Σπέρμα κατασκευασμένο στο εργαστήριο δίνει τους πρώτους απογόνους
Λονδίνο: Σπέρμα που δημιουργήθηκε στο δοκιμαστικό σωλήνα από πρώιμα εμβρυϊκά κύτταρα πειραματοζώων χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην παραγωγή βιώσιμων εμβρύων ποντικών, σε ένα σημαντικό επίτευγμα που υπόσχεται καταπολέμηση της ανδρικής στειρότητας.
Λονδίνο: Σπέρμα που δημιουργήθηκε στο δοκιμαστικό σωλήνα από πρώιμα εμβρυϊκά κύτταρα πειραματοζώων χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην παραγωγή βιώσιμων εμβρύων ποντικών, σε ένα σημαντικό επίτευγμα που υπόσχεται καταπολέμηση της ανδρικής στειρότητας.
Όπως αναφέρει το Reuters, οι Γερμανοί και Βρετανοί ερευνητές απομόνωσαν από έμβρυα ποντικών τα λεγόμενα βλαστοκύτταρα, πολυδύναμα κύτταρα που μπορούν να δώσουν πολλούς διαφορετικούς τύπους ιστών. Τα κύτταρα αυτά καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο και «εξαναγκάστηκαν» με τα κατάλληλα χημικά να διαφοροποιηθούν σε σχεδόν ώριμα σπερματοζωάρια.
Τα σπερματοζωάρια αυτά χρησιμοποιήθηκαν για την εξωσωματική γονιμοποίηση ωαρίων, και τα έμβρυα που προέκυψαν εμφυτεύθηκαν με επιτυχία στη μήτρα θηλυκών ποντικών.
Σπερματοζωάρια και ωάρια είχαν δημιουργηθεί πειραματικά και στο παρελθόν, ωστόσο η τελευταία μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι η τεχνολογία μπορεί να δώσει βιώσιμα ωάρια.
Στο απώτερο μέλλον, ελπίζουν οι επιστήμονες, οποιοδήποτε κύτταρο του σώματος θα είναι δυνατό να μετατραπεί σε σπερματοζωάριο, επιτρέποντας σε οποιονδήποτε στείρο άνδρα να αποκτήσει τελικά παιδιά.
Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Developmental Cell, προσφέρει παράλληλα νέα στοιχεία για την ανδρική γονιμότητα και το μηχανισμό της φυσιολογικής ωρίμανσης του σπέρματος.
Η ίδια η μέθοδος που δοκίμασαν οι ερευνητές δεν είναι έτοιμη να εφαρμοστεί στον άνθρωπο, δεδομένης της μικρής αποτελεσματικότητας και των κινδύνων που εγκυμονεί: Από τα 250 ωάρια που γονιμοποιήθηκαν με τα τεχνητά σπερματοζωάρια, μόνο τα 65 άρχισαν να διαιρούνται. Και τα επτά μικρά που γεννήθηκαν ζωντανά πέθαναν εντός πέντε μηνών λόγω άγνωστων διαταραχών.
health.in.gr
- Κύπρος: 52 χρόνια μετά οι μνήμες παλεύουν να μείνουν ζωντανές
- Ουκρανία: Τουλάχιστον 2 νεκροί, 42 τραυματίες σε αεροπορικό βομβαρδισμό της Ρωσίας στη Ζαπορίζια
- Κύπρος: εξακολουθώ να μην ξεχνώ
- Θεσσαλονίκη: Απολογείται σήμερα ο 25χρονος κατηγορούμενος για τη φονική επίθεση στο σπίτι της οικογένειας Νέστορα
- Το Μαξίμου κάνει γαργάρα τις υποκλοπές και πανηγυρίζει που έχει μόνο 4 υπόδικους βουλευτές…
- Ισπανία – Αργεντινή: Δίκαιο και άδικο…
- «Η πιο υπέροχη χειρότερη του κόσμου» έρχεται για 2η χρονιά στο Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης
- ΟΟΣΑ: Πόσο αυξήθηκαν οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα – Ανεπούλωτες οι πληγές της κρίσης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442