Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το κλείσιμο των ψυχιατρείων Χανίων και Κέρκυρας προανήγγειλε ο Ν.Κακλαμάνης

Το κλείσιμο των ψυχιατρείων Χανίων και Κέρκυρας προανήγγειλε ο Ν.Κακλαμάνης

Την πορεία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα ο Νικήτας Κακλαμάνης. Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι «σε λίγους μήνες θα γιορτάσουμε το κλείσιμο του ψυχιατρείου Χανίων και στη συνέχεια αυτού της Κέρκυρας».

71

Την πορεία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και του εθνικού προγράμματος «Ψυχαργώς» παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα ο Νικήτας Κακλαμάνης. Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι «σε λίγους μήνες θα γιορτάσουμε το κλείσιμο του ψυχιατρείου Χανίων και στη συνέχεια αυτού της Κέρκυρας».

Η συνέντευξη τύπου έγινε στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας.

«Σημαία της μεταρρύθμισης που επιχειρείται στην Ελλάδα» τόνισε ο υπουργός, «είναι η εξωστρέφεια, η δημιουργικότητα και το θάρρος να μιλήσουμε ανοιχτά για όσα μας απασχολούν και για όσα τολμούμε να αλλάξουμε».

Το εθνικό πρόγραμμα «Ψυχαργώς» είναι ένα διαρκές, δεκαετές πρόγραμμα, που αποτελεί τον επιχειρησιακό βραχίονα της πολιτικής για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, τον αποϊδρυματισμό και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος παροχής υπηρεσιών υψηλής υγείας, με τη δημιουργία σύγχρονων υπηρεσιών.

Παράλληλα, ετοιμάζεται ένας νέος νόμος για την ψυχική υγεία, ο οποίος θα πρέπει να είναι έτοιμος τον Απρίλιο του 2006. Με το νόμο αυτό θα ενθαρρύνεται ο θεσμός της ανάδοχης οικογένειας, ενώ θα προωθηθούν οι κλειστοί προϋπολογισμοί για τα νομικά πρόσωπα Ιδιωτικού και Δημοσίου Δικαίου.

Οι κλειστοί προϋπολογισμοί είναι ένα μοντέλο προϋπολογισμών λειτουργίας οικοτροφείων και διαμερισμάτων χωρίς κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών, στις οποίες θα συνυπολογίζονται και οι ασφαλιστικές εισφορές. Κατ αυτόν τον τρόπο, οι δαπάνες για κάθε αποασυλοποιημένο ασθενή υπολογίζονται στα 3.400 ευρώ.

Σχετικά με τις απαιτούμενες ανάγκες ανθρώπινου δυναμικού, που απαιτεί η δεύτερη φάση αποασυλοποίησης, ο γγ του υπουργείου Υγείας, κ. Τζαφέρτης, εξήγησε ότι απαιτούνται περίπου 2.021 άτομα, πέραν των όσων έχουν ήδη προσληφθεί για τη λειτουργία των νέων δομών.

Αναφορικά δε, με το θέμα της χρηματοδότησης του προγράμματος, ο υπουργός Υγείας αποσαφήνισε ότι δεν υφίσταται πρόβλημα για το 2005, ενώ για το 2006 στον προϋπολογισμό έχουν ήδη υπολογιστεί δέκα εκατ. ευρώ, τα οποία όμως δεν ικανοποιούν τον κ. Κακλαμάνη, που έχει ζητήσει άλλα 20-25 εκατ. ευρώ.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Stella McCartney: H στήριξη από τον αδερφό της James και η ομοιότητά του με τον πατέρα τους

Oι οικογενειακές λήψεις από την οικογένεια McCartney στο show της Stella McCartney.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024