71

Με δηλώσεις των Δημήτρη Χατζησωκράτη, Γιάννη Θεωνά και Χριστόφορου Παπαδόπουλου συνεχίστηκε την Πέμπτη η αντιπαράθεση μεταξύ στελεχών του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την πρόταση του προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου να υποστηριχθεί η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για τη δημαρχία της Αθήνας.

Μετά τις δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη ο κ. Χατζησωκράτης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, και με τις οποίες τοποθετείτο αρνητικά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και εξέφραζε φόβους για τη δυνατότητα του ΣΥΝ να λαμβάνει αυτόνομα αποφάσεις, στο θέμα τοποθετήθηκε την Πέμπτη ο Γιάννης Θεωνάς, μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη δήλωσή του, ο κ. Θεωνάς αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η εποχή του «ΠΑΣΟΚ και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις» έχει περάσει ανεπιστρεπτί και δεν μπορεί να επανέλθει με άλλη ετικέτα. «Είναι καλό να το συνειδητοποιήσει ο Δημήτρης (Χατζησωκράτης) και όποιος άλλος έχει ανάλογες απόψεις» προσθέτει.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ» τονίζει, ο κ. Θεωνάς, «όχι μόνο δεν παραβιάζει την αυτοτέλεια κανενός -και πολύ περισσότερο του ΣΥΝ-, αλλά, αντίθετα, λειτουργεί με πλήρη σεβασμό για κάθε συνιστώσα του. Έχει όμως γνώμη για τα γεγονότα και επιμένει να την εκφράζει».

«Φυσικά» καταλήγει, «ο καθένας μπορεί να έχει οποιαδήποτε γνώμη για το ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, όταν κατέχει κορυφαία θέση ευθύνης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και όχι του ΣΥΝ, χρειάζεται περισσότερη προσοχή όταν εκφράζεται τόσο απαξιωτικά για το ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που έρχεται σε ευθεία αντίθεση και με τις αποφάσεις του 4ου Συνεδρίου του κόμματός του».

Απαντώντας στη δήλωση Θεωνά, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης αναφέρει ότι σε καμία περίπτωση δεν υποτιμά τις συνεργαζόμενες δυνάμεις και προσθέτει ότι «ο κίνδυνος για αντιλήψεις περιθωρίου αφορά όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς».

Διευκρινίζει δε, ότι αυτή την ώρα, η αντιπαράθεση για το Δήμο της Αθήνας αφορά τον πολιτικό προσανατολισμό του κόμματός του.

Επί του ζητήματος τοποθετήθηκε και ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, επισημαίνοντας ότι «ξεφεύγουν από τα όρια της πολιτικής διαφωνίας, αγγίζοντας τα σύνορα της σοβαρότητας και του πολιτικά γελοίου, τα επιχειρήματα που ακούγονται εναντίον της υποψηφιότητας Τσίπρα για το Δήμο της Αθήνας».

«Υποψηφιότητα» σημειώνει, «που, έτσι κι αλλιώς, θα επικυρωθεί ή όχι από τον κόσμο του Συνασπισμού και της Ριζοσπαστικής Αριστεράς».

«Δίνουν όμως λάθος μηνύματα, όσον αφορά στην ταυτότητα του Συνασπισμού, επιχειρήματα που λέγονται με πάσα άνεση ότι είναι ανήκουστο να προτείνουμε υποψήφιο κάτω από τα 60, που δεν προέρχεται από την επετηρίδα του κόμματος, δεν συχνάζει στα τηλεπαράθυρα για να είναι αναγνωρίσιμος και δεν έχει επικυρώσει τις πολιτικές του εμπειρίες με πολλές θητείες στη Βουλή ή στην Ευρωβουλή» σχολιάζει ο κ. Παπαδόπουλος.

«Πρέπει να υπενθυμίσουμε επίσης, σε όσους δεν έχουν καταλάβει ότι έχει παρέλθει η εποχή που το μεγάλο κόμμα επιλέγει και οι -υποτελείς- σύμμαχοι υλοποιούν, ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε επιλέξει ένα διαφορετικό τρόπο προσέγγισης και πολιτικής συν-λειτουργίας, αυτόν της διαβούλευσης και των συναινέσεων με τους συμμάχους και τους συνεργάτες. Αυτόν υλοποιούμε στο ΣΥΡΙΖΑ, στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στα κοινωνικά φόρουμ σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο» καταλήγει.Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ