Το φυλλικό οξύ προστατεύει από το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο
Νέα Υόρκη: Εκτός από την επίδρασή του στην ομοκυστεΐνη, ένα αμινοξύ που σχετίζεται με τα καρδιακά νοσήματα, το φυλλικό οξύ, προστατεύει τον οργανισμό από το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Stroke.
Νέα Υόρκη: Εκτός από την επίδρασή του στην ομοκυστεΐνη, ένα αμινοξύ που σχετίζεται με τα καρδιακά νοσήματα, το φυλλικό οξύ, προστατεύει τον οργανισμό από το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Stroke.
Το φυλλικό οξύ, υπάρχει στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Ουμέα με επικεφαλής την Δρ Μπέθανι Βαν Γκουέλπεν εξέτασε τα αιματολογικά και διατροφικά επίπεδα του φυλλικού οξέος και της βιταμίνης Β12 σε 62 ασθενείς που είχαν υποστεί αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο και 334 άτομα που είχαν υποστεί ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Τα επίπεδα του φυλλικού οξέος στο αίμα ήταν αντιστρόφως σχετικά με τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Η σχέση παρέμεινε αμετάβλητη και μετά τον υπολογισμό άλλων παραγόντων κινδύνου.
Καμιά σχέση δεν παρατηρήθηκε μεταξύ των επιπέδων της βιταμίνης Β12 στο αίμα και οποιουδήποτε τύπου εγκεφαλικού επεισοδίου.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το διατροφικό φυλλικό οξύ δεν σχετίστηκε με κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά ήταν αντιστρόφως σχετικό με τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Η διατροφική βιταμίνη Β12 δεν σχετιζόταν σημαντικά με κανέναν τύπο εγκεφαλικού επεισοδίου.
health.in.gr
- Super League: Η ΚΕΔ όρισε τον Σάντσεθ Μαρτίνεθ στο Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ, ο Όσμερς σφυρίζει στο ΑΕΚ-Παναθηναϊκός
- Γιατί η Έλενα Μπόναμ Κάρτερ αποχώρησε από τo The White Lotus; Χάος και παρασκήνιο με τον Μάικ Γουάιτ
- Σκουριές: Στην τελική ευθεία για παραγωγή η επένδυση που αλλάζει τα δεδομένα στην Ελλάδα
- Αφρικανική σκόνη: Ποια θα είναι η πιο δύσκολη μέρα – Χάρτης με τις περιοχές που θα επηρεαστούν
- Ηλεκτρικά πατίνια: «Μπήκαν αδόμητα, μας αιφνιδίασαν» – Τι λένε οι ειδικοί για τους κινδύνους
- Το στέλεχος των Άνδεων του χανταϊού εντοπίστηκε σε δύο ανθρώπους που επέβαιναν στο κρουαζιερόπλοιο MV Hondius
- «Έφυγε» από τη ζωή ο δημοσιογράφος Σταύρος Τσώχος
- Κρήτη: «Η ζωή μου σταμάτησε στις 20-10-2023»- Τι ισχυρίστηκε ο 54χρονος για τη δολοφονία του 20χρονου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 06.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-kathrinepnw-12506594-1-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442