Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Ελπίδες για ανάκαμψη του τουρισμού δημιουργεί η διψήφια αύξηση των διεθνών αφίξεων

Ελπίδες για ανάκαμψη του τουρισμού δημιουργεί η διψήφια αύξηση των διεθνών αφίξεων

Διψήφιο ποσοστό αύξησης εμφανίζουν οι διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο της Αθήνας για το διάστημα Ιανουάριος - Μάιος, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες ότι κεφαλαιοποιούνται, ως ένα βαθμό, τα οφέλη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

27

Διψήφιο ποσοστό αύξησης εμφανίζουν οι διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο της Αθήνας για το διάστημα Ιανουάριος – Μάιος, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες ότι κεφαλαιοποιούνται, ως ένα βαθμό, τα οφέλη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η αύξηση της Αθήνας, που αγγίζει σε ποσοστό το 12,5%, οδηγεί και το σύνολο της χώρας σε μικρή άνοδο, αν και αρκετοί προορισμοί εμφανίζουν για το διάστημα αυτό μείωση των αφίξεων.

Θετικά είναι τα πρώτα στοιχεία του Ιουνίου για την Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο και το Ηράκλειο, ενώ η Κέρκυρα παραμένει σε πτώση, ανέφερε την Τετάρτη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Σ. Ανδρεάδης παρουσιάζοντας τα μέχρι σήμερα στοιχεία για τις αφίξεις στη χώρα μας.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ διευκρίνισε ότι οι αεροπορικές αφίξεις δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης, διότι στην τελευταία υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες όπως η διάρκεια παραμονής, οι αφίξεις με άλλα μέσα κ.λπ.

Σε ότι αφορά τις ανταγωνίστριες χώρες, παρατηρείται αύξηση 5,5% περίπου για την Ισπανία και την Κύπρο, 3,5% για την Κροατία, 15,5% για την Αίγυπτο και νέα θεαματική αύξηση 27,5% για την Τουρκία που καθιερώνεται πλέον σαν μια μεγάλη τουριστική αγορά.

Μακροχρόνια μίσθωση σε ιδιώτες

Ο ΣΕΤΕ προτείνει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε διαγωνισμούς μακροχρόνιας μίσθωσης δημόσιων εκτάσεων σε ιδιώτες επενδυτές. Η πρακτική αυτή, που ήδη εφαρμόζεται από ετών σε πολλές ανταγωνίστριες χώρες, εκτιμάται ότι θα φέρει σημαντικές επενδύσεις αιχμής εγχώριες και ξένες, θα εμπλουτίσει την τουριστική προσφορά, θα τονώσει την περιφέρεια και θα αυξήσει την απασχόληση.

Επίσης, ο ΣΕΤΕ προτείνει την εφαρμογή του μέτρου της απόσυρσης παλαιών και μη ανταγωνιστικών πλέον ξενοδοχείων με διαδικασίες και κριτήρια που θα καθορισθούν μέσα από διάλογο των συναρμόδιων υπουργείων και των ενδιαφερόμενων φορέων.

Ακόμα, ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην ίδρυση προπτυχιακών τμημάτων τουριστικών σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια, υπενθυμίζοντας ότι στην Τουρκία ήδη λειτουργούν 12, εδώ και πολλά χρόνια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο