Σε επίπεδα ρεκόρ οι ακάλυπτες επιταγές στο εννεάμηνο
Σε νέο ύψος-ρεκόρ ανήλθαν στο εννεάμηνο οι ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές, εξέλιξη που αντανακλά το κλίμα ύφεσης που επικρατεί στην αγορά και την οικονομική στενότητα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες επιχειρήσεις.
27
Σε νέο ύψος-ρεκόρ ανήλθαν στο εννεάμηνο οι ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές, εξέλιξη που αντανακλά το κλίμα ύφεσης που επικρατεί στην αγορά και την οικονομική στενότητα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες επιχειρήσεις.
Όπως αναφέρει Το Βήμα, σε αδυναμία ικανοποίησης των οικονομικών τους υποχρεώσεων βρίσκονται ολόκληροι κλάδοι, ιδιαίτερα στον τομέα του εμπορίου και των κατασκευών, ενώ το πρόβλημα οξύνεται από τη δυναμική είσοδο μεγάλων «παικτών» που ενισχύουν την τάση συγκέντρωσης στο λιανεμπόριο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις ενδέχεται να ενταθούν, καθώς ο περιορισμός της ζήτησης σε ορισμένους κλάδους σε συνδυασμό με τις υψηλές δανειακές ανάγκες επιχειρήσεων που ανοίχθηκαν και σήμερα αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των δανείων τους δημιουργούν έντονο πρόβλημα ρευστότητας.
Oι τραπεζίτες αναγνωρίζουν τη «διάχυτη εντύπωση» ότι στον χώρο των μεσαίων επιχειρήσεων επικρατεί τραγική κατάσταση. Επισημαίνουν όμως ότι η εκτίμηση αυτή «δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί καθώς σε μεγάλη πλειοψηφία τα δάνεια που έχουν χορηγήσει βρίσκονται σε ανακυκλούμενη πίστωση και ως εκ τούτου δεν φαίνεται αν η επιχείρηση μπορεί να πληρώσει ή όχι».
«Όσο τα επιτόκια είναι χαμηλά, η κατανάλωση παραμένει υψηλή και η αγορά συντηρείται» αναφέρουν και προσθέτουν πως «αν τα επιτόκια αυξηθούν και διαμορφωθούν σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα από τα σημερινά, κάτι που δεν φαίνεται να συμβαίνει τουλάχιστον άμεσα, τότε η κατάσταση αναμφίβολα θα χειροτερεύσει».
Η συνεχής αύξηση των ακάλυπτων επιταγών και η παράλληλη αύξηση των καθυστερήσεων στην εξυπηρέτηση των δανείων που έχουν πάρει τα νοικοκυριά, τα οποία με τον δανεισμό τους συντηρούν την κατανάλωση, ανησυχούν την ΤτΕ. Υπολογίζεται ότι ένα στα δέκα καταναλωτικά δάνεια βρίσκεται σε καθυστέρηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι καθυστερήσεις πάνω από τρεις μήνες στα καταναλωτικά φθάνουν στο 8,5%, τα επιχειρηματικά στο 8% και στα στεγαστικά στο 5,2%.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η απολογία του Μαλακάι Φλιν: «Ενήργησα με τρόπο που δεν αντικατοπτρίζει εμένα…»
- Καραμανλής: Δεν παραιτείται από βουλευτής – «Δεν προτίθεμαι να είμαι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές»
- Τσουκαλάς: Όποιος θέλει να φύγει η ΝΔ έχει μόνο μία επιλογή το ΠΑΣΟΚ – «Καμία ψήφος χαμένη»
- Πάσχα στην Αθήνα: Συναυλίες, θέατρο και δράσεις σε όλη την πόλη
- Πόλεμος στη Μέση Aνατολή: Πέντε ΥΠΟΙΚ της ΕΕ ζητούν να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας
- Παναθηναϊκός: Η αντίδραση του Γιάγκουσιτς στον παραγκωνισμό του
- Ίνιγκο Πέρεθ: «Ιστορικό το ματς κόντρα στην ΑΕΚ»
- Τράπεζες: Τι ισχύει για τις συναλλαγές τη Μεγάλη Δευτέρα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 04.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/enq-1998-sqq-CriDQFQ-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442