53

Την ανησυχία του για τα εθνικά θέματα εκφράζει σε συνέντευξή του ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, κάνοντας λόγο για σκοτεινές δυνάμεις που έχουν σχέδια ενάντια στον ελληνισμό. Παράλληλα, υπεραμύνεται του δικαιώματος της Εκκλησίας να μιλά για όλα.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Κόσμος του Επενδυτή, ο Αρχιεπίσκοπος τονίζει: «Ανησυχώ για τα εθνικά μας θέματα, γιατί βλέπω ότι προωθούνται σχέδια τα οποία έρχονται σε αντίθεση με τα καλώς νοούμενα εθνικά μας συμφέροντα.

»Οι Έλληνες κερδίσαμε με θυσίες και με αίμα την ελευθερία μας, και απελευθερώσαμε τα μέρη του λεγόμενου αλύτρωτου Ελληνισμού. Δεν μπορούμε να τα χάσουμε σήμερα, επειδή έτσι αρέσει στους ισχυρούς της Γης. Όλοι οι Έλληνες, σε μια τέτοια απευκταία περίπτωση, θα είμαστε ενωμένοι, σαν μια γροθιά, να απωθήσουμε κάθε επιβουλή, η οποία θα στρέφεται εναντίον της εθνικής μας αξιοπρέπειας και της εθνικής μας ακεραιότητας».

Ακόμη, ο κ. Χριστόδουλος κάνει λόγο για «σχέδια, τα οποία έχουν ενδεχομένως κάποιες σκοτεινές δυνάμεις σε βάρος της ενότητας του Ελληνισμού».

Για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, ο Αρχιεπίσκοπος επισημαίνει: «Κανείς δεν επιθυμεί να συμφιλιωθεί με κάποιον, χάνοντας τα δίκαιά του. Χωρίς να χάσουμε τα δίκαιά μας, θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις, αρκεί το ίδιο να θέλουν και οι απέναντί μας».

Ο κ. Χριστόδουλος υπεραμύνεται του «πολιτικού» λόγου της Εκκλησίας, υπογραμμίζοντας: «Δεν υπάρχει ανθρώπινη πτυχή, πτυχή της ανθρώπινης ζωής, για την οποία η Εκκλησία να είναι αδιάφορη. Η Εκκλησία έχει μία πνευματική σχέση με τα παιδιά της, με τον κόσμο της. Κάθε πρόβλημα του κάθε ανθρώπου που ανήκει στην Εκκλησία, ή ακόμα και που δεν ανήκει σε αυτήν, είναι ένα θέμα για το οποίο η Εκκλησία δικαιούται και λόγο να έχει και αγώνες να κάνει».

Επιπλέον, ο Αρχιεπίσκοπος απορρίπτει την παγκοσμιοποίηση ως όχημα εξαμερικανισμού της ζωής όλης της ανθρωπότητας, κάνοντας λόγο για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, και τάσσεται υπέρ μιας παγκοσμιοποίησης της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης. Ακόμη, απορρίπτει τη θεωρία της σύγκρουσης των πολιτισμών και της σύγκρουσης των θρησκειών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ