Ένα μόνο τσιγάρο μπορεί να συντελέσει στην έναρξη του καπνίσματος
Λονδίνο: Τελικά το να δοκιμάσει κανείς ένα τσιγάρο, απλά για την εμπειρία και μόνο, ίσως δεν είναι τόσο αθώο, υποστηρίζουν Βρετανοί ειδικοί, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Tobacco Control.
Λονδίνο: Τελικά το να δοκιμάσει κανείς ένα τσιγάρο, απλά για την εμπειρία και μόνο, ίσως δεν είναι τόσο αθώο, υποστηρίζουν Βρετανοί ειδικοί, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Tobacco Control.
Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου με επικεφαλής την Δρ Τζένιφερ Φίντλερ διαπίστωσε ότι ένα μόνο τσιγάρο μπορεί να αυξήσει την επιρρέπεια του ατόμου για τρία χρόνια ή περισσότερο να γίνει τακτικός καπνιστής.
Η Δρ Φίντλερ μελέτησε την επίδραση του καπνίσματος ενός μόνο τσιγάρου σε δείγμα 2.000 παιδιών ηλικίας 11-16 ετών για πέντε χρόνια από 36 σχολεία του Λονδίνου.
Το 12% των 11-12χρονων που παραδέχθηκε ότι είχε δοκιμάσει τσιγάρο, ήταν πιθανότερο να αρχίσει το κάπνισμα σε μεγαλύτερη ηλικία, συγκριτικά με τα παιδιά που δεν είχαν καπνίσει ποτέ, ακόμα και μετά από ένα κενό τριών ετών.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πειραματισμός με το τσιγάρο είναι ισχυρός προγνωστικός δείκτης της υιοθέτησης του καπνίσματος μετέπειτα.
Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι γιατί ένα μόνο τσιγάρο έχει τέτοια επίδραση, αλλά η έκθεση στην νικοτίνη μπορεί να σπάει εγκεφαλικούς φραγμούς, αυξάνοντας τις πιθανότητες υιοθέτησης της ανθυγιεινής συνήθειας ως αντίδραση σε άλλες προκλήσεις, όπως το στρες.
Επίσης η δοκιμή του τσιγάρου μπορεί να καταστέλλει φοβίες, όπως ο φόβος του να γίνει αντιληπτός ή του πως καπνίζεται το τσιγάρο.
health.in.gr
- «Επανέρχεται η Ντόρτμουντ για τον Καρέτσα»
- Ryanair: «Ήταν σχεδόν ολόκληρος έξω από το παράθυρο» – Τι λέει η γυναίκα που έσωσε τον 61χρονο Σέρβο
- Παράπονα του προπονητή της Ναϊμέγκεν από τη διοίκηση για τον μεταγραφικό σχεδιαμό
- Κρήτη: Σοβαρό τροχαίο ατύχημα στα Χανιά – Εγκλωβίστηκαν και τραυματίστηκαν δύο άτομα
- Καινούργια αγάπη μου κλείνει το μάτι – Ο νέος έρωτας της Κέιτι Χολμς και οι κοινές τους εμφανίσεις
- Η συγγνώμη του Τζέισον Αλεξάντερ στην Κόρτνεϊ Στόντεν άργησε 14 χρόνια
- Ραγδαία αύξηση των AI θέσεων εργασίας στην Ευρώπη – Οι περισσότερες εκτός τεχνολογικού κλάδου
- Χανιά: Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ το 2χρονο αγοράκι που ανασύρθηκε από πισίνα – Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442