Η καισαρική τομή μειώνει τις πιθανότητες δεύτερης κύησης
Λονδίνο: Οι γυναίκες που γεννούν με καισαρική τομή είναι λιγότερο πιθανό να κυοφορήσουν πάλι, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Obstetrics and Gynaecology.
Λονδίνο: Οι γυναίκες που γεννούν με καισαρική τομή είναι λιγότερο πιθανό να κυοφορήσουν πάλι, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Obstetrics and Gynaecology.
Ερευνητική ομάδα του Νοσοκομείου Μητρότητας του Αμπερντιν κατέληξε στο παραπάνω συμπέρασμα μελετώντας στοιχεία που αφορούσαν 25.371 γυναίκες που εισήχθησαν στο νοσοκομείο την περίοδο 1980-1997.
Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι μετά από καισαρική τομή το 66,9% των γυναικών απέκτησε και δεύτερο παιδί συγκριτικά με το 73,9% των γυναικών που γέννησαν φυσιολογικά.
Ωστόσο η μέση ποσότητα χρόνου μεταξύ των δυο τοκετών ήταν μεγαλύτερη για εκείνες τις γυναίκες που γέννησαν τελικά με καισαρική τομή συγκριτικά με άλλους τρόπους τοκετού.
Η συγκεκριμένη ομάδα γυναικών είχαν επίσης αυξημένες πιθανότητες να έχουν βιώσει και άλλες επιπλοκές σε περίπτωση μελλοντικής κύησης. Πάντως, δεν υπήρχε καμιά διαφορά στη συχνότητα των επόμενων κυήσεων αν η καισαρική τομή ήταν προγραμματισμένη ή είχε επιλεχθεί ως λύση επείγουσας ανάγκης.
Τέλος, οι μητέρες που απέκτησαν το πρώτο παιδί τους με καισαρική τομή είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν έκτοπη κύηση, όπου το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται εκτός της μήτρας.
Με δηλώσεις της στο BBC η Δρ Τζιλ Μόλλισον που ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας επισημαίνει ότι « η μελέτη τονίζει τη σχέση μεταξύ της μεθόδου τοκετού και της επακόλουθης κύησης. Μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να επικεντρωθούν στο κατά πόσο η αποτυχία σύλληψης οφείλεται σε εκούσιους ή ακούσιους παράγοντες και να συγκρίνουν το στοιχείο αυτό με τους διαφορετικούς τύπους τοκετού».
health.in.gr
- Fuel Pass: Ο «κουμπαράς» των 50 ευρώ που σε αξία καυσίμου δεν καλύπτει ούτε το μισό ποσό
- LIVE: Κρίσταλ Πάλας – Σαχτάρ Ντόνετσκ
- LIVE: Στρασβούργο – Ράγιο Βαγιεκάνο
- Ρίτας – Τενερίφη 87-69: Οι Λιθουανοί έκαναν… πάρτι και προκρίθηκαν στον τελικό του BCL
- LIVE: Άστον Βίλα – Νότιγχαμ Φόρεστ
- Κρήτη: Προφυλακιστέοι ο 54χρονος και η σύζυγός του – Υπό άκρα μυστικότητα ολοκληρώθηκαν οι απολογίες τους
- Τα κατεχόμενα αμφισβητούν τη συμφωνία Κυπριακής Δημοκρατίας – Αιγύπτου για το φυσικό αέριο
- LIVE: Φράιμπουργκ – Μπράγκα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 07.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-juliano-ferreira-102048601-9466837-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442