71

Την αύξηση κατά ένα ευρώ του ανταποδοτικού τέλους για τη δημόσια τηλεόραση προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για το οπτικοακουστικό πεδίο, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Επικρατείας Θοδωρής Ρουσόπουλος

Σύμφωνα με τον κ. Ρουσόπουλο, η αύξηση του ανταποδοτικού τέλους στην ΕΡΤ θα είναι αποτέλεσμα του κόστους που υπήρξε για την κρατική τηλεόραση από την εθελουσία έξοδο, τη μονιμοποίηση 1.400 συμβασιούχων και την έναρξη τριών νέων πιλοτικών προγραμμάτων επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης εντός του 2006.

«Με τις αυξήσεις στη ΔΕΗ και την αύξηση του τέλους για την ΕΡΤ, η κυβέρνηση δίνει η ίδια το λάκτισμα μιας ανατιμητικής διαδικασίας, ένα γαϊτανάκι ανατιμήσεων, σε μια περίοδο που θα έπρεπε να είναι πολύ πιο προσεκτική, σε μια περίοδο που το οικογενειακό εισόδημα πλήττεται καθημερινά και οι πολίτες αντιμετωπίζουν κάθε μέρα και μεγαλύτερες δυσκολίες για τη διαβίωση τους· και ορισμένοι και για την επιβίωση τους» σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης.

Ο κ. Αθανασάκης σημείωσε πως υπάρχει το θέμα της αύξησης της τιμής του πετρελαίου διεθνώς, αλλά, όπως τόνισε, «οι επιπτώσεις απ αυτό είναι μετρήσιμες και δεν πρόκειται -και δεν μπορεί- να αποτελέσουν γενικό άλλοθι για τις πολιτικές της κυβέρνησης και για τα προβλήματα που δημιουργεί η κυβέρνηση στην οικονομία με την πολιτική της».

Έντονη ήταν η αντίδραση του Περισσού. «Η αύξηση κατά 31% της έμμεσης φορολογίας υπέρ της ΕΡΤ ΑΕ, που αποφάσισε η κυβέρνηση, αποτελεί πρόκληση για τα λαϊκά στρώματα, τη στιγμή που το εισόδημά τους λεηλατείται σκληρά και πολύπλευρα και υπεύθυνη είναι η πολιτική της» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

«Η πρόκληση» προσθέτει, «γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, όταν οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν ακόμα περισσότερα, όχι για τη βελτίωση της κρατικής τηλεόρασης, αλλά για να κινηθεί προς τους άθλιους κανόνες που χαρακτηρίζουν τη λειτουργία της ιδιωτικής τηλεόρασης. Καμία αύξηση. Κατάργηση του ανταποδοτικού τέλους. Η ΕΡΤ να χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Σε ανάλογο μήκος κύματος και η Κουμουνδούρου, καθώς σε δήλωσή του, ο Νίκος Βούτσης, υπεύθυνος του γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του ΣΥΝ, επισημαίνει ότι «σε μια οικονομική συγκυρία στην οποία υπάρχει σοβαρή και ομολογημένη οικονομική δυσπραγία των νοικοκυριών, μόνο ως κοινωνικά άδικη μπορεί να χαρακτηριστεί η πολλαπλάσια σε σχέση με τον τρέχοντα πληθωρισμό και με τις κυβερνητικές προβλέψεις για το μέλλον, αύξηση του υποχρεωτικού τέλους για την κρατική ραδιοτηλεόραση».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο