71

Από επεισόδια στιγματίστηκε και το συλλαλητήριο της Πέμπτης, όπου οι φοιτητές έδωσαν δυναμικό «παρών». Ομάδες νεαρών συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ· έπεσαν πέτρες και δακρυγόνα. Ένταση και στη Θεσσαλονίκη. Υπό κατάληψη περισσότερες από 400 σχολές. Συλλήψεις τριών ατόμων.

Επεισόδια σημειώθηκαν λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο από τα Προπύλαια στις 14:00 το μεσημέρι.

Ομάδα περίπου 100 νεαρών κατέβαινε από την οδό Ακαδημίας προς τα Προπύλαια, με σκοπό να μπει στην πορεία, αλλά επιχειρήθηκε να ανακοπεί από δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν στο σημείο.

Οι νεαροί άρχισαν να πετούν πέτρες εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι δέχθηκαν ταυτόχρονα επίθεση και από άτομα μέσα από το μπλοκ των φοιτητών στα Προπύλαια, προκειμένου να αποτρέψουν συλλήψεις από την Αστυνομία.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και καταδίωξαν τους νεαρούς, ενώ η πορεία ξεκίνησε, χωρίς να πάρουν έκταση τα επεισόδια. Κύκλοι του αντιεξουσιαστικού χώρου έκαναν λόγο για καταπάτηση του ασύλου στου Πανεπιστημιού από την Αστυνομία.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν προσαγωγές υπόπτων, ενώ άνδρες των ΜΑΤ παρέμειναν παρατεταγμένοι στην οδό Πανεπιστημίου.

Λίγη ώρα αργότερα, μπροστά από τη Βουλή, μια ομάδα κουκουλοφόρων εκτόξευσε πέτρες κατά των αστυνομικών και, αφού έβαλε φωτιά σε χώρο με καλώδια του ΟΤΕ και σε ένα ΚΑΦΑΟ κάμερας, προχώρησε προς την οδό Βουκουρεστίου.

Εκεί, οι νεαροί άρχισαν να κυνηγούν με πέτρες έναν αστυνομικό, όμως λίγο αργότερα συνάδελφοί του, πετώντας δακρυγόνα, κατάφεραν να διαλύσουν τους νεαρούς και να βάλουν τέλος και σε αυτά τα επεισόδια.

Επισημαίνεται ότι στην Αθήνα διεξήχθησαν δύο πορείες: η μία οργανώθηκε από το Συντονιστικό των καταλήψεων, ενώ η άλλη από φοιτητές και εργαζομένους που πρόσκεινται στο ΚΚΕ.

Μετά το συλλαλητήριο, οι φοιτητές κατευθύνθηκαν στο Πολυτεχνείο, όπου συνεδρίασε το Συντονιστικό των καταλήψεων, προκειμένου να αποφασίσει για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Στο Πολυτεχνείο ξέσπασαν νέα επεισόδια, καθώς ομάδες νεαρών έβγαιναν από την είσοδο της οδού Στουρνάρη και πετούσαν πέτρες, βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες βρισκόταν στην περιοχή και έκαναν χρήση δακρυγόνων.

Στις 21:30 το βράδυ προγραμματίζεται πορεία από την ΑΣΟΕΕ προς την ΓΑΔΑ, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, για αλληλεγγύη στους συλληφθέντες διαδηλωτές.

Στη Θεσσαλονίκη

Στους δρόμους βγήκαν και οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης. Συγκεντρώθηκαν από νωρίς στο Πολυτεχνείο και συνέχισαν με πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Τα επεισόδια δεν έλειψαν και σε αυτήν την περίπτωση, με συμπλοκές και χρήση δακρυγόνων από την πλευρά των αστυνομικών στον περίβολο του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, όπου εισέβαλαν φοιτητές, μετά το τέλος της πορείας που πραγματοποίησαν από το χώρο του υπό κατάληψη Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Ομάδες φοιτητών έσπασαν την αυλόπορτα και εισέβαλαν στο χώρο, όπου συγκρούστηκαν με αστυνομικούς, που έκαναν χρήση χημικών ουσιών, για να τους απομακρύνουν.

Επεισόδια σημειώθηκαν και μπροστά στο αστυνομικό τμήμα της Ανω Πόλης, όταν ομάδα αναρχικών επιτέθηκε και κατέστρεψε όχημα της ασφάλειας που ήταν σταθμευμένο εκεί. Οι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν από αστυνομικές δυνάμεις με τη χρήση δακρυγόνων και η πορεία κατέληξε στα πανεπιστήμια.

Αντίθετα, ειρηνικό και χωρίς εντάσεις ήταν το συλλαλητήριο που οργάνωσαν στα Χανιά φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, του ΤΕΙ, καθώς και κοινωνικοί φορείς, με βασικό αίτημα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, δήλωσε ότι ο αγώνας των φοιτητών έχει ευρύτερη κοινωνική διάσταση και ζήτησε αυτοτέλεια και χρηματοδότηση για την παιδεία. «Η κοινωνία αντιμετωπίζει μία νεοφιλελεύθερη πολιτική ισοπέδωσης και κυριαρχίας των ιδιωτικών συμφερόντων» είπε.

Σημειώνεται ότι έντονα αποδοκιμάσθηκε την Πέμπτη από δασκάλους και φοιτητές ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Κωνσταντίνος Ράμας κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

Συλλήψεις τριών ατόμων

Τρία άτομα συνελήφθησαν και θα οδηγηθούν την Παρασκευή στον εισαγγελέα, ενώ συνολικά προσήχθησαν 11 άτομα στην Ασφάλεια κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Οκτώ άτομα αφέθηκαν ελεύθερα, αφού δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος τους.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε σοβαρά στο αριστερό μάτι, ο δημοσιογράφος του ραδιοφώνου του ΑΝΤ1, Θεοδόσης Πάνου, από αντικείμενο που εκτοξεύτηκε από νεαρούς και μεταφέρθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών για χειρουργική επέμβαση.

Ελαφρά τραυματίστηκε και ένας αστυνομικός, τον οποίο ξυλοκόπησαν άγνωστοι νεαροί και μεταφέρθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ