Από τους ίδιους γευστικούς κάλυκες πηγάζει η γλυκιά και πικρή γεύση
Λονδίνο: Η ικανότητά μας να ξεχωρίζουμε τις πικρές από τις γλυκές γεύσεις ίσως εδρεύει στους ίδιους γευστικούς κάλυκες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Λονδίνο: Η ικανότητά μας να ξεχωρίζουμε τις πικρές από τις γλυκές γεύσεις ίσως εδρεύει στους ίδιους γευστικούς κάλυκες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Τα κύτταρα της γλώσσας αντιλαμβάνονται τέσσερις διαφορετικές γεύσεις, το γλυκό, το αλμυρό, το ξινό και το πικρό και τα άλατα συγκεκριμένων οξέων. Ωστόσο οι επιστήμονες αδυνατούσαν να κατανοήσουν τον μηχανισμό που χρησιμοποιείται από αυτά τα κύτταρα για να μετατραπεί η διέγερση σε γεύση.
Ερευνητική ομάδα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο υποστηρίζει ότι το κλειδί στη λύση του μυστηρίου είναι οι χημειοδιαβιβαστές.
Μελετώντας αρουραίους, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι δυο χημειοδιαβιβαστές, ένας για την πικρή και ένας για την γλυκιά γεύση, είναι παρόντες στους ίδιους γευστικούς κάλυκες στο πίσω μέρος της γλώσσας.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν τον χημειοδιαβιβαστή για την πικρή γεύση, CCΚ πριν από μερικά χρόνια. Είναι όμως η πρώτη φορά που ο χημειοδιαβιβαστής για την γλυκιά γεύση, το νευροπεπτίδιο Υ (ΝΡΥ) εντοπίζεται στους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας.
Οι γευστικοί κάλυκες είναι δέσμες 50 έως 100 κυττάρων. Νευρικές ίνες συνδέουν κάθε κάλυκα με τον εγκέφαλο και στέλνουν σήματα για την γεύση, αλλά μόνο μερικά από τα κύτταρα σε κάθε κάλυκα αγγίζουν τις ίνες.
Επομένως οι επιστήμονες πίστευαν ότι τα κύτταρα που δεν έχουν σχέση με μια νευρική ίνα πρέπει να έχουν άλλο σύστημα αποστολής σημάτων. Ο Δρ Σκοτ Χέρνες και οι συνεργάτες του πιστεύουν οι χημειοδιαβιβαστές CCΚ και ΝΡΥ είναι η απάντηση.
Ο CCΚ ίσως λεει στα γειτονικά κύτταρα που είναι προσδεμένα στις νευρικές ίνες ότι υπάρχει πικρή γεύση στη γλώσσα ενώ το ΝΡΥ ότι η γεύση είναι γλυκιά.
Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές απομόνωσαν γευστικούς κάλυκες από τις γλώσσες αρουραίων και πρόσδεσαν πολύ μικρά ηλεκτρόδια σε αυτούς. Στη συνέχεια συνέκριναν τα ηλεκτρικά σήματα που εξέπεμπαν όταν το ΝΡΥ εφαρμόστηκε μαζί με αυτά που εκπέμφθηκαν με την έκθεση στον CCΚ.
Το ΝΡΥ ενεργοποίησε ένα τελείως διαφορετικό σήμα από το CCΚ, γεγονός που δείχνει ότι προκαλούν τελείως διαφορετικές αντιδράσεις στο ίδια ξεχωριστά κύτταρα.
Ο Δρ Χέρνες επισημαίνει ότι «μας προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι το ΝΡΥ είχε την ακριβώς αντίθετη δράση από το CCΚ. Αλλά αυτό διασφαλίζει ότι ο εγκέφαλος λαμβάνει ξεκάθαρο μήνυμα για το είδος της γεύσης που βρίσκεται στη γλώσσα».
Όταν οι ερευνητές επικάλυψαν με χρωστικές ουσίες τα κύτταρα για να δουν αν περιείχαν ΝΡΥ ή CCΚ διαπίστωσαν ότι περιείχαν και τα δυο.
Όπως εξηγεί ο Δρ Χέρνες «ίσως τα κύτταρα αυτά απελευθερώνουν και τα δυο πεπτίδια όταν κάτι είναι γλυκό ή πικρό στη γλώσσα. Το CCΚ ίσως διεγείρει την πικρή γεύση και την ίδια στιγμή αναστέλλει την γλυκιά γεύση, επομένως το μήνυμα του πικρού φτάνει στον εγκέφαλο».
Επόμενο βήμα των ερευνητών είναι διαπιστώσουν πως η κάθε γεύση επηρεάζει απευθείας ξεχωριστά κύτταρα.
health.in.gr
- Λάρισα-Παναθηναϊκός 2-2: Ο Μλαντένοβιτς «κρέμασε» το Τριφύλλι
- Προς αλλαγή του κανονισμού για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης – Πότε αναμένονται ανακοινώσεις
- LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός
- Ο Ντικ Βαν Ντάικ πλησιάζει τα 100 και πιστεύει ότι βρίσκεται εν ζωή επειδή «έκοψε το αλκοόλ και τα τσιγάρα»
- LIVE: ΠΑΟΚ – Άρης
- Ράπισμα Χαρίτση στην κυβέρνηση: «ΜΑΤ για σας – ΟΠΕΚΕΠΕ-bet για μας», «σκάνδαλο Δημοκρατίας» οι υποκλοπές


