Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Νέο ρεκόρ για το πετρέλαιο, έκλεισε πολύ κοντά στα 68 δολάρια την Πέμπτη

Νέο ρεκόρ για το πετρέλαιο, έκλεισε πολύ κοντά στα 68 δολάρια την Πέμπτη

Στα 68 δολ/βαρέλι «σκαρφάλωσε» η τιμή του μαύρου χρυσού, πριν υποχωρήσει στα 67,49 δολ., εν μέσω ανησυχιών για τον αντίκτυπο ενδεχόμενης τροπικής καταιγίδας στις εγκαταστάσεις του Μεξικού. Το ΔΝΤ προβλέπει σταθεροποίηση της τιμής του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα.

88

Στα 68 δολ/βαρέλι «σκαρφάλωσε» η τιμή του μαύρου χρυσού, πριν υποχωρήσει στα 67,49 δολ., εν μέσω ανησυχιών για τον αντίκτυπο ενδεχόμενης τροπικής καταιγίδας στις εγκαταστάσεις του Μεξικού.

Το αργό παράδοσης Οκτωβρίου, μολονότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έδειξε να υποχωρεί, τελικά έκλεισε στα 67,49 δολάρια το βαρέλι, αυξημένο κατά 17 σεντς, εν μέσω ανησυχιών για αναδυόμενη απειλή εξαιτίας καταιγίδων στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στον Κόλπο του Μεξικού και λόγω της μεγάλης πτώσης των εμπορικών αποθεμάτων βενζίνης στις ΗΠΑ.

Στο Λονδίνο, η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Σεπτεμβρίου του μπρεντ αυξήθηκε κατά 26 σεντς και έφτασε στα 66,27 δολάρια το βαρέλι.

Τα διαθέσιμα, εμπορικά αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ μειώθηκαν, την εβδομάδα που έληξε στις 19 Αυγούστου, για όγδοη συνεχόμενη εβδομάδα – όπως αναμενόταν – αλλά η μείωση κατά 3,2 εκατομμύρια βαρέλια ξεπέρασε και τις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις, πυροδοτώντας πιέσεις στην τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού στο New York Mercantile Exchange.

Το χάσμα σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα διευρύνθηκε, ενώ υπολείπονται ακόμη δύο εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η φετινή θερινή περίοδος κορύφωσης της ζήτησης από τους αμερικανούς αυτοκινητιστές.

Παράλληλα, η τροπική καταιγίδα Κατρίνα, που έπληξε την Τετάρτη τα νησιά Μπαχάμες, κινείται πιθανώς προς τις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Κόλπο του Μεξικού.

Προβλήματα στη βιομηχανία διύλισης – στο διυλιστήριο της Shell στο Μαρτίνεζ της Καλιφόρνιας, σε μονάδα διυλιστηρίου της Tesoro στην ίδια πόλη και στο διυλιστήριο της Huntsman στο Πορτ Νέτσες στο Τέξας – ενισχύουν τις πιθανότητες μη επαρκούς αντιμετώπισης της αύξησης της ζήτησης, η οποία αποδεικνύεται αξιοσημείωτα «ανθεκτική» παρά την εκτίναξη του κόστους.

«Υπάρχει πολύ ισχυρή ζήτηση και δεν τη βλέπουμε να υποχωρεί», είπε, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ροδρίγο Ράτο. «Οι τιμές δεν επιστρέφουν στα επίπεδα που είχαμε δει στις αρχές του 2004», πρόσθεσε.

Η διατήρηση της ισχυρής ζήτησης στις Ηνωμένες Πολιτείες και η ανάπτυξη των οικονομιών της Κίνας και της Ινδίας είναι οι βασικοί παράγοντες που σπρώχνουν τις τιμές του πετρελαίου προς τα επάνω, πρόσθεσε ο Ράτο.

«Σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις, ο βασικός λόγος στην αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου βρίσκεται φυσικά στη δύναμη της ζήτησης» τόνισε ο διευθυντής του ΔΝΤ.

Το πρωί της Πέμπτης, η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Μαρτίου του 2006 του αμερικανικού ελαφρού αργού άγγιξε τα 70 δολάρια το βαρέλι, -για πρώτη φορά προθεσμιακό συμβόλαιο άγγιξε αυτή την τιμή στο Nymex-, καθώς οι μεσοπρόθεσμες τιμές ανέρχονται ταχύτερα από τις τιμές των άμεσων συμβολαίων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο