27

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν τη Δευτέρα στο Χρηματιστήριο, με τη μετοχή του ΟΠΑΠ να προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,83% στις 3.799,02 μονάδες, σε νέο υψηλό πενταετίας και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 453,7 εκατ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης ανήλθε έως τις 3.842 μονάδες.

«Οι εκτιμήσεις για αύξηση των επιτοκίων στην ευρωζώνη οδηγούν σε πωλήσεις ομολόγων απελευθερώνοντας ρευστότητα, που κατευθύνεται τώρα στις μετοχές και ελληνικών εταιριών εν μέσω προσδοκιών για ισχυρή θετική κερδοφορία και φέτος» δήλωσε στο Reuters ο αναλυτής της Artion Χρηματιστηριακή, Ηλίας Λάζαρης.

Οι επενδυτές τοποθετήθηκαν επιλεκτικά στα «βαριά χαρτιά», ενώ προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις κερδών στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση.

Αίσθηση προκάλεσε σήμερα η δήλωση του υπουργού Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη για το Χρηματιστήριο, ο οποίος είπε ότι «δεν σχολιάζω την εξέλιξη του δείκτη τιμών, αλλά όλοι θυμόμαστε και όλοι πρέπει να θυμούνται τι συνέβη το 1999 και το 2000».

Ο ΟΠΑΠ τερμάτισε τη συνεδρίαση στα 30,36 ευρώ, με κέρδη 4,47%. Η Morgan Stanley κατέταξε την εταιρεία ανάμεσα στις κορυφαίες επιλογές της στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών, με αξιολόγηση «overweight» και τιμή-στόχο τα 32 ευρώ.

Η UBS αύξησε την τιμή-στόχο στα 35 από 28,7 ευρώ, διατηρώντας την αξιολόγηση «buy 2».

Ο ΟΤΕ έκλεισε υψηλότερα κατά 2,72% στα 18,86 ευρώ μετά το δημοσίευμα ότι στην περίοδο 2006-2008 σχεδιάζει να επενδύσει 1 δισ. ευρώ σε νέα δίκτυα, πληροφοριακά συστήματα και σε υποβρύχια καλωδιακά συστήματα.

Ανοδικά κινήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι μετοχές της Eurobank (+1,74% στα 28,08 ευρώ), της Εθνικής Τράπεζας (+1,36% στα 37,28 ευρώ), της Cosmote (+1,47% στα 19,38 ευρώ), της ΕΧΑΕ (+3,59% στα 9,82 ευρώ) και των ΕΛΠΕ (1,48% στα 12,34 ευρώ).

O FTSE/ASE 20 ενισχύθηκε κατά 1,08%, ο FTSE/ASE Mid 40 σημείωσε πτώση 1,03% και ο FTSE/ASE Small Cap 80 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,19%. O FTSE/ASE International ενισχύθηκε κατά 0,74%.

Στο σύνολο των μετοχών, 142 ενισχύθηκαν, 146 υποχώρησαν και 89 παρέμειναν αμετάβλητες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ