Η περίμετρος της μέσης προγνωστικός δείκτης διαβήτη σε παιδιά και εφήβους
Νέα Υόρκη: Η περίμετρος της μέσης στα παιδιά και τους εφήβους προβλέπει την αντίσταση στην ινσουλίνη, παράγοντα κινδύνου για διαβήτη, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Pediatrics.
Νέα Υόρκη: Η περίμετρος της μέσης στα παιδιά και τους εφήβους προβλέπει την αντίσταση στην ινσουλίνη, παράγοντα κινδύνου για διαβήτη, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Pediatrics.
Ερευνητική ομάδα του Νοσοκομείου Παίδων του Πίτσμπουργκ με επικεφαλής την Δρ Σιλβα Αρσλανιαν διερεύνησε πόσο καλά η περίμετρος της μέσης αντανακλά το συνολικό λίπος, το επιφανειακό κοιλιακό λίπος και το σπλαγχνικό λίπος στα παιδιά και αν η περίμετρος μόνο μπορεί να προβλέψει την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Η περίμετρος της μέσης ήταν ανεξάρτητος προγνωστικός δείκτης του συνολικού σωματικού λιπώδους ιστού, του σπλαγχνικού λιπώδους ιστού και του υποδόριου λιπώδους ιστού.
Ωστόσο, η περίμετρος ήταν καλύτερος προγνωστικός δείκτης των παραπάνω παραμέτρων συγκριτικά με τον συνδυασμό περιμέτρου μέσης και Δείκτη Μάζας Σώματος.
Ομοίως, η αυξημένη περίμετρος μέσης και ο Δείκτης Μάζας Σώματος συσχετίστηκαν με χαμηλότερη ευαισθησία στην ινσουλίνη, υψηλότερη ινσουλίνη νηστείας και προϊνσουλίνη.
«Από τα στοιχεία αυτά διαπιστώνουμε ότι η επιρροή του ποσοστού του ΔΜΣ στο συνολική και κοιλιακή παχυσαρκία και τα μεταβολικά προφίλ διαμεσολαβούνται από την κεντρική παχυσαρκία, όπως υπολογίζεται από την περίμετρο της μέσης και η τελευταία μόνη της είναι ανεξάρτητος προγνωστικός δείκτης συνολικής και κοιλιακής παχυσαρκίας και μεταβολικών προφίλ», συμπεραίνουν οι επιστήμονες.
«Η περίμετρος της μέσης μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη ως δείκτης παχυσαρκίας, ειδικά αφού η περίμετρος χρειάζεται μια μόνο μέτρηση, ενώ ο ΔΜΣ απαιτεί μέτρηση βάρους και ύψους», σημειώνει η Δρ Αρσλανιαν.
health.in.gr
- «Νταντάδες της Γειτονιάς»: Οι νέοι δικαιούχοι – Πώς θα κάνετε αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (4/6): Δράση με Σουηδία – Ελλάδα και φιλικά ματς ενόψει Μουντιάλ
- Γιώργος Μαζωνάκης: Απαντά για τα σημάδια στο πρόσωπο του
- Κάποιος να θυμίσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη την ιστορία του Νίξον
- Κίνηση: Μποτιλιάρισμα σε Κηφισό και Κηφισίας – Καθυστερήσεις στην Αττική Οδό
- «Δεν χρειάζεται σχόλιο»: To βίντεο της ΚΑΕ Ολυμπιακός για το φάουλ του Ναν στο τέλος (vid)
- Βέροια: Κατέρρευσε τμήμα αρχαίου τείχους στην αυλή του – Πινγκ πονγκ ευθυνών μεταξύ Αρχαιολογίας και Δήμου
- Φοροαπαλλαγές: Μπαίνουν στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών – Κατηγορίες και κόστη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 04.06.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/06/pexels-josh-hild-1270765-4606770-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442