27

Σε παραίτηση εξαναγκάστηκε την Δευτέρα ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Αντόνιο Φάτσιο.

Την περασμένη Παρασκευή ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζ.Τρεμόντι ζήτησε την παραίτηση του κ. Φάτσιο, καθώς οι καταγγελίες εναντίον του έπαιρναν διαστάσεις χιονοστιβάδας και τα αποτελέσματα των ερευνών δεν μπορούσαν να αμφισβητηθούν.

Για τον κεντρικό τραπεζίτη έχει διαταχθεί δικαστική έρευνα για κατάχρηση εσωτερικής πληροφόρησης σε μια υπόθεση τραπεζικής εξαγοράς, η οποία είναι η σοβαρότερη κατηγορία μέχρι σήμερα εναντίον του.

Η αρχή έγινε με τη σύλληψη του πρώην διευθυντή της τράπεζας Banca Popolare Italiana (BPI) Τζανπιέρο Φιοράνι και δύο άλλων μάνατζερ.

O Τζ.Φιοράνι, ο οποίος παραιτήθηκε πριν από λίγο καιρό από την ΒΡΙ, όταν ο Αντ.Φάτσιο κατηγορήθηκε πως παρενέβη υπέρ του πρώτου ώστε να κερδίσει η BPI τη μάχη για τον έλεγχο της (επίσης) ιταλικής τράπεζας Antonveneta, την οποία ήθελε να αποκτήσει η ABN Amro, αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες, ενώ επίκεινται και συλλήψεις άλλων ανώτατων τραπεζικών.

O Τζ.Φιοράνι κατηγορείται για «σύσταση εγκληματικής συμμορίας, παράνομη ιδιοποίηση χρημάτων της ΒΡΙ και απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων που προήρχοντο από ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Φιοράνι απεκόμισε 70-100 εκατ. ευρώ, τα οποία κατέθεσε σε ονόματα τρίτων, εξήγαγε στην Ελβετία και διοχέτευσε σε Ιταλούς πολιτικούς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ