Κυριακή 12 Ιουλίου 2026
weather-icon 28o
Στην τελική ευθεία η αναθεώρηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων

Στην τελική ευθεία η αναθεώρηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων

Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η αναθεώρηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, καθώς η ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί για την αναμόρφωση του ΚΒΣ έχει ολοκληρώσει τη μελέτη των προτάσεων που έχουν υποβληθεί από τους φορείς.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

27

Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η αναθεώρηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, καθώς η ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί για την αναμόρφωση του ΚΒΣ έχει ολοκληρώσει τη μελέτη των προτάσεων που έχουν υποβληθεί από τους φορείς.

Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ήταν ο νέος ΚΒΣ να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2006, όμως η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε όσον αφορά στην υποβολή των προτάσεων από τους φορείς είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει και το πόρισμα της εν λόγω επιτροπής και ως εκ τούτου υπολογίζεται ότι ο νέος Κώδικας θα εφαρμοστεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2006.

Όπως επισημαίνει η Ναυτεμπορική, η βασικότερη αλλαγή αφορά στην πλήρη κατάργηση της διάτρησης των τιμολογίων για όλους τους επιτηδευματίες, καθώς είναι γνωστό ότι από την υποχρέωση θεώρησης φορολογικών στοιχείων έχουν ήδη απαλλαγεί οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Τα στελέχη μάλιστα του υπουργείου Οικονομικών υπογραμμίζουν ότι σε καμία χώρα στον κόσμο δεν υπάρχει ανάλογο σύστημα (θεώρησης και διάτρησης φορολογικών στοιχείων), αφού όπως έχει αποδειχτεί στην πράξη αυτό δεν «προστατεύει» από πράξεις φοροδιαφυγής καθώς είναι εύκολο να παραχαραχτεί.

Εξάλλου, όπως επισημαίνουν τα ίδια στελέχη, με την καθιέρωση από φέτος της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών από όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες εκτιμάται ότι θα περιοριστεί το φαινόμενο των πλαστών και εικονικών τιμολογίων.

Το πόρισμα

Όσον αφορά ειδικότερα στο πόρισμα της εν λόγω επιτροπής που έχει έργο την αναμόρφωση του ΚΒΣ, με αυτό θα προτείνονται οι εξής αλλαγές:

* Πλήρης εναρμόνιση του ΚΒΣ με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα και ειδικά όσον αφορά στην αποτίμηση των συμμετοχών και χρεογράφων, αλλά και της αποτίμησης των απαιτήσεων και υποχρεώσεων σε ξένο νόμισμα με τα ΔΛΠ (πιστωτικές συναλλαγματικές διαφορές).

* Ο χρόνος ενημέρωσης των βιβλίων να είναι 45 ημέρες και οπωσδήποτε μέσα στην προθεσμία απόδοσης του ΦΠΑ.

* Κατάργηση του βιβλίου τεχνικών προδιαγραφών παραγωγής κοστολογίου για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις.

* Να μην συμπεριλαμβάνονται στις συγκεντρωτικές καταστάσεις συναλλαγές εφόσον η αξία ενός εκάστου στοιχείου που έχει εκδοθεί δεν υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ.

* Δυνατότητα έκδοσης στοιχείων διακίνησης (δελτίο αποστολής) την τρέχουσα ημερομηνία για παραδόσεις της ίδιας ημέρας και της πρώτης επόμενης εργάσιμης ημέρας από την ίδια σειρά εντύπων.

* Απλούστευση της διαδικασίας διακίνησης εμπορευμάτων από τους πωλητές (υπάλληλοι της εταιρείας) για δειγματισμό προς τους πελάτες. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει να μην εκδίδονται δελτία αποστολής όπου είναι μικρή η ποσότητα (για παράδειγμα ένα τεμάχιο όταν η αξία του κάθε είδους είναι μικρή).

* Οι επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα να καθορίζουν την διάκριση του είδους των εμπορεύσιμων προϊόντων τους σύμφωνα με τις λειτουργικές τους ανάγκες.

* Να μην αποτελούν παραβάσεις οι διαφορές κατά την διακίνηση ειδών που οφείλονται σε λάθη.

* Να καταργηθεί η υποχρέωση έκδοσης δίγραμμων επιταγών, στις περιπτώσεις συμψηφισμού λογαριασμών πελατών – προμηθευτών του ίδιου συναλλασσόμενου καθώς και στις συναλλαγές μεταξύ μητρικής και θυγατρικών εταιρειών.

* Η εκ παραδρομής πληρωμή με μη δίγραμμη επιταγή να μην συνεπάγεται τις συνέπειες ανακρίβειας ή ανεπάρκειας των βιβλίων.

* Να μη θεωρούνται παραβάσεις οι τυπικές και μη ουσιαστικές παραλείψεις.

*Αύξηση του ποσοστού (από 3% σε 10%) που προβλέπεται για την υποχρέωση τήρησης βιβλίου αποθήκης για τις βοηθητικές ύλες και τα υλικά συσκευασίας.

* Να απαλλαγούν από την υποχρέωση τήρησης του βιβλίου αποθήκης και οι επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και ατμού.

* Η απλοποίηση του ΚΒΣ να στοχεύει στην άμβλυνση των σημείων τριβής των επιχειρήσεων με τα φορολογικά όργανα. Τα σημεία αυτά φορτώνουν τις επιχειρήσεις με αντιπαραγωγικό κόστος περιττές διαδικασίες και πρόστιμα.

* Να δοθεί απαλλαγή από την έκδοση δελτίου αποστολής για τα ανταλλακτικά παγίων, που δεν παραδίδονται σε πελάτες και δεν πωλούνται αλλά διακινούνται από τα συνεργεία μιας επιχείρησης, κατά τη διάρκεια του 24ώρου, στα γεωγραφικά όρια της έδρας τους, με αποκλειστική αποστολή την αποκατάσταση βλαβών στις εγκαταστάσεις της (παροχές πελατών, μετρητές, διακόπτες, δίκτυα διανομής, κ.λπ.).

* Να επιτρέπεται η έκδοση των δελτίων αποστολής με προγενέστερη ημερομηνία από αυτή της μεταφοράς, με ευθύνη του εκδότη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
0 /50
0 /2000

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 12 Ιουλίου 2026
Cookies