Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέος σεισμός 6 Ρίχτερ στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σάμου και Χίου - Ένας νεκρός στη Σμύρνη

Νέος σεισμός 6 Ρίχτερ στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σάμου και Χίου – Ένας νεκρός στη Σμύρνη

Ισχυρός σεισμός 6 Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σάμου και Χίου. Πρόκειται για τον ίδιο εστιακό χώρο όπου σημειώθηκε ο σεισμός της Δεύτερας. Στη Σμύρνη έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν άλλοι 30.

51

Σεισμός εντάσεως 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σάμου και Χίου. Στη Σμύρνη έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν άλλοι 30.

Από τη δόνηση προκλήθηκε πανικός με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να βγουν στους δρόμους. Ένας 68χρονος Τούρκος υπέστη ανακοπή καρδιάς καθώς προσπαθούσε να κατέβει από τις σκάλες του σπιτιού του και υπέκυψε κατά την μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Ο κυβερνήτης της Σμύρνης ανέφερε ότι από τον σεισμό δεν προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές. Στη γειτονική πόλη Ούρλα καταστράφηκαν τέσσερα ερειπωμένα σπίτια και κατέρρευσε η καμινάδα ενός εργοστασίου.

Τα σχολεία στη Σμύρνη και τα περίχωρά της θα παραμείνουν σήμερα κλειστά.

Εκπρόσωπος του σεισμολογικού κέντρου στο Καντιλί κάλεσε τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί καθώς αναμένονται μετασεισμικές δονήσεις.

«Υπάρχει μια έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. Περιμένουμε ότι η δραστηριότητα αυτή θα συνεχιστεί για κάποιο διάστημα, αλλά δεν μπορούμε να πούμε μέχρι πότε» δήλωσε η σεισμολόγος του Καντιλί, Γκιουλάι Μπαρμπαρόσογλου.

Ο νέος σεισμός έγινε επίσης αισθητός σε Μυτιλήνη και Οινούσσες, αλλά και στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Πέντε λεπτά αργότερα σημειώθηκε ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Περίπου έως τις 6:30 το πρωί είχαν ακολουθήσει άλλοι 12 μετασεισμοί, από 3,5 έως 4,1 Ρίχτερ, σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γ.Σταυρακάκη.

Ανταποκριτές της ΝΕΤ μετέδωσαν ότι επικράτησε ψυχραιμία στα νησιά του Αιγαίου. Από την πυροσβεστική υπηρεσία, την πολιτική γραμματεία και την αστυνομική διεύθυνση της Σάμου δεν υπήρξε καμία πληροφορία για ζημιές. Ίδια εικόνα και στη Χίο, υπήρξαν μεν κάποια τηλεφωνήματα πολιτών προς τις αρμόδιες αρχές, αλλά για ενημέρωση επί της κατάστασης και όχι για να αναφορά ζημιών.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 8.45 το πρωί με επίκεντρο 450 χιλιόμετρα ανατολικά της Αθήνας, στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Χίου, Ικαρίας και τουρκικών παραλίων. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, στις 12:46, ακολούθησε δεύτερη δόνηση στον ίδιο εστιακό χώρο μεγέθους 5,9 της κλίμακας Ρίχτερ.

Οι σεισμοί έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, στις Κυκλάδες, μέχρι και την Αττική, αναστατώνοντας τους κατοίκους.

Ασυνήθιστο φαινόμενο

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γ.Παπαδόπουλος κάλεσε μέσω της ΝΕΤ τους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να ακούσουν με προσοχή τυχόν οδηγίες που θα δώσουν οι τοπικές Αρχές. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να περιμένουν μετασεισμούς.

Επισήμανε ότι δεδομένης της νέας σεισμικής δόνησης πρέπει να εξεταστούν από την αρχή όλα τα στοιχεία των προηγούμενων ημερών και να επαναξιολογηθεί όλη η σεισμική δραστηριότητα. Ο Γ.Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο φαινόμενο του διπλού σεισμού -ίδιου μεγέθους στην ίδια περιοχή- σημειώνοντας πως δεν ανατρέπονται τα δεδομένα, αλλά προστίθενται νέα στοιχεία.

Ο σεισμολόγος Γ.Χουλιάρας δήλωσε στον Ant1 ότι για το επόμενο δίμηνο οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου θα πρέπει να περιμένουν μετασεισμούς της τάξεως των 3, 4 ακόμη και 5 Ρίχτερ, όμως αυτό δεν θα πρέπει να τους ανησυχεί.

Ακολούθως, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γιώργος Σταυρακάκης επισήμανε μιλώντας στον Ant1 ότι παρατηρείται μία έντονη σεισμική δραστηριότητα στα παράλια της Τουρκίας -τρίτος σεισμός ίδιας τάξης μεγέθους- και το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι η δραστηριότητα αυτή λαμβάνει χώρα σε μία συγκεκριμένη ζώνη.

«Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και δεν είναι δυνατό να γίνουν προβλέψεις. Παρακολουθούμε τη δραστηριότητα δήλωσε ο σεισμολόγος στο Εργαστήριο Γεωφυσικής της Θεσσαλονίκης, Χρήστος Παπαϊωάννου.

Πάντως, το γεγονός ότι συνέβη δόνηση ίδιου μεγέθους από τον ίδιο εστιακό χώρο χαρακτηρίζεται ασυνήθιστο.

Ως προς το μικρό σεισμό που σημειώθηκε στις 04:40 βορείως της Πάρου, οι κ.κ. Σταυρακάκης και Χουλιάρας ήταν σαφείς πως δεν υπάρχει καμία διασύνδεση.

Ο σεισμολόγος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι η Πολιτεία πρέπει να εφαρμόσει στην περιοχή -τουλάχιστον στη Χίο και στη Σάμο- όλα τα προβλεπόμενα από το σχέδιο «Ξενοκράτης».

Εμείς οι σεισμολόγοι είμαστε επιφυλακτικοί, συμπλήρωσε, και τούτο γιατί θεωρούμε ότι θα έχουμε σημαντική διέγερση στην περιοχή που θα αργήσει πολύ να ομαλοποιηθεί. Ο ίδιος δεν απέκλεισε νέο σεισμό ανάλογου μεγέθους ή και λίγο μεγαλύτερο από 6 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, μετά από τρία «εξάρια» η σεισμική διέγερση μπορεί να διαρκέσει ακόμη και δύο με τρία χρόνια. Η πολιτεία, κατέληξε, οφείλει να είναι σε επιφυλακή.

Εν τω μεταξύ, οι νομάρχες Λέσβου Παύλος Βογιατζής, Σάμου Εμμανουήλ Κάρλας και Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης ζητούν από τις Αρχές την αποστολή κλιμακίων προσεισμικού ελέγχου στους νομούς του Bορείου Aιγαίου.

Το σχετικό τους αίτημα απευθύνουν με επιστολή στα υπουργεία Eσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ, καθώς και στην Περιφέρεια Bορείου Aιγαίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024