Οι ΗΠΑ αρνούνται στο Διεθνή Ερυθρό Σταυρό πρόσβαση στους κρατούμενους για τρομοκρατία
Η Ουάσινγκτον απέρριψε αίτημα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, η οποία επιθυμούσε να έχει πρόσβαση σε όλους τους κρατούμενους των Ηνωμένων Πολιτειών οι οποίοι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, όπου και αν βρίσκονται.
28
Η Ουάσινγκτον απέρριψε αίτημα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, η οποία επιθυμούσε να έχει πρόσβαση σε όλους τους κρατούμενους των Ηνωμένων Πολιτειών οι οποίοι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, όπου και αν βρίσκονται.
Οι κρατούμενοι αυτοί συνιστούν «εξαιρετική απειλή» για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, εκτίμησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ανταμ Έρελι, αιτιολογώντας την αμερικανική απόφαση. «Οι συνθήκες της Γενεύης εφαρμόζονται στους αιχμαλώτους πολέμου. Οι άνθρωποι που κρατούνται και για τους οποίους μιλάμε δεν είναι αιχμάλωτοι πολέμου, άρα δεν προστατεύονται από τις συνθήκες της Γενεύης», είπε ο Έρελι.
Οι άνθρωποι αυτοί είναι «μέλη της Αλ Κάιντα, είναι τρομοκράτες, δεν είναι αιχμάλωτοι πολέμου», επέμεινε. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μεταχειριστούν αυτούς τους κρατούμενους «σύμφωνα με τις συνθήκες της Γενεύης».
Εν τω μεταξύ, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα προσκαλέσει ένα μέλος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), την Αν-Μαρί Λιζίν, να επισκεφθεί το κέντρο κράτησης του αμερικανικού στρατού στο Γκουαντάναμο.
Στη Λιζίν «θα επιτραπεί να παρακολουθήσει τις επιχειρήσεις στο κέντρο κράτησης του Γκουαντάναμο και να θέσει ερωτήσεις στη διοίκηση, στο προσωπικό και στους αμερικανούς αξιωματούχους που θα τη συνοδεύουν», διευκρινίζει το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας. Το Πεντάγωνο αναφέρει πως η πρόσκληση αυτή γίνεται «κατ εξαίρεση».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Το πόθεν έσχες του Νίκου Ανδρουλάκη – Δείτε αναλυτικά
- «Ο Ρεμπρόφ συμφώνησε και αναλαμβάνει τον Παναθηναϊκό» – Τι απαντούν οι Πράσινοι
- MEGA Stories: Ιστορίες από τσιμέντο στις Κυκλάδες
- Εκλογές 11ης Μαΐου 1958: Η Δεξιά εγέννησε την Αριστερά
- Το 1566 σε νοσοκομεία της περιφέρειας Πειραιά και Αιγαίου
- «Η γη της ελιάς»: Τι θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο στο MEGA
- Κρήτη: Κλειστό το ΕΠΑΛ Μοιρών λόγω κρούσματος βακτηριακής μηνιγγίτιδας
- Ο Μάρτιν Σορτ «έσπασε» τη σιωπή του για την αυτοκτονία της κόρης του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 11.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/francisco-moreno-U8kQFsu9vzw-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442