Φοιτητικές ταραχές στη Γαλλία κατά του νόμου για τις ελεύθερες απολύσεις των νέων
Για πρώτη φορά από τις ταραχές του 1968, φοιτητές στη γαλλική πρωτεύουσα εισέβαλαν στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και έστησαν οδοφράγματα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον νέο νόμο που καθιστά ευκολότερη για τους εργοδότες την απόλυση νέων εργαζομένων.
37
Για πρώτη φορά από τις ταραχές του 1968, φοιτητές στη γαλλική πρωτεύουσα εισέβαλαν στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και έστησαν οδοφράγματα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον νέο νόμο που καθιστά ευκολότερη για τους εργοδότες την απόλυση νέων εργαζομένων.
Στο κτίριο του πλέον γνωστού και παλαιότερου γαλλικού πανεπιστημίου εισέβαλαν περίπου 300 φοιτητές, ενώ άλλες ομάδες φοιτητών ανέγειραν οδοφράγματα στη μπουλβάρ Σαν Μισέλ, θέατρο των ταραχών του Παρισιού το Μάη του 68.
Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για τον νόμο που ενέκρινε αυτή την Πέμπτη η Εθνοσυνέλευση και επιτρέπει στις εταιρείες να απολύουν εργαζομένους κάτω των 26 ετών χωρίς αιτιολόγηση μέσα σε δύο χρόνια από την πρόσληψή τους.
Από τα 84 πανεπιστήμια της Γαλλίας, τα οκτώ έχουν κλείσει εξαιτίας των φοιτητικών διαδηλώσεων, άλλα 26 υπολειτουργούν, ενώ σχεδόν σε όλα έχουν πραγματοποιηθεί εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από τους φοιτητές.
Την περασμένη Τρίτη, χιλιάδες εργαζόμενοι και φοιτητές βγήκαν στους δρόμους σε διάφορες γαλλικές πόλεις για να διαδηλώσουν κατά του νομοσχεδίου. Ο πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν, η δημοτικότητα του οποίου έχει σημείωσει κάθετη πτώση εξαιτίας του θέματος αυτού, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στο νόμο.
Η πρόταση του Ντομινίκ ντε Βιλπέν, γνωστή ως Συμβόλαιο Πρώτης Απασχόλησης (CPE) είναι ιδιαίτερα αντιδημοφιλής στη Γαλλία, με τα συνδικάτα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υποστηρίζουν ότι αποτελεί μία σοβαρή οπισθοδρόμηση για τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γερμανικό
- «Η κλιμάκωση των ουκρανικών επιθέσεων καταφέρνει μόνο να παρατείνει τον πόλεμο», δηλώνει το Κρεμλίνο
- Ισπανία: Συγκλονιστικά βίντεο από τη φονική φωτιά – 12 νεκροί – Κάηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους
- Ολυμπιακός: Το «ερυθρόλευκο» δείπνο και το τραγούδι του Σμαΐλοβιτς (vid)
- Βάγια Νέστορα: Σε εξέλιξη επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής – Τρεις συλλήψεις
- Κάποιοι ξεχνάνε τι ήταν το ΠΑΣΟΚ και γιατί μπόρεσε να αλλάξει τη χώρα
- Ο Κάνααν και το σχόλιο για τον Παναθηναϊκό
- Πώς η Ευρώπη κατάφερε να κάνει τα περισσότερα ύδατα κολύμβησης της «εξαιρετικά»
- Το καλοκαίρι ξεκινά από το ταξίδι: Η Κρήτη σε καλεί και η ANEK LINES σε βάζει… εν πλω σε mood διακοπών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442