53

Ο μόνος δρόμος ειρηνικής επίλυσης οποιασδήποτε διαφοράς με την Τουρκία είναι η προσφυγή στη Χάγη και πρέπει να βρεθεί κοινό έδαφος με την Αγκυρα για να προωθηθεί αυτή η προοπτική, δηλώνει η υπουργός Εξωτερικών Ντ.Μπακογιάννη στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, την Παρασκευή, εν όψει της συνάντησής της με τον Τούρκο ομόλογό της Αμπντουλάχ Γκιουλ.

«Η Ελλάδα θεωρεί χρήσιμο μέσον το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, τη δικαιοδοσία του οποίου αναγνωρίζει, πράγμα όμως το οποίο δεν κάνει η Τουρκία», επισημαίνει η Ντόρα Μπακογιάννη.

Ερωτηθείσα εάν μπορεί να υπάρξει προσφυγή στη Χάγη για μία λύση «πακέτο» σχετικά με το Αιγαίο, η υπουργός Εξωτερικών σημειώνει: «Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο σημείο αυτό. Δεν το έχουμε καν πλησιάσει. Η Ελλάδα καταρχήν, αποσκοπεί στην ειρηνική επίλυση οποιασδήποτε διαφοράς, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Αναγνωρίσαμε τη δικαιοδοσία της Χάγης, την οποία θεωρούμε χρήσιμο μέσον. Η Τουρκία όμως, μέχρι σήμερα δεν έχει αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία της Χάγης. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειές μας για να βρούμε ένα κοινό σημείο. Ο μόνος δρόμος είναι η προσφυγή στη Χάγη, βρίσκοντας όμως κοινό έδαφος. Συζητούμε εδώ και τρία χρόνια. Πρέπει να βρούμε τρόπους επίλυσης».

Παράλληλα, ερωτηθείσα από την εφημερίδα Σαμπάχ, εάν η Ελλάδα δέχεται ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο, η κ. Μπακογιάννη απαντά: «Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των χωρών, ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο. Υπάρχουν μια σειρά από διεθνές συμφωνίες που ορίζουν το στάτους κβο στο Αιγαίο. Οι συμφωνίες αυτές, είναι δεσμευτικές».

Απαντώντας σε ερώτηση για το Κυπριακό και για το κατά πόσο έχει χαθεί μια ευκαιρία, με την απόρριψη του σχεδίου Ανάν, η Ντ.Μπακογιάννη, αναφέρει πως «έχουμε χάσει αρκετές φορές την ευκαιρία για λύση. Σέβομαι τόσο την απόφαση της τουρκοκυπριακής κοινότητας, που είπε ναι στο σχέδιο, όσο και την απόφαση της ελληνοκυπριακής κοινότητας που είπε όχι. Πρέπει να βρούμε μια λύση που θα έχει ισχύ και για τις δυο πλευρές. Διότι θα ζήσουν μαζί».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ