Διαφωνίες φορέων για τις αλλαγές στα όρια των εκπομπών των κεραιών κινητής τηλεφωνίας
Με διαφωνίες των φορέων που εκλήθησαν να εκφέρουν τη γνώμη τους συνεχίστηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου «περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών», το οποίο θεσπίζει αυστηρότερα όρια στις εκπομπές των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
71
Με διαφωνίες των φορέων που εκλήθησαν να εκφέρουν τη γνώμη τους συνεχίστηκε την Τετάρτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου «περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών», με το οποίο θεσπίζονται αυστηρότερα όρια στις εκπομπές των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
Τη δημιουργία συνεργείων παρακολούθησης των εκπομπών ακτινοβολίας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας πρότεινε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), Νικήτας Αλεξανδρίδης.
Κληθείς να εκφέρει γνώμη επί του νομοσχεδίου «περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών» προς τα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο κ. Αλεξανδρίδης είπε ότι πρέπει να υπάρξει «ένα είδος ΚΤΕΟ», που θα παρακολουθεί σε τακτά χρονικά διαστήματα τις εκπομπές της μη ιοντίζουσας ακτινοβολίας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
Ο κ. Αλεξανδρίδης, που μίλησε για υπερβολικές αντιδράσεις του κοινού λόγω στρεβλής ενημέρωσης, ζήτησε να απαλειφθεί από το νομοσχέδιο ο περιορισμός της απόστασης των 300 μέτρων από συγκεκριμένα σημεία (σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ.), εντός της οποίας δεν θα πρέπει να εγκαθίστανται κεραίες κινητής τηλεφωνίας.
«Η απόσταση των 300 μέτρων που ορίζει το νομοσχέδιο περνά το λάθος μήνυμα, δηλαδή ότι είμαστε εντάξει εάν βρισκόμαστε στα 301 μέτρα, και ότι τα παιδιά μας είναι εντάξει όταν βρίσκονται στα σχολεία τους επί έξι-επτά ώρες, ενώ τις υπόλοιπες ώρες που βρίσκονται αλλού δεν τις εξετάζουμε. Περισσότερες κεραίες ίσον μειωμένη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, ίσον μειωμένη έκθεση» είπε ο κ. Αλεξανδρίδης.
Ο υπεύθυνος του γραφείου μη ιοντιζουσών ακτινοβολιών της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Ευθύμιος Καραμπέτσος, επανέλαβε ότι τα όρια ασφαλούς έκθεσης του κοινού είναι δεκάδες φορές κάτω από το σημείο όπου προκύπτει βλαβερή συνέπεια και ότι η Ελλάδα έχει από τα αυστηρότερα όρια που τίθενται παγκοσμίως.
Τόνισε μάλιστα ότι οι επίσημες αναφορές των διεθνών οργανισμών καταλήγουν στη φράση «δεν έχει αποδειχθεί βλαβερό αποτέλεσμα και κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία σε τιμές έκθεσης του κοινού κάτω από τις τιμές που δίνουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί».
O εκπρόσωπος της Παναττικής Συντονιστικής Επιτροπής, Κ.Διάκος, μίλησε για έλλειψη ελέγχου των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, που εγκαθιστούν χωρίς καν άδεια κεραίες «κρύβοντάς τες με φαιδρές κατασκευές, με προσομοιώσεις καμινάδων, ηλιακών θερμοσιφώνων κλπ».
Ανέφερε επίσης ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ απομακρύνονται από τη σχετική οδηγία της κοινότητας, ενώ η Γαλλία συζητά νομοσχέδιο για εκπομπή 0,6 βολτ, «77 φορές πιο χαμηλή από αυτή που το κρινόμενο νομοσχέδιο θέτει και υποχρεώνει την απομάκρυνση των κεραιών στα 400 μέτρα από κατοικημένες περιοχές».
Ο δήμαρχος Αιγάλεω και μέλος της ΤΕΔΚ Αττικής, Δ.Καλογερόπουλος, είπε ότι εάν ωφελεί και δεν βλάπτει την υγεία των πολιτών, ας μείνουν όλες οι κεραίες ανοικτές. Συμπέρανε ωστόσο ότι κάτι συμβαίνει αφού η διαδικασία εγκατάστασης των κεραιών γίνεται «εν κρυπτώ, τη νύχτα, ακόμα και με προστασία σεκιουριτάδων».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κινητών Τηλεφωνιών του ΣΕΒ, Θ.Φέσσας, τόνισε ότι η διαδικασία λήψης άδειας για τοποθέτηση κεραιών είναι χρονοβόρα επίπονη και πολύπλοκη. Υπογράμμισε επίσης ότι η μείωση των ορίων εκπομπής σημαίνει αύξηση του αριθμού των κεραιών και μείωση των αποστάσεων μεταξύ τους.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δ.Παναγόπουλος, υποστήριξε ότι υπάρχουν βιολογικές επιδράσεις και ότι σε τελευταία πειράματα που διεξήγαγαν και που είναι αδημοσίευτα, «δείχνουν θραύση DNA σε έντομα από ακτινοβολία κινητού τηλεφώνου».
Τέλος, ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και διευθυντής του εργαστηρίου Κινητών Ραδιοεπικοινωνιών, Φ.Κωνσταντίνου, σημείωσε ότι η απόσταση δεν είναι κριτήριο ασφαλείας, αλλά η ένταση του πεδίου. Αναφερόμενος δε, στις μετρήσεις που κάνει το εργαστήριό του, είπε ότι «τα πεδία που μετράμε σε όλη την Ελλάδα είναι πάρα πολύ κάτω από τα όρια».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Ρωσία: Τι είπε ο Πούτιν για το Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ και τη Γροιλανδία – Γιατί επέκρινε τη Δανία
- Στα «ΝΕΑ» της Πέμπτης: Σκωτσέζικο ντους από τον Τραμπ
- Φονική κακοκαιρία με δυο νεκρούς – Μεγάλες καταστροφές στην Αττική – Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες
- Βουλή: Προκλητικός Βαλτογιάννης αναφέρθηκε στη χούντα – Άμεση αντίδραση και δηλώσεις καταδίκης
- Υπερθέαμα: Όλα τα γκολ της 7ης αγωνιστικής της League Phase του Champions League (vids)
- Νιούκαστλ – Αϊντχόφεν 3-0: Για 8άδα οι Άγγλοι, θετικό αποτέλεσμα για τον Ολυμπιακό (vid)