Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν κοιμούνται αρκετά
Νέα Υόρκη: Τα νήπια κοιμούνται περίπου εννέα ώρες, λιγότερo από τις 12 με 15 ώρες που συστήνουν οι ειδικοί, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Sleep.
Νέα Υόρκη: Τα νήπια κοιμούνται περίπου εννέα ώρες, λιγότερo από τις 12 με 15 ώρες που συστήνουν οι ειδικοί, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Sleep.
Ερευνητική ομάδα του Ερευνητικού Εργαστηρίου Ύπνου και Χρονοβιολογίας του Νοσοκομείου Μπράντλεϊ έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 169 υγιή παιδιά ηλικίας ενός έως πέντε ετών για επτά ημέρες.
Συσκευές παρακολούθησης με μέγεθος ρολογιού χειρός τοποθετήθηκαν στους αστραγάλους (στα πολύ μικρά παιδιά) ή στους καρπούς (στα μεγαλύτερα παιδιά) των συμμετεχόντων ώστε να καταγραφούν οι δραστηριότητές τους ενώ οι μητέρες τηρούσαν ημερολόγια αναφορικά με τον ύπνο.
Όπως αναμενόταν, τα παιδιά ενός έτους έπεφταν για ύπνο νωρίτερα και κοιμόντουσαν περισσότερο. Κατά μέσο όρο τα παιδιά της μελέτης κοιμόντουσαν 8,7 ώρες κάθε βράδυ.
Όσο μεγαλύτερο το παιδί τόσο μικρότερος ο χρόνος του μεσημεριανού ύπνου ενώ στην ηλικία των πέντε ετών μόλις το 43% κοιμόταν τα μεσημέρια.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα παιδιά οικογενειών χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων είχαν περισσότερη μεταβλητότητα στις ώρες του ύπνου και στον συνολικό χρόνο που κοιμόντουσαν. Επίσης ξυπνούσαν αργότερα. Τα παιδιά οικογενειών υψηλότερων κοινωνικών στρωμάτων είχαν πιο σταθερές ώρες ύπνου και ξυπνούσαν νωρίτερα.
Δεδομένων των παραπάνω στοιχείων, οι γονείς θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση ώστε να αντιληφθούν τα σημάδια της ανεπάρκειας ύπνου στο παιδί και να δράσουν αναλόγως.
health.in.gr
- Σκιάθος: Ηλεκτρικό πατίνι παρέσυρε πεζό στη Σκιάθο – Συνελήφθη ανήλικος οδηγός
- Πάνος Μουζουράκης – Μαριλού Κόζαρη: Βάφτισαν τον γιο τους με 3 νονούς
- Φλέγγας στο «in»: «Tιμή που ανέλαβα τον Ολυμπιακό, άνοδο και του χρόνου»
- Η πρόταση του Γιώργου Αυτιά για τα «ειδικά χωριά ΑΜΕΑ» έρχεται από το σκοτεινό παρελθόν
- Η Ρωσία διοργανώνει περιορισμένης κλίμακας παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης – «Βλακώδες» το αστείο Ζελένσκι, λέει το Κρεμλίνο
- Βήμα… Μουντιάλ για τον Νεϊμάρ: Στην προεπιλογή της Βραζιλίας
- Τρεις αναφορές στα αρχεία του Πενταγώνου για θεάσεις UFO στην Ελλάδα – Τι εκτιμά ειδικός
- e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ποιοι πάνε ταμείο από 11 – 15 Μαΐου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 09.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442