Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ισχυρός σεισμός, μεταξύ Κυθήρων και Χανίων, συγκλόνισε την Ελλάδα

Ισχυρός σεισμός, μεταξύ Κυθήρων και Χανίων, συγκλόνισε την Ελλάδα

Ισχυρή σεισμική δόνηση, που διήρκεσε αρκετά δευτερόλεπτα, έγινε αισθητή σε ολόκληρη την Ελλάδα στις 13:34 την Κυριακή. Το μέγεθος του σεισμού είναι 6,9 Ρίχτερ, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χανίων και Κυθήρων. Οι σημαντικότερες ζημιές στο χωριό Μητάτα των Κυθήρων. Ζημιές και στα Χανιά.

53

Ισχυρή σεισμική δόνηση, που διήρκεσε αρκετά δευτερόλεπτα, έγινε αισθητή σε ολόκληρη την Ελλάδα στις 13:34 την Κυριακή. Το μέγεθος του σεισμού, σύμφωνα με όλα τα σεισμολογικά ινστιτούτα της χώρας, είναι 6,9 Ρίχτερ, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χανίων και Κυθήρων.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 215 χλμ νοτιοδυτικά της Αθήνας στον υποθαλάσσιο χώρο σε εστιακό βάθος 75 χιλιομέτρων. Υπολογίζεται ότι ο σεισμός σημειώθηκε 30 χλμ ανατολικά των Κυθήρων και 100 χλμ βόρεια των Χανίων.

Η δόνηση έγινε αισθητή σε Αττική, Ρόδο, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά και Καστοριά, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι έγινε αισθητή ακόμη και στο Κάιρο της Αιγύπτου, τα παράλια της Τουρκίας, την Ιταλία, την Ιορδανία, το Ισραήλ, την ΠΓΔΜ και την Κροατία.

Η περιοχή θεωρείται υψηλής σεισμικότητας και στο παρελθόν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς, με ισχυρότερο εκείνο των 8,3 Ρίχτερ το 365 μ.Χ. Το 1903 συνέβη ισχυρός σεισμός στα Μητάτα, με αποτέλεσμα να γίνει καθίζηση εδάφους.

Αιφνίδιος θάνατος, ζημιές και μικροτραυματισμοί

Το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου εντάσεως 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ δεν αφαίρεσε άμεσα ανθρώπινες ζωές, ωστόσο ο φόβος ως φαίνεται οδήγησε στο θάνατο ενός 55χρονου άνδρα από ανακοπή καρδιάς σε καφενείο του Μοσχάτου.

Λόγω κατολίσθησης, σημαντικές καταστροφές σημειώθηκαν σε 50 παλαιά και ακατοίκητα σπίτια, δρόμους και την εκκλησία στην πλατεία του χωριού Μητάτα των Κυθήρων, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Πιο σημαντικές ζημιές έχουν υποστεί δέκα κτίσματα του χωριού.

Υπάρχει κατολίσθηση στο δρόμο Μητάτα-Βιαράδικα, ενώ ζημιές -κυρίως σε μάνδρες- σημειώθηκαν επίσης στα χωριά Ποταμός και Αγία Πελαγία του νησιού.

Στα Κύθηρα βρίσκεται ο νομάρχης Πειραιά και Νήσων Γιάννης Μίχας, συνοδευόμενος από κλιμάκιο πολιτικών μηχανικών των τεχνικών υπηρεσιών και της Πολεοδομίας, προκειμένου με το πρώτο φως της ημέρας να ξεκινήσει ο έλεγχος σπιτιών και δημοσίων κτιρίων.

Από τα πρώτα στοιχεία, που έχει συγκεντρώσει το Επαρχείο, φαίνεται ότι οι μεγαλύτερες ζημιές έχουν προκληθεί στο δημοτικό διαμέρισμα Μητάτων, στην πλατεία του χωριού, στην εκκλησία και σε παλαιές οικίες.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στα Χανιά, όπου σημειώθηκαν μικροτραυματισμοί κυρίως λόγω του πανικού. Στο νομό ζημιές σημειώθηκαν σε κάποια σπίτια, κυρίως στην παλιά πόλη, όπου έπεσαν πέτρες, ενώ προβλήματα υπήρξαν στις τηλεφωνικές επικοινωνίες, λόγω φόρτου του δικτύου.

Στον Πλάτανο Κισάμου ένας μεγάλος βράχος έπεσε στην αυλή σπιτιού, για να καταλήξει σε μικρή μονοκατοικία, δημιουργώντας ζημιές σε τμήμα του σπιτιού. Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα.

Επίσης αναφέρθηκε διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στο αντλιοστάσιο Αγιάς, ωστόσο λειτούργησαν αμέσως οι γεννήτριες και δεν υπήρξε πρόβλημα στην υδροδότηση, ενώ λόγω μεγάλου φόρτου υπήρξε πρόβλημα στην επικοινωνία με κινητά τηλέφωνα.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού επισημαίνεται ότι δεν προκλήθηκαν ζημιές σε μνημεία, μουσεία και αρχαία, που στεγάζονται σε εκθεσιακούς και αποθηκευτικούς χώρους, αλλά και σε άλλες εγκαταστάσεις του ΥΠΠΟ. Σημειώθηκαν μόνο μερικές καταπτώσεις λίθων στο μιναρέ του Ρεθύμνου και στα Νεώρια των Χανίων, σύμφωνα τουλάχιστον με τις πρώτες πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει το υπουργείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναφορές για ζημιές υπάρχουν και από την Κάρπαθο.

Κλειστά τα σχολεία – Έλεγχοι από τη Δευτέρα

Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα για προληπτικούς λόγους όλα τα σχολεία των Κυθήρων με απόφαση του νομάρχη Πειραιά και Νήσων Γιάννη Μίχα.

Κλειστά θα παραμείνουν και τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Χανίων. Τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν προκειμένου να ελεγχθούν, και διευθυντές τους καλούνται νωρίς το πρωί να αναφέρουν τυχόν προβλήματα.

Καλούνται, επίσης, επίσης οι πολίτες που ενδεχομένως έχουν υποστεί ζημιές τα σπίτια τους να αναφέρουν τα στοιχεία τους, στο δήμο της περιοχής τους.

Για όσα παλαιά κτίσματα παρουσιάζουν σοβαρές ρηγματώσεις συνιστάται, στους ενοίκους τους, να μην παραμείνουν τη νύκτα σε αυτά. Ο έλεγχος για την επικινδυνότητα, ή όχι, των κτισμάτων θα αρχίσει το πρωί της Δευτέρας από μεικτά συνεργεία υπηρεσιών.

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Σταυρακάκης δήλωσε ότι κατά 99% πρόκειται για τον κύριο σεισμό, ενώ στη συνέχεια έχουν σημειωθεί περίπου τέσσερις μετασεισμοί, μεγέθους περίπου 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο κ. Σταυρακάκης επισήμανε ότι ήταν ευτύχημα που σημειώθηκε ο σεισμός σε θαλάσσια περιοχή και μεγάλο βάθος, ενώ σημείωσε ότι δεν αναμένεται έντονη μετασεισμική δραστηριότητα.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου δήλωσε, πάντως, ότι η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή δεν ξαφνιάζει. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο σεισμολόγος Βασίλης Παπαζάχος, μιλώντας στο Mega, εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό, ενώ υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη σεισμική δόνηση ήταν αναμενόμενη.

Από πλευράς του, ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ακης Τσελέντης ανέφερε ότι «αυτό τον σεισμό τον περιμέναμε εδώ και δέκα με δεκαπέντε χρόνια από την στιγμή που υπήρχε σεισμικό κενό μεταξύ των Κυθήρων και της βόρειας Κρήτης».

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο ενεργοποίησης άλλων ρηγμάτων, ο Ακης Τσελέντης είπε ότι αυτό θα φανεί από τις μετρήσεις που θα γίνουν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί ο σεισμός έγινε αισθητός σε τόσες πολλές περιοχές, ο ίδιος επισήμανε πως αιτία είναι το σεισμικό τόξο στο οποίο έγινε η σεισμική δόνηση, αφού ξεκινάει από τα Ιόνια Νησιά και φθάνει έως το Ανατολικό Αιγαίο.

Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ.Βουλγαράκης επισήμανε ότι από τις πληροφορίες που έχει από την πυροσβεστική και τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα δεν υπάρχουν ζημιές ή εγκλωβισμένοι. Ο κ. Βουλγαράκης τόνισε ότι έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός» στην Πυροσβεστική για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων, ενώ σε πλήρη ετοιμότητα είναι και η αστυνομία.

Ο υπουργός Εσωτερικών Πρ.Παυλόπουλος δήλωσε ότι αμέσως τέθηκε σε κινητοποίηση όλος ο κρατικός μηχανισμός και σύμφωνα με τις υπηρεσίες των υπουργείων Εσωτερικών, Αμύνης και Δημοσίας Τάξεως «δεν υπάρχουν σημαντικές ζημιές και ανθρώπινα θύματα». Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι ο γγ Πολιτικής Προστασίας Π.Φούρλας μεταβαίνει στα Κύθηρα για να εξετάσει την έκταση των ζημιών και τη βοήθεια που θα χρειαστούν οι κάτοικοι.

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι όλες οι αρμόδιες μονάδες των υπουργείων, όπως η ΕΜΑΚ, είναι στις θέσεις τους, ενώ η ηγεσία του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων λαμβάνει αναφορές για τα εκπαιδευτήρια από όλη την Ελλάδα και θα διενεργηθούν αμέσως έλεγχοι.

Με εντολή της υπουργού Παιδείας Μ.Γιαννάκου, οι περιφερειακοί και οι προϊστάμενοι των γραφείων εκπαίδευσης θα ενημερώσουν τους διευθυντές των σχολείων, ώστε να προσέλθουν στην υπηρεσία τους τουλάχιστον μία ώρα νωρίτερα, από την έναρξη των μαθημάτων, προκειμένου να επιθεωρήσουν τα κτίρια και τις αίθουσες και να ενημερώσουν σχετικά τους προϊσταμένους και την κεντρική υπηρεσία.

Μικροπροβλήματα στο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο

Μικροπροβλήματα αντιμετώπισε το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο της χώρας εξαιτίας της ισχυρής σεισμικής δόνησης των 6,9 Ρίχτερ. Τα πρώτα 30 λεπτά μετά τη δόνηση, η οποία έγινε αισθητή σε όλη την ελληνική επικράτεια, οι τηλεφωνικές κλήσεις διεξάγονταν με μεγάλη δυσκολία, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν σχεδόν αδύνατες.

Καλύτερη συμπεριφορά φαίνεται να έδειξε το δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας, όπου τα προβλήματα ήταν σαφώς λιγότερα απ ότι στο δίκτυο της σταθερής τηλεφωνίας, στο οποίο παρατηρήθηκαν συμπτώματα συμφόρησης.

Τα προβλήματα δεν είχαν απολύτως καμία σχέση με αυτό καθ αυτό το σεισμό, αλλά με το γεγονός ότι από τη στιγμή της δόνησης και μετά πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες κλήσεις, με αποτέλεσμα να υπάρξει συμφόρηση σε όλο το δίκτυο.

Οι κλήσεις μεταξύ των εταιριών κινητής τηλεφωνίας εκτελούνταν έστω και με μικρή δυσκολία, ενώ οι κλήσεις στο σταθερό δίκτυο ήταν σχεδόν αδύνατες τα πρώτα 20 λεπτά. Η κατάσταση, πάντως, άρχισε να βελτιώνεται σταδιακά και μετά την παρέλευση περίπου 30 λεπτών από την εκδήλωση του σεισμού, η κατάσταση είχε ομαλοποιηθεί.

Πάντως, ο ΟΤΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα στο τηλεπικοινωνιακό του δίκτυο και ότι κάποιες πρόσκαιρες και μεμονωμένες περιπτώσεις συμφόρησης δικτύου στις περιοχές της Σπάρτης, της Καλαμάτας και των Χανίων οφείλονταν στην υπερβολικά αυξημένη κίνηση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024