37

Αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση στην Κεφαλλονιά μετά την πτώση επτά πυλώνων της ΔΕΗ, λόγω θυελλωδών ανέμων. Το ηλεκτρικό ρεύμα έχει επανέλθει στα βόρεια του νησιού έως και την Σάμη.

Τα συνεργεία υψηλής και χαμηλής τάσης εργάζονται για την αποκατάσταση των δύο πυλώνων στη βόρεια πλευρά του νησιού, ενώ παράλληλα τοποθετούνται ηλεκτρογεννήτριες στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Αργοστόλι. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της τοποθέτησης εκτιμάται ότι θα υπάρξει μερική ηλεκτροδότηση στην πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς.

Την Πέμπτη θα επιχειρηθεί να τεθεί σε λειτουργία το Αιολικό πάρκο, το οποίο θα μπορέσει να τροφοδοτήσει με ρεύμα πολύ μεγάλο μέρος του νησιού. Οι εργασίες των συνεργείων της ΔΕΗ θα συνεχιστούν στους επτά πυλώνες που βρίσκονται στο νότιο μέρος του νησιού.

Τα προβλήματα στην Κεφαλλονιά και την Ιθάκη είναι σοβαρά και η αποκατάσταση των ζημιών θα απαιτήσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις δεν έχουν υποστεί ζημιά οι τσιμεντένιες βάσεις των πυλώνων. Οι ίδιοι οι πυλώνες, ωστόσο, θα πρέπει να τοποθετηθούν εκ νέου.

Προσωρινή λύση επιχειρείται να δοθεί με γεννήτριες που εστάλησαν στο νησί και συγκεκριμένα έχουν μεταφερθεί τρία ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη συνολικής ισχύος 2,5 μεγκαβάτ. Ταυτόχρονα, θα γίνει παροχή επιπλέον φορτίων μέσης τάσης από τη Λευκάδα μέσω υποβρύχιου καλωδίου, ενώ την Πέμπτη θα γίνει ανάλογη προσπάθεια μέσω Ζακύνθου. Τίθεται επιπλέον σε λειτουργία ένα Αιολικό Πάρκο που ανήκει σε ιδιώτη, ισχύος 7 μεγκαβάτ.

Εκτιμάται πάντως ότι πιθανώς θα χρειαστούν έως και 20 ημέρες για την πλήρη αποκατάσταση του προβλήματος στο σύνολο των δύο νησιών, καθώς εκτός από τους μεγάλους πυλώνες υψηλής τάσης έχουν καταρρεύσει και άλλοι πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Το θέμα απασχόλησε στην Αθήνα την Κυβερνητική Επιτροπή. Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας έκανε λόγο για άμεσες παρεμβάσεις όπου υπάρχουν προβλήματα από τα συνεργεία της ΔΕΗ και για την Κεφαλλονιά, ειδικότερα, ανέφερε ότι εστάλησαν γεννήτριες.

Αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη έκταση του δικτύου, που φτάνει τα 210.000 χιλιόμετρα, και υπογράμμισε ότι την Τρίτη η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έσπασε κάθε ρεκόρ, φθάνοντας τα 3.600 Μεγαβάτ, έναντι 3.250 που ήταν η μέγιστη κατανάλωση το καλοκαίρι.

Εκτός από την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, διακοπές ρεύματος έχουν σημειωθεί στο Βαρνάβα Αττικής, στην Εύβοια, στην Ικαρία, στο Καρπενήσι, στη Λήμνο και την Άνδρο.

Με ανακοίνωσή της η ΔΕΗ ζητά την κατανόηση των κατοίκων των δύο νησιών και των άλλων περιοχών που προσωρινά αντιμετώπισαν προβλήματα και διαβεβαιώνει ότι κάνει ό,τι είναι δυνατό ώστε να επαναφέρει την ομαλή ηλεκτροδότηση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ