Το Καζακστάν στις κάλπες για την ανανέωση της προεδρικής θητείας Ναζαρμπάγεφ
Η πιο ακμάζουσα από τις πρώην σοβιετικές χώρες της κεντρικής Ασίας προσήλθε την Κυριακή στις κάλπες για μία προεδρική αναμέτρηση που αναμένεται να προσθέσει ακόμη επτά χρόνια εξουσίας στον Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος ηγείται του Καζακστάν από το 1989.
51
Η πιο ακμάζουσα από τις πρώην σοβιετικές χώρες της κεντρικής Ασίας προσήλθε την Κυριακή στις κάλπες για μία προεδρική αναμέτρηση που αναμένεται να προσθέσει ακόμη επτά χρόνια εξουσίας στον Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος ηγείται του Καζακστάν από το 1989.
Οι προεδρικές εκλογές της Κυριακής θεωρούνται κρίσιμο τεστ για τα δημοκρατικά κριτήρια στο πλούσιο σε πετρέλαιο Καζακστάν. Παρατηρητές της διεθνούς κοινότητας έχουν επικρίνει προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, διαπιστώνοντας έλλειμμα ελευθερίας και νομιμότητας.
Ο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ υποστηρίζει, πάντως, πως αυτές οι εκλογές διεξάγονται με «άνευ προηγουμένου δημοκρατικές διαδικασίες». Μιλώντας μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο Αλμάτι, επισήμανε ότι όλοι οι υποψήφιοι είχαν ίση αντιμετώπιση και πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης.
Ωστόσο, οι αντίπαλοί του υποστηρίζουν ότι δεν είχαν τη δυνατότητα να στείλουν το μήνυμά τους στους εκλογείς μέσω των μέσων ενημέρωσης που τελούν ευρέως υπό κυβερνητικό έλεγχο. Σε σύνολο τεσσάρων υποψηφίων, ο βασικός αντίπαλος του νυν προέδρου είναι το πρώην στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, Ζαρμακάν Τουγιακμπάι.
Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε στις 15:00 το μεσημέρι της Κυριακής (ώρα Ελλάδος) και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αναμένονται το πρωί της Δευτέρας. Για την αποφυγή επαναληπτικού γύρου πρέπει ένας υποψήφιος να συγκεντρώσει το 50 των ψήφων%.
Δημοσκοπήσεις «δίνουν» στον Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ δημοτικότητα της τάξεως του 71% με τους υπόλοιπους υποψηφίους να μην ξεπερνούν ούτε το 2%…
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αναβάθμιση για το ελικοδρόμιο του Δήμου Ηρωικής Νήσου Ψαρών
- Ο Παναθηναϊκός και ένα αρνητικό ρεκόρ – Ποτέ ξανά δεν είχε τόσους βαθμούς στην 4η αγωνιστική των play offs
- Μια αγκαλιά αγάπης και προσφοράς στον Πειραιά
- Δείτε το πόθεν έσχες του Δημήτρη Κουτσούμπα
- Κατερίνα Καινούργιου: Η αδημοσίευτη φωτογραφία από τον τοκετό και η επιστροφή στην εκπομπή
- Stoiximan: «Πού ήσουν;»
- Το πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη – Τι δηλώνει και πόσα ακίνητα διαθέτει
- Ηράκλειο: Το σημείο που βρέθηκε αιμόφυρτη η 28χρονη μητέρα – Τι λέει αυτόπτης μάρτυρας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 11.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/francisco-moreno-U8kQFsu9vzw-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442