Εκτοξεύει απειλές ο αντ’ αυτού, μποξέρ της φακής και ζητά έξοδο διαφυγής. Ο «λύκος» που κατάφερε με την προστασία στρατού να σκίσει με το νύχι ένα t-shirt… ας χαλαρώσει και ας μείνει στις Slapp αγωγές μην καταλήξει να σκίσει κάνα καλσόν
Ελλάδα, Κύπρος και Ιταλία έχουν τις καθαρότερες παραλίες της Ευρώπης για κολύμβηση, όπως διαπιστώνει σε έκθεσή της η Κομισιόν. Οι Έλληνες πάντως δεν φαίνεται να το εκμεταλλεύονται, αφού αν και θαλασσινός λαός, αποδεικνύονται ανεπαρκείς κολυμβητές...
Ελλάδα, Κύπρος και Ιταλία έχουν τις καθαρότερες παραλίες για κολύμβηση, όπως διαπιστώνει σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι Έλληνες πάντως, αν και θαλασσινός λαός, αποδεικνύονται ανεπαρκείς κολυμβητές.
Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή και δημοσιεύεται στα Νέα, οι καθαρότερες θάλασσες βρίσκονται στο Αιγαίο, το Ιόνιο και την Αδριατική.
Όπως τονίζεται στην ίδια έκθεση, κατά το 2005, 96% των υδάτων κολύμβησης ανταποκρίνονταν στις προδιαγραφές ποιότητας που έχουν ορισθεί σε κοινοτικό επίπεδο -σημείωσαν δηλαδή μια πολύ μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν. Χειρότερη εικόνα όμως παρουσιάζουν οι ποταμοί και οι λίμνες, αφού το 15% δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που έχει θέσει η ΕΕ.
Επιπλέον, ορισμένες χώρες κατηγορούνται από την Επιτροπή ότι εξωραΐζουν τις στατιστικές. Από το 1976, μια ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα υποχρεώνει κάθε κράτος-μέλος να αποστέλλει στις Βρυξέλλες τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων που γίνονται κατά τη θερινή περίοδο.
Ωστόσο, η προσπάθεια για διαφάνεια όσον αφορά τις στατιστικές, εκ μέρους των κρατών-μελών, κρίνεται ανεπαρκής από τις Βρυξέλλες. Από το 1990, η Επιτροπή διαπίστωσε πως 7.000 περιοχές κολύμβησης είχαν εξαφανιστεί ανεξήγητα από τον κατάλογο των περιοχών στις οποίες έπρεπε να παρακολουθείται η ποιότητα των υδάτων.
Αυτό έγινε «για να αποκρυφθούν προβλήματα ρύπανσης και να αποφύγουν τα κράτη-μέλη να υποχρεωθούν να καθαρίσουν αυτές τις πλαζ» κατήγγειλε ο επίτροπος στην ΕΕ Σταύρος Δήμας. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, μέσα σε 15 χρόνια, 383 θαλάσσιες πλαζ, από τις 2.255 (17%), εξαφανίσθηκαν από τον σχετικό κατάλογο. Τον Απρίλιο, οι Βρυξέλλες δρομολόγησαν διαδικασία επί παραβάσει κατά 11 κρατών-μελών (μεταξύ τους και η Ελλάδα, καθώς και η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία).
Ανεπαρκείς κολυμβητές
Την ίδια ώρα, στοιχεία των Λιμενικών Αρχών δείχνουν ότι οι Έλληνες, αν και θαλασσινός λαός, είναι ανεπαρκείς κολυμβητές. Ειδικότερα, την τελευταία πενταετία 1.371 άνθρωποι πνίγηκαν στις ελληνικές ακτές.
Όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία, το 73,6% των θυμάτων είναι άντρες, το 24,2% είναι γυναίκες και το 2,2 είναι παιδιά. Το 2005, μάλιστα, καταγράφηκαν 215 πνιγμοί καιτα περισσότερα θύματα (154) ήταν Έλληνες.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από μια ΕΔΕ που διετάχθη άρον - άρον μετά τη δημοσιοποίηση και την πολιτική ανάδειξη του περιστατικού, για να αποφύγει την ανάληψη σοβαρής πολιτικής ευθύνης της, λέει το ΠΑΣΟΚ
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές 2026 θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία έως την Πέμπτη 16 Ιουλίου, στις 23:59
Το καθαρό μυαλό, η συναισθηματική απόσταση και η προσήλωση στα πραγματικά ενδιαφέρονται είναι οι πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθούν οι επιλογές των υποψηφίων για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου