ Σεβά στον Κάνγκουα»
- Τραμπ: Επιβεβαίωσε την επίσκεψη Νετανιάχου στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα
- Fuel Prices Drop Until the End of August For Both Gas And Diesel
- Τριάντα ευρώ ο ένας – Πώς οι αναπτήρες έγιναν εργαλείο επιβίωσης στη Γάζα
- Συνταγή: Matilda cake
- Αλ Χαμιντίγια: Κρητικοί και η διάλεκτός τους, επιβιώνουν στη Συρία 130 χρόνια μετά την μετανάστευσή τους
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442